Μέτρα με στόχο την επιτάχυνση της παραγωγής αιολικής ενέργειας θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος που συντάσσει το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Reuters, καθώς η κυβέρνηση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας επιδιώκει να αξιοποιήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειες για να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.
Τι περιλαμβάνει
Ο νέος νόμος θα ορίζει δεσμευτικούς στόχους για τους αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε κρατίδιο και θα προβλέπει να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, στον «βαθμό που είναι εφικτό», στο καθένα από αυτά.
Αν τα κρατίδια δεν εκπληρώνουν τους καθορισμένους στόχους εντός προθεσμιών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδέχεται να αίρει περιορισμούς για την ελάχιστη απόσταση μεταξύ κατοικημένων περιοχών και αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ).
Ο νόμος προβλέπει επίσης εθνικά πρότυπα για την εκτίμηση του κινδύνου για την πανίδα, ειδικά για τα πτηνά, και αναθέτει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία προστασίας της φύσης να καταρτίσει εθνικά προγράμματα για την προστασία απειλούμενων ειδών και να εγγυάται την τήρησή τους.
Οι εταιρείες που θα διαχειρίζονται τους ΑΣΠΗΕ θα συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων για την προστασία απειλούμενων ειδών.
Ο στόχος
Η κυβέρνηση της Γερμανίας θέλει να καλύπτεται το 80% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ανανεώσιμες πηγές περί το 2030, και στόχος είναι να αυξηθεί το παραγωγικό δυναμικό των χερσαίων ΑΣΠΗΕ στα 115 γιγαβάτ (GW), ισοδύναμο με αυτή 38 πυρηνικών εργοστασίων.
Ωστόσο, το σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το 2% των γαιών να δεσμεύεται για την εγκατάσταση τέτοιων σταθμών συναντά αντιστάσεις σε κάποια από τα κρατίδια.
Ο αριθμός των αδειών κατασκευής νέων χερσαίων ΑΣΠΗΕ που χορηγήθηκαν μειώθηκε κατά 14% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σύμφωνα με την Ένωση Αιολικής Ενέργειας της Γερμανίας. Ο ίδιος φορέας εκτιμά ότι νότια ομόσπονδα κρατίδια, ιδίως η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, θα μπορούσαν να κάνουν πολλά περισσότερα.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»