![Inditex: Το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων έφερε υπερκέρδη στην κορυφαία εταιρεία ενδυμάτων διεθνώς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/Zara.jpeg)
Εκπληκτικό άλμα ύψους 80% παρουσίασαν τα κέρδη της κορυφαίας εταιρείας ενδυμάτων παγκοσμίως, της Inditex, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τα προ της πανδημίας επίπεδα παρά την πίεση που έχει ασκήσει ο πόλεμος στην καταναλωτική αγορά.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία πασίγνωστων αλυσίδων όπως Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti και Stradivarius είδε τα έσοδα της να ενισχύονται κατά 36% στα 6,7 δισ. ευρώ, καθώς ο τζίρος στα φυσικά καταστήματα επανήλθε δυναμικά. Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 940 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένου ενός ποσού ύψους 216 εκατ. που θα είναι το κόστος από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας λόγω του πολέμου.
Όλα τα καταστήματα του ομίλου σε αμφότερες τις χώρες, όπως και οι πωλήσεις μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν προσωρινά ανασταλεί, από τα τέλη Φεβρουαρίου. Η Inditex αριθμεί 500 καταστήματα στη Ρωσία, ήτοι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά σε αριθμό καταστημάτων για τον ισπανικό κολοσσό.
Πάντως σε γενικές γραμμές οι διαδικτυακές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 6% σε ετήσια βάση, μετά το θεαματικό άλμα κατά 67% πέρυσι, καθώς ο κόσμος επέστρεψε στα καταστήματα, όμως η πτώση αυτή ήταν μικρή για να αλλοιώσει την δυναμική του πρώτου τριμήνου.
Με τις επιδόσεις αυτές, η εταιρεία θα καταβάλλει μέρισμα ύψους 0,93 ευρώ ανά μετοχή.
Κατά την ανακοίνωση της η Inditex επανέλαβε και την πρόθεση της να δρομολογήσει μια όλο και πιο βιώσιμη και πράσινη στρατηγική. Η στρατηγική αυτή θα ξεκινήσει μάλιστα από την «πηγή», τις πρώτες ύλες. Στο πλαίσιο μιας τριετούς συμφωνίας, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, που υπέγραψε ο όμιλος τον περασμένο μήνα, η Inditex έχει δεσμευτεί να αγοράσει από το 2024 το 30% της μελλοντικής παραγωγής μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης ίνας ονόματι Infinna, που παράγεται από ενδυματολογικά απορρίμματα. Η εταιρεία ήδη έχει ξεκινήσει να αξιοποιεί την Infinna σε περιορισμένο αριθμό ενδυμάτων και συλλογών.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου