H νέα έκθεση του ΟΟΣΑ ήρθε απλά να επιβεβαιώσει αυτό που γνωρίζουν οι περισσότερες κυβερνήσεις διεθνώς: ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε πιο θολό το οικονομικό τοπίο, με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλότερο πληθωρισμό, αν και ο διεθνής οργανισμός αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας πως η παγκόσμια οικονομία θα καταφέρει να αποφύγει το βαθύ κύμα στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του ’70.
Σε κάθε περίπτωση κάποιες οικονομίες σίγουρα θα βρεθούν σε δυσκολότερη θέση και μία από αυτές είναι η βρετανική. Ουσιαστικά η Βρετανία, πέρα από την Ρωσία για ευνόητους λόγους, θα παρουσιάσει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των πλέον προηγμένων κρατών, όπως και μεταξύ των κρατών μελών του G20.
Britain will have the slowest growth in the developed world next year, the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) has warnedhttps://t.co/zLuyEO6rlL
— The Times (@thetimes) June 8, 2022
Δεν είναι τυχαίο πως σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, η κορυφαία οικονομολόγος του οργανισμού, Λόρενς Μποουν, επέλεξε να κάνει ειδική μνεία στην αυξημένη αδυναμία της βρετανικής οικονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες πλούσιες χώρες, επισημαίνοντας πως η χώρα είναι η μοναδική που βρίσκεται αντιμέτωπη ταυτόχρονα με την απειλή του υψηλού πληθωρισμού, των ολοένα αυξανόμενων επιτοκίων και των υψηλών φόρων.
Πληθωρισμός, επιτόκια, φόροι
«Ένα θέμα είναι πως πληθωρισμός (στη Βρετανία) είναι πιο υψηλός σε σχέση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ που ανήκουν στο G20. Το άλλο θέμα είναι πως υπάρχει μια ταχύτατη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής προκειμένου προφανώς να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση που είναι η μεγαλύτερη στο G7» υποστήριξε η κυρία Μπουν, εξηγώντας δε, πως παράλληλα υπάρχουν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και η επιπλέον πίεση που έφερε το Brexit στο εμπόριο και την οικονομία ευρύτερα.
Σύμφωνα με την έκθεση, η βρετανική οικονομία θα κινηθεί πολύ καλά φέτος χάρη στη δυναμική που έχει αποκτήσει από την περσινή ανάκαμψη από τα χειρότερα της πανδημίας, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να διαμορφώνονται στο 3,6%. Όμως, η επόμενη χρονιά θα συνοδευτεί με μια απότομη βουτιά σε μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης που καμία άλλη προηγμένη χώρα δεν θα παρουσιάσει.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η βρετανική οικονομία θα πάει από το να είναι το κράτος μέλος του G7 με την δεύτερη καλύτερη επίδοση φέτος μετά τον Καναδά στο να βιώνει την χαμηλότερη ανάπτυξη μεταξύ όλων των κρατών του G20, πλην της Ρωσίας, την επόμενη χρονιά.
Σημειωτέον πως στην προηγούμενη έκθεση του προ εξαμήνου, ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 4,7% φέτος και 2,1% την επόμενη χρονιά.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο ποσοστό ρεκόρ του 8,8% πριν υποχωρήσει ελαφρά γύρω στο 7,3% το 2023.
🆕 #EconomicOutlook #Russia’s war against #Ukraine & China’s zero COVID-19 policy have increased inflationary pressures. 💶📈
Based on our projections, we expect OECD #inflation to rise to nearly 9⃣% this year.
➡ https://t.co/eNtrhkHlCJ pic.twitter.com/4n2StoCLh1
— OECD ➡️ Better policies for better lives (@OECD) June 8, 2022
Αμφίβολα αποτελέσματα από την BoE
Η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια που θα οδηγήσουν σε σημαντική συμπίεση στα πραγματικά εισοδήματα, ενώ ουσιαστικά αμφιβάλει πως η Τράπεζα της Αγγλίας παρά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων θα καταφέρει να θέσει τις πληθωριστικές πιέσεις υπό έλεγχο. Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει πως η BoE θα αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια από το σημερινό 1% στο 2,5%.
Μια παρατεταμένη περίοδος υψηλής προσφοράς και σοβαρών ελλείψεων στην αγορά εργασίας θα υποχρεώσει τις επιχειρήσεις σε μόνιμες περικοπές στη δραστηριότητα τους ή και σε αυξήσεις μισθών για την προσέλκυση προσωπικού, κάτι που θα κρατήσει ζωντανές τις πληθωριστικές πιέσεις, προειδοποιεί η έκθεση.
Νέος πονοκέφαλος για τον Μπόρις
Τα μηνύματα του ΟΟΣΑ προφανώς δεν… χαροποίησαν την Ντάουνινγκ Στριτ ειδικά σε ένα διάστημα που ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, έχοντας γλιτώσει οριακά την καταψήφιση του στην πρόταση μομφής της Δευτέρας. Μάλιστα, η λαϊκή δυσφορία για την ακρίβεια και την οικονομική δυσπραγία είναι βέβαιο πως θα αποτυπωθεί και στις δύο επαναληπτικές κάλπες που θα στηθούν στα τέλη του μηνός σε δύο περιφέρειες.
Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ επιμένει σε «συμμάζεμα» των δημοσιονομικών μετά την «σπατάλη» της πανδημίας, παρά το γεγονός πως η ασφυκτική πίεση από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις οδήγησε πρόσφατα σε επιπλέον μέτρα και παροχές για την στήριξη της κοινωνίας από την λαίλαπα της ενεργειακής κρίσης. Ένα πακέτο που η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δρομολόγησε εσκεμμένα την τρέχουσα περίοδο για να μειώσει το πολιτικό κόστος που έχει επιβαρύνει την δημοτικότητα του Τζόνσον. Όμως, και ο ίδιος ο Σούνακ σε δηλώσεις του προ ημερών παραδέχτηκε ότι ανησυχεί ότι τα νέα μέτρα θα ωθήσουν ακόμη πιο ψηλά τον πληθωρισμό.
Ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του προειδοποίησε το Λονδίνο πως θα πρέπει να βρει τρόπους να μειώσει την φορολόγηση (κυρίως προς τις επιχειρήσεις) για να υποστηρίξει την οικονομία πριν αυτή προσγειωθεί σε μηδενικά επίπεδα την επόμενη χρονιά.
Latest News
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών