Με το ενδεχόμενο προσέλκυσης ξένων επενδυτών φλερτάρει και πάλι η γερμανική Μπουντεσλiγκα, ένα χρόνο αφότου είχε βάλει τέτοιου είδους σχέδια στο συρτάρι. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Η διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Fussball Liga, Ντονάτα Χόπφεν, εμφανίζεται να επεξεργάζεται σχέδια σε συνεργασία με ανώτατα στελέχη από συλλόγους, όπως η Μπάγερν Μονάχου και η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, για το κατά πόσο το γερμανικό πρωτάθλημα θα μπορούσε να ωφεληθεί από την εισροή νέων ξένων επενδυτών.

Τα σενάρια

Μεταξύ των επιλογών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η πώληση μεριδίου από την εταιρεία που διαχειρίζεται τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος σε ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες (όπως αμερικανικά funds). Υπό συζήτηση βρίσκονται και άλλες επιλογές, δανειοδοτήσεις ή στρατηγικές επενδύσεις.

Οι συζητήσεις αυτές συνιστούν στροφή 180 μοιρών από την DFL, που διαχειρίζεται τα δύο ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Γερμανίας. Η Λίγκα είχε ξεκινήσει συνομιλίες και στις αρχές της περσινής χρονιάς με σειρά εταιρειών, όπως η Advent International και η BC Partners, οι οποίες ωστόσο σταμάτησαν καθώς τα σχέδια για εισδοχή ξένων επενδυτών πάγωσαν.

Σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, πολλά πρωταθλήματα (όπως και σύλλογοι) έχουν ανοίξει τις πόρτες τους σε νέους ξένους επενδυτές με στόχο να βελτιώσουν τα οικονομικά τους μετά την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Πέρυσι, η ισπανική La Liga έφτασε σε συμφωνία ύψους 2,1 δισ. ευρώ με το fund CVC Capital Partners, το οποίο προηγουμένως είχε προσεγγίσει χωρίς επιτυχία και την ιταλική Serie A. Μάλιστα, το CVC κατάφερε και νέα συμφωνία, τον Απρίλιο, αυτή τη φορά με την γαλλική Ligue de Football Professionel, για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στην εμπορική θυγατρική της γαλλικής λίγκας.

Το γερμανικό πρωτάθλημα επίσης δεν έμεινε αλώβητο από την οικονομική πίεση της πανδημίας. Μάλιστα, η ομάδα εργασίας του DFL έχει αναλάβει να επεξεργαστεί λύσεις για την βελτίωση των οικονομικών του πρωταθλήματος μέχρι το φθινόπωρο. Σύμφωνα με έκθεση της Deloitte, η αναλογία «μισθοί προς έσοδα» της Μπουντεσλίγκα αυξήθηκε κατά 56% την περίοδο 2019/20, ήτοι στο υψηλότερο σημείο εδώ και είκοσι χρόνια.

Ο κανόνας 50+1

Για τους λόγους αυτούς στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα της πιθανής αλλαγής των κανονισμών που διέπουν τη μετοχική σύνθεση των συλλόγων. Συγκεκριμένα, συζητείται η πιθανότητα τροποποίησης του λεγόμενο κανόνα «50+1», o οποίος αποτρέπει στους εμπορικούς επενδυτές να κατέχουν πάνω από το 49% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου σε κάθε σύλλογο.

Ο κανόνας που χρονολογείται από το 1998, θεωρείται πως βοήθησε ώστε στο γερμανικό πρωτάθλημα οι δαπάνες για τους μισθούς, όπως και οι τιμές των εισιτηρίων, να παραμένουν αρκετά χαμηλά σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπου οι μεγιστάνες ιδιοκτήτες και μεγαλομέτοχοι «ρίχνουν» εκατομμύρια για την απόκτηση νέων παικτών, με αποτέλεσμα να προχωρούν και σε αυξήσεις των εισιτηρίων, ώστε οι οπαδοί να μοιράζονται το αυξημένο κόστος των ομάδων.

Από την άλλη ο κανόνας αυτός θεωρείται πως έχει αποτρέψει την προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδυτών στους γερμανικούς συλλόγους, οι οποίοι συνήθως διστάζουν να «ρίξουν» χρήματα για μια επένδυση σε μειοψηφικό ποσοστό, όπως έκανε η αμερικανική Pacific Media Group όταν, τον περασμένο Μάρτιο, αγόρασε λιγότερο από το 10% της Κάιζερσλαοθτερν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
UEFA: Ιστορική συμφωνία συνεργασίας  με την FIFPRO Europe
Business of Sport |

UEFA: Ιστορική συμφωνία συνεργασίας με την FIFPRO Europe

Οι βασικές αποφάσεις που επηρεάζουν τις συνθήκες απασχόλησης των παικτών ή τον φόρτο εργασίας των παικτών στις διοργανώσεις της UEFA θα λαμβάνονται πλέον μόνο μετά από εκτεταμένο διάλογο μεταξύ των δύο οργανισμών.