Σαν σήμερα το 1948 κατασκευάζεται η πρώτη Porsche με αυτό το Brandname. Ωστόσο, το πρώτο μοντέλο που κατασκεύασε ο Φέρντιναντ Πόρσε ήταν άλλο.
Το πρώτο του όχημα, παρουσιάστηκε στη Στουτγάρδη και ήταν κρυμμένο σε ένα υπόστεγο στην Αυστρία από το 1902. Πρόκειται για το ηλεκτρικό μοντέλο του 1898 Egger-Lohner γνωστό ως P1, δηλαδή το πρώτο του Φέρντιναντ Πόρσε. Το είχε σχεδιάσει πολύ πριν ιδρύσει την εταιρεία του, το 1948, όταν ήταν ακόμη ένας νεαρός με γνώσεις μηχανολογίας, αλλά χωρίς να διαθέτει τη σχετική εκπαίδευση.
Ο ίδιος γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1875 στο Λίμπερετς της Τσεχίας, που τότε ανήκε στην Αυστρο-ουγγρική Αυτοκρατορία. Από μικρός έδειξε κλίση στις βίδες και τα κατσαβίδια, δουλεύοντας στο μηχανουργείο του πατέρα του, παράλληλα με τη φοίτησή του σε νυχτερινό σχολείο. Δεν έλαβε ποτέ του ανώτερη εκπαίδευση, αλλά σε ηλικία 23 ετών παρουσίασε το πρώτο του μοντέλο, με τελική ταχύτητα 56 χιλιομέτρων.
Το 1902 κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Έγινε οδηγός του διαδόχου του θρόνου Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου, η δολοφονία του οποίου το 1914 στο Σεράγεβο προκάλεσε την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 1906 ξεκινά τη συνεργασία του με την Daimler (προδρόμου της Mercedes), ως επικεφαλής σχεδιαστής και αργότερα ως τεχνικός διευθυντής, ενώ παράλληλα, σχεδιάζει αγωνιστικά αυτοκίνητα. Το 1917 αναγορεύεται επίτιμος διδάκτωρ του Πολυτεχνείου της Βιέννης.
Τo όνειρο του Πόρσε ήταν η κατασκευή ενός μικρού, ελαφρού αυτοκινήτου, προσιτού στον πολύ κόσμο. Η Mercedes απορρίπτει το σχέδιό του κι αυτός την εγκαταλείπει το 1929. Προσλαμβάνεται στη Στάγιερ, η οποία γρήγορα θα καταρρεύσει οικονομικά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Έτσι, ο Πόρσε μένει άνεργος.
Ωστόσο, το 1934, τον καλεί ο Χίτλερ, για να δημιουργήσει το «αυτοκίνητο του λαού» ή γνωστότερο ως Volkswagen, ήτοι ένα όχημα που να μπορεί να αποκτήσει η εργατική τάξη.
Τους επόμενους μήνες, ο Πόρσε, μαζί με τον γιο του (επίσης Φέρντιναντ) δημιουργούν στο γκαράζ του σπιτιού τους το πρωτότυπο του αυτοκινήτου που αργότερα θα γίνει γνωστό ως Beetle (Σκαραβαίος). Ο Χίτλερ το εγκρίνει με ενθουσιασμό και με τη στήριξή του, χτίζεται ένα εργοστάσιο για να το κατασκευάσει. Όμως, με το ξέσπασμα του πολέμου, η μαζική παραγωγή του Volkswagen «παγώνει».
Την περίοδο του πολέμου, πατέρας και γιος Πόρσε σχεδιάζουν και κατασκευάζουν ό,τι χρειάζεται ο στρατός του Χίτλερ.
Η «Πόρσε» πήρε και άλλα συμβόλαια από το Γ’ Ράιχ για το σχεδιασμό και κατασκευή των αρμάτων μάχης «Τάιγκερ» και «Έλεφαντ».
Ήταν Ναζί ο Πόρσε;
Όπως γράφουν οι New York Times, οι Πόρσε , όπως και άλλοι Γερμανοί βιομήχανοι, δεν αποδέχθηκαν ποτέ ότι είχαν ηθική ευθύνη για τη συνεργασία τους με το ναζιστικό καθεστώς. Ο Φέρι Πόρσε είχε πάρει τιμητικά τον τίτλο του αξιωματικού των SS, τον οποίο όμως επέμενε ότι αποδέχθηκε μόνο και μόνο γιατί «δεν υπήρχε τρόπος να αρνηθώ».
Ο Φέρντιναντ Πόρσε είχε ωστόσο και μετέπειτα σημαντικά οφέλη από το ναζιστικό καθεστώς, όπως δείχνει ένα νέο βιβλίο με τίτλο: «Πόρσε: από γραφείο σχεδιασμού σε διεθνή εταιρία». Το έργο του γνωστού ιστορικού Βόλφγραμ Πιτά και των συνεργατών του Νιλς Χάβεμαν και Γιούτα Μπράουν, αποτελεί την πρώτη επιστημονική έρευνα για τα πρώτα βήματα του Πόρσε και του «εναγκαλισμού» του με τους ναζί. Για τους συγγραφείς του βιβλίου δεν χωρά αμφιβολία ότι την περίοδο των ναζί ο κύκλος εργασιών της Πόρσε εκτοξεύθηκε.
Ήταν όμως ναζί ο Φέρντιναντ Πόρσε; Οι συγγραφείς εκτιμούν ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Από το 1937 ο Πόρσε ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος, δεν έλεγε όχι όταν το ναζιστικό κόμμα του απένειμε διακρίσεις και δεν αντέδρασε όταν ο Χίτλερ τον αποκάλεσε διάνυα. Από την άλλη πλευρά η επιστημονική ομάδα καταλήγει ότι η Πόρσε, μολονότι απασχολούσε καταναγκαστικά εργάτες, δεν τους συμπεριφέρονταν τόσο απάνθρωπα όσες άλλες γερμανικές εταιρίες. Για τον ιστορικό Βόλφγραμ Πιτά ο Φέρντιναντ Πόρσε υπήρξε «απολιτικός τεχνοκράτης, σαφέστατα κερδοσκόπος και κερδισμένος των χαλαρών σχέσεων με τους ναζί».
Οι Πόρσε δεν δικάστηκαν ποτέ για τον ρόλο τους στον καιρό του πολέμου. Σε μία μπερδεμένη υπόθεση, ο Φέρντιναντ Πόρσε ο γηραιότερος και ο γαμπρός του, Άντον Πιχ, φυλακίστηκαν από τους Γάλλους, οι οποίοι τους κατηγόρησαν για εγκλήματα πολέμου, με τους New York Times, όμως, να θεωρούν ότι ο πραγματικός λόγος της σύλληψής τους ήταν μία προσπάθεια να αναγκαστούν να συνεργαστούν με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία. Ωστόσο, αποφυλκίστηκαν έναντι αδράς αμοιβής.
Έτσι βάζουν…μπροστά το σχέδιό τους για ένα νέο σπορ αυτοκίνητο, το Type 356, το οποίο έχει τον κινητήρα στη μέση του σασί, για μεγαλύτερη σταθερότητα. Ο Φέρντιναντ Πόρσε το εγκρίνει και το 356 μπαίνει σε παραγωγή τον χειμώνα του 1947-48. Το πρωτότυπο από αλουμίνιο, φτιαγμένο αποκλειστικά στο χέρι, ολοκληρώνεται στις 8 Ιουνίου του 1948. Πλέον, ο Φέρντιναντ θεωρεί ότι δεν πρέπει να συνεργάζεται με άλλες εταιρείες, αλλά να υπάρχει η δική του επωνυμία, κάτι το οποίο οδηγεί στο πρώτο Porsche αυτοκίνητο.
Πηγές: Sansimera, mixanitouxronou, Deutsche Welle
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ