Σε μια λαμπερή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαΐου στο Περιστύλιο του Ζαππείου, απονεμήθηκαν τα FNL Best Restaurant Awards αναδεικνύοντας τα καλύτερα εστιατόρια του 2022 και επιβραβεύοντας την αριστεία στην ελληνική γαστρονομική σκηνή.

Τα «αστέρια»

167 εστιατόρια κατέκτησαν ένα, δύο ή τρία αστέρια, και είναι αυτά που ξεχώρισαν από τις 12 κατηγορίες που σκιαγραφούν με τον καλύτερο τρόπο τον Ελληνικό γαστρονομικό χάρτη. Στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης απονεμήθηκαν  παράλληλα 7 ειδικά βραβεία – ανάμεσά τους τα πρωτοεμφανιζόμενα “Εστιατόριο της Χρονιάς” το οποίο “σήκωσε” το εστιατόριο Selene του Έκτορα Μποτρίνι και του ξενοδοχείου Katikies Garden στη Σαντορίνη, “Chef της Χρονιάς” που κέρδισε ο Μανώλης Παπουτσάκης, “Best everyday city restaurant” απονεμήθηκε στο Napul’e και “Restaurant Μanager της χρονιάς” στον Ευριπίδη Αποστολίδη. Το βραβείο  Συνολικής Προσφοράς φέτος απονεμήθηκε στον πατριάρχη της γευσιγνωσίας Απίκιο, τον κατά κόσμο Γιάννη Ευσταθιάδη. Στην απονομή παρευρέθηκαν περισσότεροι από 500 εκλεκτοί καλεσμένοι, οι key players της εστίασης και του επιχειρηματικού κόσμου, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου.

Η Intracom ήταν ο μεγάλος χορηγός των 5ων FNL Best Restaurant Awards 2022, τα οποία φέτος τέλεσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία της, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ως απονεμήτρια, έκανε ειδική μνεία για τη σημαντικότητα της ανάπτυξης της γαστρονομικής δημιουργικότητας στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλές κατακτήσεις, όπως αποδεικνύει άλλωστε η πρόσφατη ένταξη της Θεσσαλονίκης, της πρώτης ελληνικής πόλης, στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities of Gastronomy) της UNESCO, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού.

Σφραγίδα αναγνώρισης

Ο συνιδρυτής του FNL Guide και FNL Awards κος Πάνος Δεληγιάννης δήλωσε αντίστοιχα σχετικά: “Η σφραγίδα αναγνώρισης, αξιοπιστίας και κύρους του θεσμού μας που φέτος μας δίνει η  αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού είναι πολύ σημαντική για εμάς, καθώς αφενός αποτελεί μια αναγνώριση του έργου μας, αλλά επιβεβαιώνει και την πεποίθησή μας ότι η γαστρονομία είναι βασικός πυλώνας της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας”.

Η κλίμακα της βαθμολογίας

1 αστέρι: καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η έθνικ, το comfort food, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο street food.

2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε επίσης να αξιολογηθεί κι ένα απλό εστιατόριο οποιουδήποτε στιλ εφόσον οι γευστικές επιδόσεις του και η ποιότητα των υλικών του αντανακλώνται σε τέτοιο βαθμό που να το φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.

3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να αποσπάσουν μια τόσο υψηλή διάκριση.

4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο. Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια ελίτ μπορεί να διεκδικήσει την κορυφαία διάκριση του FNL.

Τα βραβεία

Διεθνής υψηλή γαστρονομία

3 αστέρια

Lauda, Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη

Σπονδή, Αθήνα

Squirrel, Danai Beach Resort and Villas, Χαλκιδική

2 αστέρια

Bill & Coo Gastronomy Project, Μύκονος

Delta Restaurant, Αθήνα NEWCOMER

Elements, Canaves Oia Epitome Hotel, Σαντορίνη

Hervé, Αθήνα NEWCOMER

Lycabettus Restaurant, Andronis Luxury Suites, Σαντορίνη

Patio, The Margi Hotel, Αθήνα

Pelagos, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα NEW ENTRY

Soil, Αθήνα NEWCOMER

The Treehouse, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική

The Ziller’s, Αθήνα NEW ENTRY

Ελληνική υψηλή γαστρονομία

3 αστέρια

Botrini’s, Αθήνα

Etrusco, Κέρκυρα

2 αστέρια

Aleria, Αθήνα

Botrini’s, Angsana Corfu Resort & Spa, Κέρκυρα NEWCOMER

CTC, Αθήνα

Galazia Hytra, Summer Senses Hotel, Πάρος NEW ENTRY

Hytra, Αθήνα

Noble Gourmet Restaurant, Elysium Resort & Spa, Ρόδος NEW ENTRY

Opson, Andronis Arcadia NEWCOMER

Selene, Σαντορίνη

Varoulko Seaside, Αθήνα

Σύγχρονη ελληνική κουζίνα

2 αστέρια

Anama, Γιάλοβα Μεσσηνίας NEWCOMER

Noēma, Μύκονος NEWCOMER

Salonika, Macedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη

Sense, Athens Was Hotel, Αθήνα

1 αστέρι

Αλμυρίκι, Κάτω Αλμυρή Κορινθία, Πελοπόννησος NEW ENTRY

Artisanal, Αθήνα

Avant Garden, Σύρος NEW ENTRY

Barozzi, Νάξος NEW ENTRY

Black Rock, Santorini Secret Suites & Spa, Σαντορίνη NEW ENTRY

Bubo Fine Dining, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική

César Meze Bar, Λίνδος-Ρόδος NEW ENTRY

Cookoovaya, Αθήνα

Δέκα Τραπέζια, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY

Hellas, Πεύκος-Ρόδος NEW ENTRY

Kalopsia, Τήνος NEWCOMER

Κοντοσώρος, Ξινό Νερό

Kooc, Costa Navarino, Πελοπόννησος

Lady Finger, Andronikos Hotel, Μύκονος

Makris Restaurant, Domes Miramare Corfu, Κέρκυρα NEWCOMER

Μαραθιά, Τήνος NEW ENTRY

Μαυρίκος, Λίνδος-Ρόδος NEW ENTRY

Melia, Lesante Blu Hotel, Ζάκυνθος

Mikrasia, Katikies Myconos Hotel, Μύκονος

Ορίζοντας, Πλάτανος-Σάμος NEW ENTRY

Petra, Canaves Oia Hotel, Σαντορίνη

Philia, Κοκκάρι-Σάμος NEW ENTRY

Pomo d`Oro, Κέρκυρα

Προσήλιο, Ζάκυνθος NEW ENTRY

Salvia, Aristi Mountain Resort, Ζαγοροχώρια

Throubi, Andronis Concept Hotel, Σαντορίνη

Φοίνο, Καλαμάτα NEWCOMER

Χαρούπι, Θεσσαλονίκη

Zoga, Aeolis Hotel, Τήνος NEW ENTRY

Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα

1 αστέρι

Στου Βασιλαρακιού, Νάξος NEW ENTRY

Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο

Γιουβετσάκια, Αθήνα

Elies, Καρδαμύλη Μεσσηνίας

Ο Θωμάς, Σκλήθρο Φλώρινας

Καλοκαίρι, Αντίπαρος NEW ENTRY

Κληματαριά (του Μπέλλου), Κέρκυρα

Στου Κώστα (Βασιλειάδη), Καλαμάτα

Μαγικές Κατσαρόλες, Αθήνα

Μουρτούκαλης-Τα Μπακαλιαράκια, Άργος NEW ENTRY

Μπουκαδούρα, Χαλκιδική

Νόμπελος, Ζάκυνθος

Panygiri, Σαντορίνη NEW ENTRY

Παράγκα, Απόλλωνας Ρόδος NEW ENTRY

Rosa’s, Σαντορίνη NEW ENTRY

Σούλης, Άγιοι Θεόδωροι NEW ENTRY

Ταβέρνα του Οικονόμου, Αθήνα NEW ENTRY

Taverna 37, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα NEW ENTRY

Χάραμα, Νάουσα

Χάρης, Νάξος NEW ENTRY

Ωρομέδων, Κως

Modern Bistro

2 αστέρια

Vezene Athens, Αθήνα

Vezene Santorini, Cavo Tagoo, Σαντορίνη

1 αστέρι

Albergo Gelsomino Restaurant, Κως NEW ENTRY

Annie Fine Cooking, Αθήνα NEWCOMER

Clochard, Θεσσαλονίκη

Duck Private Cheffing, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY

Idol, Σαντορίνη

Malabar, The Margi Hotel, Αθήνα

Malconi’s, Αθήνα

Μανιτάρι, Θεσσαλονίκη

Μ Flavors, Athens Capital Hotel, Αθήνα NEWCOMER

San Michali, Food & Culture, Σύρος NEW ENTRY

Simul, Αθήνα

Thama, Τήνος NEW ENTRY

Γαστροταβέρνες

1 αστέρι

Αξιώτισσα, Νάξος NEW ENTRY

Απόδραση, Τήνος NEW ENTRY

Βασιλικός, Καλλίπολη Πέλλας NEW ENTRY

Mezen, Βόλος

Mezen Salonica, Θεσσαλονίκη

Μούργα, Θεσσαλονίκη

Μπλε Καναρίνι, Καλαμάτα NEWCOMER

+τροφή, Θεσσαλονίκη NEWCOMER

Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, Αθήνα NEW ENTRY

ΦΙΤΑ, Αθήνα NEW ENTRY

Ευρωπαϊκές κουζίνες

2 αστέρια

Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα

Tudor Hall, King George Hotel, Αθήνα

Veritable, Αθήνα

1 αστέρι

Abreuvoir, Αθήνα NEW ENTRY

Andromeda Restaurant, Χαλκιδική

Cabana, Sani Club, Χαλκιδική NEW ENTRY

Fresco, Sani Dunes, Χαλκιδική

Henry G., Πάρος NEW ENTRY

Ifestioni Restaurant, Aressana Hotel, Σαντορίνη NEW ENTRY

Kamares by Spondi, Eagles Palace, Χαλκιδική

Κλαδί Ελιάς, Μεσορόπη Καβάλας

Monzu, Αθήνα NEWCOMER

Napul’e, Αθήνα NEW ENTRY

Le Pavillon, Αθήνα NEWCOMER

Sterna, Kinsterna Hotel, Μονεμβασιά Πελοπόννησος

High-End Beach Restaurants

2 αστέρια

Scorpios, Μύκονος

1 αστέρι

Jackie O’, Μύκονος

Fusion & ethnic κουζίνα

2 αστέρια

Alali Restaurant, Σαντορίνη

Matsuhisa Mykonos, Belvedere Mykonos Hotel, Μύκονος

Sushimou, Αθήνα

1 αστέρι

Birdman, Αθήνα

Freud Oriental, Αθήνα

Helios, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα

Matsuhisa Athens, Αθήνα

Nikkei, Αθήνα

Nolan, Αθήνα

Senta, Αθήνα NEWCOMER

Εστιατόριο για κρέας

1 αστέρι

Basegrill, Αθήνα

Beefbar Athens, Αθήνα NEWCOMER

Beefbar Mykonos, Μύκονος

Βεργιώτικο, Βέροια

Διαγώνιος (Ψησταριά), Θεσσαλονίκη NEW ENTRY

Drakoulis Dry & Raw, Αθήνα (Βούλα, Κηφισιά) – (NEWCOMER Κηφισιά)

Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Spit Jack, Αθήνα NEW ENTRY

Τηλέμαχος Athens, Αθήνα

Εστιατόριο για ψάρι

2 αστέρια

Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη

Τραβόλτα, Αθήνα

1 αστέρι

Αλλού Γυαλού, Σύρος NEW ENTRY

Armyra by Papaioannou, Costa Navarino, Πελοπόννησος

Bluefish, Αθήνα NEW ENTRY

Δουράμπεης, Αθήνα

Θαλασσάκι, Τήνος

Kritikos Port, Θεσσαλονίκη NEWCOMER

Μαρίνα, Χαλκιδική

Mario Restaurant & Farm, Πάρος NEW ENTRY

Milos, Αθήνα NEWCOMER

Papaioannou Restaurant, Αθήνα (Πειραιάς, Κηφισιά) – (NEWCOMER Κηφισιά)

Toula’s, Κέρκυρα

Τριζόνι, Χαλκιδική – (NEWCOMER Θεσσαλονίκη)

Street food

1 αστέρι

Baba Ghanoush, Αθήνα

Black Salami, Αθήνα NEWCOMER

Chicken Picnic, Αθήνα NEWCOMER

Falafel Al Sharq, Αθήνα

Feyrouz, Αθήνα

Granello, Αθήνα NEWCOMER

Hoocut, Αθήνα

Κώστας, Αθήνα

Μικρά Ασία (Πλατεία Αμερικής), Αθήνα

Overoll, Αθήνα NEWCOMER

Smash n’ bun, Αθήνα NEWCOMER

Surfer Maya, Θεσσαλονίκη NEWCOMER

Restaurand of the year

Selene, Σαντορίνη

Best everyday city restaurant of the year

Napul’e, Αθήνα

Chef of the year

Μανώλης Παπουτσάκης

Pastry chef of the year

Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκυρας, Noble Pastry

Restaurant manager of the year

Ευριπίδης Αποστολίδης, Μαραθιά, Τήνος

Best wine-list of the year

Squirrel, Danai Beach Resort and Villas, Χαλκιδική

Βραβείο συνολικής προσφοράς

Γιάννης Ευσταθιάδης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus