
Κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τιμά την 31η Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό ως προς τις βλαβερές και επικίνδυνες συνέπειες της καπνιστικής έξης στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού η εξάρτηση από τη νικοτίνη κατατάσσεται πλέον στις χρόνιες ασθένειες, και για τον λόγο αυτόν ο ΠΟΥ παροτρύνει όλους τους επαγγελματίες υγείας να ενσωματώσουν τη διακοπή του καπνίσματος στην καθημερινή τους πρακτική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με αυτό, ενώ έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με πληθώρα νεοπλασιών με κύριο… εκπρόσωπο τον καρκίνο του πνεύμονα και σχετίζεται αιτιολογικά με τη συνηθέστερη χρόνια νόσο του αναπνευστικού συστήματος, τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Το φετινό μήνυμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας είναι «Καπνός: Μια απειλή για το περιβάλλον μας», όπου για πρώτη φορά αποτυπώνεται τόσο έντονα η αδήριτη ανάγκη αφύπνισης της οικολογικής συνείδησης των πολιτών. Οι αριθμοί που αφορούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση καπνού είναι άκρως αποκαλυπτικοί. Περισσότερα από 600.000.000 κομμένα δέντρα, 22.000.000.000 καταναλωθείσες λίβρες νερού για την παραγωγή και την κατασκευή των υλικών των τσιγάρων και 84.000.000 εκπεμπόμενων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αύξησαν σημαντικά τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, κάθε χρόνο περισσότερα από 8 εκατομμύρια άτομα χάνουν τη ζωή τους από το κάπνισμα, καθώς και από τις ασθένειες που σχετίζονται με αυτό, ανεβάζοντας τους αριθμούς ακόμα περισσότερο.
Η επώδυνη συγκυρία του κορωνοϊού ανέδειξε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη θωράκισης της υγείας των πνευμόνων. Ο εθισμός στη νικοτίνη από νεαρή ηλικία και πριν από την εγκατάσταση της πλήρους συνειδητοποίησης και απόκτησης των απαραίτητων γνώσεων σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία την καθιστά δύσκολη και επίπονη διαδικασία διακοπής στην ενήλικη ζωή.
Επί του παρόντος, πάνω από το 70% των ενεργών καπνιστών παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος και μόνο το μικρό ποσοστό του 5% στην Ευρώπη κάνει χρήση των υπηρεσιών παροχής υγείας οι οποίες σχετίζονται με τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος. Δυστυχώς, αυτό το χάσμα επιδεινώθηκε περαιτέρω την περίοδο της πανδημίας, καθώς οι επαγγελματίες υγείας, αλλά κυρίως οι πνευμονολόγοι, αφοσιώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19.
Με τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών της πανδημίας οι καπνιστές μπορούν να απευθυνθούν στους πνευμονολόγους και στα κατά τόπους Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος τα οποία λειτουργούν σε όλη τη χώρα και να ελέγχουν τις πιθανές βλάβες που τους έχει προκαλέσει η καπνιστική έξη στην αναπνευστική τους λειτουργία, ενώ παράλληλα θα λάβουν εξατομικευμένες συμβουλές προγραμμάτων διακοπής καπνίσματος και πιθανά θεραπευτική αγωγή εφόσον κριθεί απαραίτητο.
*Η κυρία Μάτα Τσικρικά είναι πνευμονολόγος-φυματιολόγος, ιατρός Δημόσιας Υγείας, πρόεδρος ΔΣ της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος.


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας