Κατά 15,1% υποχώρησε το ΑΕΠ της Ουκρανίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι λόγω της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Η εισβολή της Ρωσίας, στις 24 Φεβρουαρίου έπληξε σφοδρά την ουκρανική οικονομία αφού πολλές εταιρείες διέκοψαν τη λειτουργία τους ενώ άλλες αναγκάστηκαν να αναπροσανατολίσουν την παραγωγή τους.
Έως και 35% πτώση του ΑΕΠ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι πολύ σημαντικότερη, φτάνοντας το 35% φέτος. Ακόμη πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στα μέσα Μαΐου, όπου έκανε λόγω για υποχώρηση «κατά 45-50%».
Ο πληθωρισμός τον Μάιο έφτασε το 18% σε ετήσια βάση.
«Απογειώνονται» οι τιμές των τροφίμων
Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, κυρίως τα βασικά είδη, όπως το ρύζι (+14,3%), τα φρούτα (11,5%), τα ψάρια, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα ζυμαρικά (αύξηση από 3,2 έως 5,9%). Η τιμή των αυγών από την άλλη, μειώθηκε κατά 21,2%.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 20% στα τέλη του έτους. Στις 2 Ιουνίου η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο από το 10% στο 25%, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τον καλπάζοντα πληθωρισμό και να προστατεύσει το χρίβνια, το εθνικό νόμισμα, από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου.
Το Λουχάνσκ θα στέλνει σιτάρι στη Μόσχα
Στο μεταξύ, η μία από τις δύο αποσχισθείσες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας που στηρίζονται από τη Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι σύντομα θα αρχίσει να στέλνει σιδηροδρομικώς στη Ρωσία το σιτάρι που «απελευθέρωσαν» οι δυνάμεις της.
Ο Γιούρι Πρόνκο, ο «υπουργός Γεωργίας» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ ανέφερε ότι μέχρι τώρα έστελναν σχετικά μικρές ποσότητες σιταριού με φορτηγά. «Αύριο είναι μια ιστορική στιγμή – τα πρώτα βαγόνια θα πάνε στη Ρωσία. Πενήντα βαγόνια, περισσότεροι από 3.000 τόνοι» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το ρωσικό Tass.
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι κλέβει το σιτάρι από τα εδάφη που έχει καταλάβει.
Σύμφωνα με το Tass, τα σιλό στο «απελευθερωμένο τμήμα» του Λουχάνσκ περιείχαν περίπου 300.000 τόνους χειμερινού σταριού και 200.000 τόνους σπόρους ηλίανθου, που είχαν απομείνει από τις προηγούμενες σοδειές. Ο Πρόνκο είπε ότι τα σιλό ήταν μισογεμάτα και για να αδειάσουν ώστε να φυλαχθεί εκεί η επόμενη σοδειά θα πρέπει να εξάγονται καθημερινά 120-130 βαγόνια με σιτηρά.
«Η Ρωσία ίσως κερδίζει περισσότερα από ό,τι πριν τον πόλεμο»
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο ειδικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενεργειακή ασφάλεια Άμος Χόκστιν ανέφερε σήμερα ότι η Ρωσία ενδέχεται να εξασφαλίζει μεγαλύτερα έσοδα από τα ορυκτά καύσιμά της σήμερα από ό,τι πριν από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία, καθώς η άνοδος των τιμών παγκοσμίως αντισταθμίζει τον αντίκτυπο των προσπαθειών της Δύσης να περιορίσει τις πωλήσεις τους.
«Δεν μπορώ να το αρνηθώ», είπε ο Χόκστιν σε υποεπιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας για την Ευρώπη και την περιφερειακή συνεργασία για την ασφάλεια, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Μόσχα κερδίζει περισσότερα χρήματα τώρα από τις πωλήσεις αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σύγκριση με πριν από τον πόλεμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας και επέβαλαν διαδοχικές κυρώσεις προκειμένου να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ενώ αυτές οι κινήσεις «πάγωσαν» τις διεθνείς συναλλαγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, συνέβαλαν επίσης στην απότομη άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα, η Ρωσία κατάφερε να πωλήσει μεγαλύτερες ποσότητες σε άλλους αγοραστές, όπως η Κίνα και η Ινδία (δύο από τους μεγαλύτερους καταναλωτές), προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με τους υπόλοιπους προμηθευτές.
Ο Άμος Χόκστιν δήλωσε ότι αν και η Ρωσία προσέφερε σε Κίνα και Ινδία έκπτωση για να ανταγωνιστεί τις τιμές άλλων προμηθευτών, η άνοδος των τιμών στην παγκόσμια αγορά σημαίνει ότι τα έσοδα είναι πιθανότατα μεγαλύτερα για τη Μόσχα τώρα. Συμπλήρωσε ότι σε πρόσφατες επαφές που είχε με αξιωματούχους της ινδικής κυβέρνησης, ζήτησε από το Νέο Δελχί να περιορίσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και υποστήριξε ότι πιστεύει πως η Ινδία έχει βάλει ανώτατο όριο στην ποσότητα που θα αγοράσει από τη Ρωσία, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού
Οι «χρησμοί» του πανίσχυρου CEO της BofA για το 2025 - Τραμπ, τράπεζες και κλίμα
Ο CEO της BofA, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει αναδειχθεί σε μια ήρεμη δύναμη της Wall Street
Γιατί η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας γέρνει και πάλι προς τα αφεντικά
Με την αγορά εργασίας λιγότερο σφιχτή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντολές επιστροφής στο γραφείο, μικρότερα μπόνους και όχι άλλες ημέρες ασθενείας για κατοικίδια
Μια νέα Berkshire Hathaway του Warren Buffett θέλει να «χτίσει» ο Bill Ackman
Πολλοί οπαδοί του Ackman περίμεναν εδώ και καιρό ότι είτε θα συγχωνεύσει το hedge fund του με την Howard Hughes ή απλώς θα το αποκτήσει
Ο νέος πονοκέφαλος στις αεροπορικές εταιρείες - Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αεροπλάνα
Έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ξεπερνά τη δυνατότητα των αερομεταφορέων να αυξήσουν τον στόλο τους
Τραμπ: Ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τη συλλογή δασμών
Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social
Jack Daniel's: Ο λόγος που απολύει 600 εργαζόμενους
Τα σχέδια για απολύσεις του παραγωγού ουίσκι έρχονται λίγες ημέρες μετα την «σύσταση» του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ ότι τα αλκοολούχα θα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση για τους κινδύνους καρκίνου
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο