Την πιθανότητα δρομολόγησης συμπληρωματικού προϋπολογισμού φαίνεται να μελετά η τουρκική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καλύψει πιθανές νέες πληρωμές που θα πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι σε ένα διάστημα αυξημένου κόστους και αυξημένου πληθωρισμού με την λίρα στα… τάρταρα.
Την πληροφορία μεταδίδει το πρακτορείο Reuters εξηγώντας πως πηγές αναφέρουν που αν και οι αρχές επεξεργάζονται το θέμα, τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Εξάλλου και πέρυσι η κυβέρνηση είχε μελετήσει την πιθανότητα συμπληρωματικού προϋπολογισμού και τελικά έκανε πίσω, μόνο που φέτος τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ χειρότερα.
Σε κάθε περίπτωση, αν η κυβέρνηση Ερντογάν το αποφασίσει, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα πρέπει να περάσει γρήγορα πριν την διακοπή των εργασιών της βουλής, τον ερχόμενο μήνα. Η τουρκική βουλή συνήθως κλείνει από τις αρχές Ιουλίου έως τις αρχές Οκτωβρίου.
Καλπάζουν τα κόστη
Οι αυξημένες υποχρεώσεις έχουν «λυγίσει» τον προϋπολογισμό, καθώς τα κόστη βγαίνουν συνεχώς εκτός σχεδίων. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους, ανάγκασε τις αρχές να προχωρήσουν σε επιδοτήσεις σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο ύψους 200 δισ. λιρών πέρυσι και επιπλέον 300 δισ. φέτος, όμως το ράλι των τιμών αποδείχτηκε πιο ισχυρό.
Για τον ίδιο λόγο αποφασίστηκαν και αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κάτι που ενίσχυσε περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να ανακουφίσει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά. Ο δείκτης εκτινάχθηκε στο 73,5% στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998. Την ίδια ώρα η λίρα παραμένει αποδυναμωμένη.
Μέσα στο κλίμα αυτό η λαϊκή οργή φουντώνει πλήττοντας τα ποσοστά δημοτικότητας του Ερντογάν, που έχει μια δύσκολη εκλογική μάχη μπροστά του μέχρι τα μέσα του 2023.
«Ειδικά τα κόστη του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου έχουν τόσο μεγάλη επίδραση που μοιάζει αδύνατον (η κυβέρνηση) να περιοριστεί στον προϋπολογισμό για φέτος» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος, κρατώντας την ανωνυμία του.
Τα στοιχεία έδειχναν ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού βρισκόταν στο μετριοπαθές 2,5% επί το ΑΕΠ στα τέλη Απριλίου, όμως έκτοτε τα κόστη έχουν αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως το έλλειμμα θα διευρυνθεί κοντά στο 5% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού το διάστημα 2013 με 2016 βρισκόταν πολύ χαμηλά, γύρω στο 1%, ευνοώντας την προσέλκυση επενδύσεων. Έκτοτε ξεκίνησε να ανεβαίνει φτάνοντας το 1,5% το 2017 και το 3,5% το 2020.
Latest News
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού
Οι «χρησμοί» του πανίσχυρου CEO της BofA για το 2025 - Τραμπ, τράπεζες και κλίμα
Ο CEO της BofA, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει αναδειχθεί σε μια ήρεμη δύναμη της Wall Street
Γιατί η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας γέρνει και πάλι προς τα αφεντικά
Με την αγορά εργασίας λιγότερο σφιχτή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντολές επιστροφής στο γραφείο, μικρότερα μπόνους και όχι άλλες ημέρες ασθενείας για κατοικίδια
Μια νέα Berkshire Hathaway του Warren Buffett θέλει να «χτίσει» ο Bill Ackman
Πολλοί οπαδοί του Ackman περίμεναν εδώ και καιρό ότι είτε θα συγχωνεύσει το hedge fund του με την Howard Hughes ή απλώς θα το αποκτήσει
Ο νέος πονοκέφαλος στις αεροπορικές εταιρείες - Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αεροπλάνα
Έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ξεπερνά τη δυνατότητα των αερομεταφορέων να αυξήσουν τον στόλο τους
Τραμπ: Ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τη συλλογή δασμών
Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social
Jack Daniel's: Ο λόγος που απολύει 600 εργαζόμενους
Τα σχέδια για απολύσεις του παραγωγού ουίσκι έρχονται λίγες ημέρες μετα την «σύσταση» του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ ότι τα αλκοολούχα θα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση για τους κινδύνους καρκίνου
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο