Την πιθανότητα δρομολόγησης συμπληρωματικού προϋπολογισμού φαίνεται να μελετά η τουρκική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καλύψει πιθανές νέες πληρωμές που θα πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι σε ένα διάστημα αυξημένου κόστους και αυξημένου πληθωρισμού με την λίρα στα… τάρταρα.
Την πληροφορία μεταδίδει το πρακτορείο Reuters εξηγώντας πως πηγές αναφέρουν που αν και οι αρχές επεξεργάζονται το θέμα, τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Εξάλλου και πέρυσι η κυβέρνηση είχε μελετήσει την πιθανότητα συμπληρωματικού προϋπολογισμού και τελικά έκανε πίσω, μόνο που φέτος τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ χειρότερα.
Σε κάθε περίπτωση, αν η κυβέρνηση Ερντογάν το αποφασίσει, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα πρέπει να περάσει γρήγορα πριν την διακοπή των εργασιών της βουλής, τον ερχόμενο μήνα. Η τουρκική βουλή συνήθως κλείνει από τις αρχές Ιουλίου έως τις αρχές Οκτωβρίου.
Καλπάζουν τα κόστη
Οι αυξημένες υποχρεώσεις έχουν «λυγίσει» τον προϋπολογισμό, καθώς τα κόστη βγαίνουν συνεχώς εκτός σχεδίων. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους, ανάγκασε τις αρχές να προχωρήσουν σε επιδοτήσεις σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο ύψους 200 δισ. λιρών πέρυσι και επιπλέον 300 δισ. φέτος, όμως το ράλι των τιμών αποδείχτηκε πιο ισχυρό.
Για τον ίδιο λόγο αποφασίστηκαν και αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κάτι που ενίσχυσε περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να ανακουφίσει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά. Ο δείκτης εκτινάχθηκε στο 73,5% στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998. Την ίδια ώρα η λίρα παραμένει αποδυναμωμένη.
Μέσα στο κλίμα αυτό η λαϊκή οργή φουντώνει πλήττοντας τα ποσοστά δημοτικότητας του Ερντογάν, που έχει μια δύσκολη εκλογική μάχη μπροστά του μέχρι τα μέσα του 2023.
«Ειδικά τα κόστη του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου έχουν τόσο μεγάλη επίδραση που μοιάζει αδύνατον (η κυβέρνηση) να περιοριστεί στον προϋπολογισμό για φέτος» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος, κρατώντας την ανωνυμία του.
Τα στοιχεία έδειχναν ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού βρισκόταν στο μετριοπαθές 2,5% επί το ΑΕΠ στα τέλη Απριλίου, όμως έκτοτε τα κόστη έχουν αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως το έλλειμμα θα διευρυνθεί κοντά στο 5% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού το διάστημα 2013 με 2016 βρισκόταν πολύ χαμηλά, γύρω στο 1%, ευνοώντας την προσέλκυση επενδύσεων. Έκτοτε ξεκίνησε να ανεβαίνει φτάνοντας το 1,5% το 2017 και το 3,5% το 2020.
Latest News
O «ενταφιασμός» του Θατσερισμού -Τι φέρνει ο προϋπολογισμός των Εργατικών στη Βρετανία
Ο προϋπολογισμός χαρακτηρίστηκε από βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως προϋπολογισμός με πρόσημο Εργατικών
Αμερικανικές εκλογές: Οι πιθανές διαδρομές Τραμπ και Χάρις προς την νίκη
«Στοιχήματα» και εκτιμήσεις για τις πολιτείες που μπορούν να δώσουν τη νίκη στους δυο υποψήφιους - Ποια είναι η πιο πολύτιμη πολιτεία ;
Οι έλεγχοι του Brexit κάνουν ακριβότερα τα χριστουγεννιάτικά δέντρα στη Βρετανία
Ολα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, απαιτούν το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό και αυτο κοστίζει λένε οι Βρετανοί εισαγωγείς
Γιατί η Γέλεν θέλει περισσότερους Αμερικανούς να έχουν τραπεζικό λογαριασμό
Η Τζάνετ Γέλεν αποκάλυψε ένα σχέδιο που στόχο έχει περισσότεροι Αμερικανοί να αποκτήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς και προσιτές πιστώσεις
Πώς «πήρε κεφάλι» η Κίνα στα ηλεκτρικά ΙΧ - Η «τέλεια καταιγίδα» [γράφημα]
Δεν είναι ακόμη πολύ αργά για την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης να μειώσει το χάσμα των EV - Αλλά η Κίνα έχει ανοίξει ήδη σημαντικό προβάδισμα, γράφουν οι FT.
Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση εξαγοράς της BHP για την Anglo American
H BHP δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας προσφοράς
Ο γίγαντας KKR ετοιμάζει επενδυτική... βουτιά στην εταιρεία ύδρευσης του Λονδίνου
Η KKR, με πάνω από 550 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την Thames Water
Οταν η πρώην αποικία αντεπιτίθεται ή... τα ινδικά single malt κοντράρουν στα ίσα τα scotch
Τα νέα ινδικά single malt ουίσκι είναι το νέο πετράδι του στέμματος
Ζυθοποία: Υποχωρεί η κατανάλωση μπύρας στην Κίνα
Δύο απο τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο, η βελγική Anheuser-Busch InBev και η δανέζικη Carlsberg, ανακοινώνουν μείωση πωλήσεων
Η Nvidia βγαζει την Intel από το δείκτη Dow Jones [γράφημα]
H Intel, το σήμα της οποίας «Intel Inside», αποτελούσε εγγύηση ποιότητας και αξιοπιστίας, χάνει τη θέση της στη λίστα του διάσημου βιομηχανικου δείκτη