
Περισσότεροι από τους μισούς Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους πιστεύουν τον ψευδή ισχυρισμό ότι αριστεροί διαδηλωτές οργάνωσαν τις ταραχές στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, με στόχο να πλήξουν τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.
Η διήμερη δημοσκόπηση, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, υπογραμμίζει τον βαθύ διχασμό και τους κομματικούς φακούς μέσα από τους οποίους πολλοί Αμερικανοί βλέπουν αυτά τα γεγονότα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πολλοί Αμερικανοί που αυτοπροσδιορίζονται ως Ρεπουμπλικάνοι έχουν απόψεις διαμετρικά αντίθετες με τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τη διακομματική έρευνα του Κογκρέσου και τις έρευνες των εισαγγελικών αρχών. Αν και το 55% των ερωτηθέντων Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι οι ταραχές προκλήθηκαν από αριστερούς διαδηλωτές, σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες, 840 άτομα μέχρι στιγμής, είναι υποστηρικτές του Τραμπ. Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι είπε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αριστεροί εξτρεμιστές υποδύονταν τους υποστηρικτές του Τραμπ κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Κογκρέσο.
Σχεδόν έξι στους δέκα (58%) Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν επίσης ότι οι διαδηλωτές ήταν φιλειρηνικοί και νομοταγείς άνθρωποι, αν και τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα και τουλάχιστον 140 αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση. Ένας αστυνομικός του Καπιτωλίου που συγκρούστηκε με τους ταραξίες πέθανε την επόμενη ημέρα.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά εδώ και έναν χρόνο τα γεγονότα σκοπεύει να παρουσιάσει απόψε (03.00 ώρα Ελλάδας) τα πρώτα συμπεράσματά της. Η επιτροπή της «6ης Ιανουαρίου) έχει πάρει καταθέσεις από περισσότερους από 1.000 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων είναι και δύο από τα παιδιά του πρώην προέδρου. Εξέτασε επίσης 140.000 έγγραφα για να ρίξει φως στα γεγονότα και τις ενέργειες του Τραμπ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις ταραχές.
Νωρίτερα σήμερα, το FBI συνέλαβε έναν Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο κυβερνήτη του Μίσιγκαν, τον Ράιαν Κέλι, για συμμετοχή στις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου 2021. Ο 40χρονος Κέλι είναι ένας από τους πέντε Ρεπουμπλικάνους που διεκδικούν το χρίσμα του κόμματος για να αντιπαρατεθούν με τη Δημοκρατική κυβερνήτρια Γκρέτσεν Γουίτμερ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, όπως για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένο χώρο, διατάραξη της τάξης και άλλες.


Latest News

Η Walmart «ανοίγεται» στα premium καλλυντικά
Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Αμερικής Walmart προσθέτει premium μάρκες ομορφιάς στα εμπορεύματά της

Η δικαστής που έριξε στο καναβάτσο τον Μασκ - Αβέβαιο το μέλλον του στο DOGE
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στους έμπιστους ότι ο ρόλος του Ιλον Μασκ στο υπουργείο DOGE ίσως τελειώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο

«Υψηλό» πρόστιμο για τη Meta από την Τουρκία
Η αμερικανική Meta, μητρική των Facebook, Instagram και WhatsApp, κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι δεν συμμορφώνεται στις εντολές ελέγχου περιεχομένου εν μέσω πολιτικής αναταραχής

Νέος Γενικός Γραμματέας Υποδομών ο Δημήτρης Αναγνώπουλος
Ο κ. Αναγνώπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην «Διαχείριση Τεχνικών Έργων»

Και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος με ιδιωτικό πανεπιστήμιο - Η αίτηση στην Ελλάδα
Με το ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος στοχεύει στην επέκταση των προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων

Bloomberg: Η Ελλάδα θα δαπανήσει 25 δισ. ευρώ για την άμυνα τα επόμενα 12 χρόνια
Το ρεπορτάζ του Bloomberg για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Εξοπλιστικό πακέτο 25 δισ. ευρώ με ορίζοντα 12ετίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη Βουλή το πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος

ΠΟΜΙΔΑ: Αιτήματα προς την πολιτεία για τον καθαρισμό οικοπέδων
Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους

Ψαρεύουν θύματα με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing» – Προσοχή σε αυτόν τον αριθμό
Οι αρχές εφιστούν την προσοχή για τηλεφωνική απάτη – Καλούν από αριθμούς που εμφανίζονται ως οι επίσημοι αριθμοί δημόσιων υπηρεσιών

Εξοπλιστικό: Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την Άμυνα
Κόντρα κορυφής αναμένεται σήμερα στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στις 11:00, για την αμυντική πολιτική της χώρας