Μετά την Παγκόσμια Τράπεζα, ήταν η σειρά του ΟΟΣΑ χθες να χαμηλώσει τον πήχη για την ανάπτυξη.
Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ προβλέπεται τώρα να επιβραδυνθεί απότομα φέτος, σε περίπου 3%, και να παραμείνει σε παρόμοιο ρυθμό το 2023. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τον ρυθμό ανάκαμψης που προβλεπόταν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Για την Ευρωζώνη, μάλιστα, οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ είναι χειρότερες από το πιο απαισιόδοξο σενάριο της ΕΚΤ, η οποία θα παρουσιάσει σήμερα τις νέες προβλέψεις της.
Η ώρα της νομισματικής πολιτικής
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει σήμερα, τελώντας υπό την ομηρία της ίδιας της απόφασης: η σύνδεση της όποιας αύξησης των επιτοκίων με τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, δείχνει ότι μέχρι στιγμής λειτουργεί αυτο-περιοριστικά για την ΕΚΤ, με κάποιους αναλυτές να αναφέρουν ότι ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό «πυροβολεί τα πόδια της».
Έτσι, το μεγάλο διακύβευμα για την κρίσιμη συνεδρίαση δεν είναι η αύξηση των επιτοκίων, καθώς αυτή μετατίθεται για τον Ιούλιο, αλλά η ρητορική που θα συνοδεύσει οι ανακοινώσεις για τον τερματισμό του PEPP.
Παράλληλα, μελετώνται ειδικά μέτρα, με τη μορφή ενός ειδικού προγράμματος ομολόγων, για κράτη της ευρωζώνης με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Ο υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνος
Ποια είναι η Νο 1 μακροπρόθεσμη απειλή για τη χώρα μας; Oύτε τα ελληνοτουρκικά, ούτε η οικονομία, αλλά το δημογραφικό, όπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός επικαλούμενος πρόσφατη έρευνα της «διαΝΕΟσις».
Όπως τόνισε από το βήμα συνεδρίου με θέμα «Δημογραφικό – Η Μεγάλη Πρόκληση», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μία βόμβα», το χρονόμετρο της οποίας κινείται γρήγορα και που καλούμαστε να απενεργοποιήσουμε εγκαίρως και με μεθοδικές κινήσεις, ώστε οι δικαιολογημένες ανησυχίες να μετατραπούν σε στοχευμένες πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν σε βάθος χρόνου».
Ιδιαιτέρως ανησυχητικά και τα στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ για το ίδιο θέμα. Η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού της χώρας προβλέπεται να συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες. Στο σενάριο βάσης των δημογραφικών προβολών, ο πληθυσμός της Ελλάδας προβλέπεται να υποχωρήσει στα 8,1 εκατ. έως το 2100 – μια μείωση του πληθυσμού κατά 2,5 εκατ. άτομα ή 24% σε σχέση με το 2021.
Οι προβλεπόμενες δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ραγδαίες σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης, στην οποία ο πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί κατά μόλις 4,2% έως το 2100. Με βάση την έκταση της αναμενόμενης μείωσης του πληθυσμού έως το 2100, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη, μετά τη Λετονία και τη Λιθουανία.
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, η οποία επιβεβαιώθηκε με πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η χώρα μας έως το 2035 θα υποχρεωθεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά σχεδόν 1,5 χρόνο και κατά συνολικά 2,8 χρόνια έως το 2050, εξαιτίας της επιδείνωσης των στοιχείων του δημογραφικού προβλήματος.
Η επιδείνωση αυτή συνίσταται αφενός στην αναμενόμενη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, και αφετέρου στην μείωση του πληθυσμού που είναι σε εργασιακή ηλικία (20-64 ετών) που στην Ελλάδα θα φθάσει έως και το 35%!
Μπόνους εξοικονόμησης
Σας είχαμε ενημερώσει πρώτοι για το μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο. Σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την επιχείρηση «θερμοστάτης» από τον υπουργό Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, όπως είχε γράψει η στήλη την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, τα μέτρα που θα βάζουν «κόφτη» στην κατανάλωση ενέργειας για ψύξη και θέρμανση των δημοσίων κτιρίων θα πετύχουν μείωση των λογαριασμών ρεύματος του δημοσίου τομέα (στενού και ευρύτερου) κατά 15% με 20%. Η …λυπητερή για όλα αυτά τα κτίρια από την ετήσια κατανάλωση υπολογίστηκε στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένη κατά 50% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.
Τράπεζες και τετραήμερη εργασία
Με μια ομολογουμένως πρωτόγνωρη πρόταση ο Σύλλογος εργαζομένων στην Πειραιώς θέτει τη διοίκηση της Τράπεζας, για τη διάσωση των θέσεων εργασίας.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση ο Σύλλογος ( ΣΕΥΤΠΕ) υπέβαλε επισήμως αίτημα εφαρμογής τετραήμερης εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών στη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα της χώρας.
Η πρόταση έρχεται ως απάντηση στη δραματική συρρίκνωση των δικτύων όλων των τραπεζών που συνεχίζεται.
Η Πειραιώς, φέρεται να σχεδιάζει να κλείσει έως και 52 καταστήματα, μειώνοντας αναλογικά το προσωπικό του ομίλου της, που αριθμεί τώρα περίπου 8.900 εργαζόμενους. Η Eurobank σκοπεύει να βάλει λουκέτο σε 25 καταστήματα, η Εθνική σε 20 με 25 και η Alpha Bank σε 15.
Ο Σύλλογος των εργαζομένων της Πειραιώς κάνει λόγο για ένα «καινοτόμο μοντέλο 4ήμερης απασχόλησης», το οποίο «μπορεί να δώσει μια νέα προοπτική, σύμφωνα με τις πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη σε ευρωπαϊκές εταιρείες αιχμής».
Θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα αντιδράσει η διοίκηση της τράπεζας…
Τι ετοιμάζει η Volkswagen
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία VW εξετάζει το ενδεχόμενο να «στήσει» στην Ελλάδα τις επόμενες ομάδες της οι οποίες θα δουλέψουν το νέο όχημα χωρίς οδηγό. Αξιοποιώντας την εμπειρία της Αστυπάλαιας.
Το project συζητήθηκε κατά την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον CEO της VW και εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία.
Το deal της Σκλαβενίτης
Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης αποφάσισε να προχωρήσει στην εξαγορά των κτιριακών υποδομών που φιλοξενούν εννιά από τα μεγάλα καταστήματά της. Κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Η διοίκηση της αλυσίδας, για το σκοπό αυτό, ήρθε σε συμφωνία με την τράπεζα που ήταν η ιδιοκτήτρια τους. Το deal ολοκληρώθηκε.
Κορβέτες
Βελτιωμένη πρόταση για τη ναυπήγηση των τεσσάρων κορβετών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έκαναν τις προηγούμενες ώρες οι Γάλλοι. Σαφώς διαφοροποιημένη σε σχέση με την προηγούμενη.
Η Naval πρότεινε τη ναυπήγηση των τριών από τις τέσσερις κορβέτες στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, του ομίλου Προκοπίου. Και μόλις της μιας, στα δικά της, στη Γαλλία.
Το παρεπόμενο συμπέρασμα είναι ότι πλέον οι Γάλλοι δεν ενδιαφέρονται για την περίπτωση των ναυπηγείων Ελευσίνας.
Ο Ερντογάν ενημερώνει…
Εντός των επόμενων ημερών, όπως πληροφορείται η Αθήνα, ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προτίθεται να συναντηθεί με όλους τους πρεσβευτές των δυτικών χωρών, για μια «ενημέρωση». Αντικείμενο της;
Οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.
Κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς θητείας του, το έχει κάνει άλλη μια φορά στο παρελθόν.
Επίσης, η Αθήνα πληροφορείται ότι η Τουρκία τις επόμενες εβδομάδες (μπορεί και μέρες) θα στείλει και τρίτη επιστολή στον ΟΗΕ, για το ίδιο θέμα. Μόλις αναρτηθεί κι επισήμως η ελληνική απάντηση στη
Δείπνο
Δυσαρέσκεια προκαλεί στην τουρκική πλευρά η νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον γερμανό καγκελάριο, αύριο, στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της συνόδου των βαλκανικών χωρών, που ο Σολτς θα παρακολουθήσει ως τρίτος. Μάλιστα, το βράδυ θα φάνε μαζί με τον Μητσοτάκη και θα είναι ευκαιρία «να πούνε πολλά», όπως μας μεταφέρεται αρμοδίως.
δεύτερη επιστολή της. Εννοείται ότι θα ακολουθήσει ανταπάντηση από την Αθήνα.
Τα γαλάζια ψηφοδέλτια
Άρχισαν οι πρώτες διερευνητικές συναντήσεις συγκεκριμένων στελεχών του Μαξίμου με πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, αλλά και το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο. Χθες ανακοινώθηκαν και οι τέσσερις πρώτες γυναικείες υποψηφιότητες
Παρασκήνιο
Όταν διέρρευσε, για πρώτη φορά, το ενδεχόμενο της επίσκεψης του πρίγκηπα – διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, η πρώτη απορία που διατυπώθηκε ήταν η εύλογη: Και οι Αμερικανοί; Πώς θα αντιδράσουν;
Δεν είχαν (και δεν έχουν) κανένα πρόβλημα. Απλώς, τότε, δεν ήταν γνωστό ότι ετοιμάζεται συνάντηση του MBS και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάιντεν. Θα γίνει στο πλαίσιο της περιοδείας που ετοιμάζεται να κάνει στην περιοχή του Κόλπου ο τελευταίος. Αργότερα τον Ιούνιο!
Αυτή ακριβώς η περιοδεία είναι που καθυστερεί την επίσκεψη του MBS στη χώρα μας. Ηδη την μετέθεσε κατά μερικές εβδομάδες.
Ο MBS ερχόμενος στην Αθήνα, θα κάνει στάση στη Λευκωσία, ενώ στο παρασκήνιο εξελίσσονται διαπραγματεύσεις για να επισκεφθεί και την Αγκυρα.
Φόρουμ με ενδιαφέρον
Σημειώστε το διήμερο 16/17 Ιουνίου. Για τότε είναι προγραμματισμένο το φόρουμ για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου (EMFG).
Θα γίνει στο Κάιρο και θα είναι πολύ ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Ηδη, η ΕΕ ζήτησε να συμμετάσχει με την πρόεδρο της UVDL, ενώ δεν θα συμμετάσχει η Τουρκία. Δεν έχει προσκληθεί…
Η επενδυτική βαθμίδα μάς αφορά όλους
Παρά τις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, η ελληνική οικονομία και μαζί με αυτήν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν αφήσει τα δύσκολα πίσω τους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επί του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Απαντώντας σε ερώτηση για την απόδοση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ο κ. Ράπανος επισήμανε ότι «ασφαλώς και επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και γι΄αυτό είναι απόλυτη ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα». Υπό την έννοια αυτή, τόνισε, «είναι κρίσιμο στοιχείο η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας και δεν είναι σχήμα που αφορά μόνο τους ειδικούς ή μόνο τις τράπεζες, αλλά αφορά όλη την οικονομία».
Latest News
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις