Οι σύγχρονες έξυπνες τεχνολογίες φέρνουν σημαντικές αλλαγές στις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Τέτοιες έξυπνες τεχνολογίες περιλαμβάνουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία δίνει σε μηχανές και συστήματα τη δυνατότητα να μαθαίνουν και να λαμβάνουν αποφάσεις με κάποιο βαθμό αυτονομίας για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Στις έξυπνες τεχνολογίες συμπεριλαμβάνεται επίσης το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT), όπου μηχανήματα, συσκευές, αισθητήρες ή συστήματα διασυνδέονται και μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου.

Τεχνητή νοημοσύνη στο 8% των επιχειρήσεων της ΕΕ

Το 2021, το 8% των επιχειρήσεων στην ΕΕ χρησιμοποίησε τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης:

– τεχνολογίες ανάλυσης γραπτού λόγου (εξόρυξη κειμένου).
– τεχνολογίες που μετατρέπουν την προφορική γλώσσα σε μορφή αναγνώσιμη από συσκευή (αναγνώριση ομιλίας)·
– τεχνολογίες που δημιουργούν γραπτή ή προφορική γλώσσα (παραγωγή φυσικής γλώσσας).
– τεχνολογίες αναγνώρισης αντικειμένων ή ανθρώπων με βάση εικόνες (αναγνώριση εικόνας, επεξεργασία εικόνας).
– μηχανική μάθηση (π.χ. βαθιά μάθηση) για ανάλυση δεδομένων.
– τεχνολογίες που αυτοματοποιούν διαφορετικές ροές εργασίας ή βοηθούν στη λήψη αποφάσεων (ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών με βάση το λογισμικό AI).
– τεχνολογίες που επιτρέπουν στις μηχανές να κινούνται φυσικά παρατηρώντας το περιβάλλον τους και λαμβάνοντας αυτόνομες αποφάσεις.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Δανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν οποιαδήποτε από αυτές τις επτά τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης το 2021 (24%).
Άλλες χώρες με σχετικά υψηλή χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης ήταν η Πορτογαλία (17%) και η Φινλανδία (16%).
Tα χαμηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν οποιαδήποτε από αυτές τις επτά τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης το 2021 καταγράφηκαν στη Ρουμανία (1%), την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Κύπρο, την Εσθονία και τη Βουλγαρία (3%).

Η Ελλάδα βρέθηκε πολύ χαμηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη, στη 19η θέση, με 4%, δηλαδή το ήμισυ του μέσου ευρωπαϊκού ποσοστού.

ΙοΤ στο 29% των επιχειρήσεων

Στο ίδιο έτος αναφοράς, το 29% των επιχειρήσεων της ΕΕ χρησιμοποίησαν διασυνδεδεμένες συσκευές ή συστήματα που μπορούν να παρακολουθούνται ή να ελέγχονται εξ αποστάσεως μέσω του Διαδικτύου (IoT).

Μεταξύ των επιχειρήσεων που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν IoT, η συντριπτική πλειοψηφία το χρησιμοποίησε για την ασφάλεια των χώρων (π.χ. έξυπνα συστήματα συναγερμού, έξυπνες κάμερες και άλλες έξυπνες συσκευές, 72%). Σε μικρότερο βαθμό, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν το IoT για διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας (π.χ. έξυπνοι μετρητές, έξυπνοι θερμοστάτες, 30%) ή για συντήρηση (π.χ. αισθητήρες για την παρακολούθηση των αναγκών συντήρησης μηχανών ή οχημάτων, 24%).

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις στην Αυστρία (51%) χρησιμοποίησαν IoT το 2021. Ακολούθησαν η Σλοβενία (49%), η Φινλανδία και η Σουηδία (40%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Ρουμανία (11%), στη Βουλγαρία (15%) και στην Εσθονία (17%).

Στην Ελλάδα, το 22% των επιχειρήσεων, περίπου 1 στις 5, χρησιμοποίησαν ΙοΤ, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 21η θέση στη σχετική ευρωπαϊκή κατάταξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Βάζει εμπόδια στο όνειρο των νέων που θέλουν να γίνουν influencers [γράφημα]
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι νέοι θέλουν να γίνουν influencers αλλά η τεχνητή νοημοσύνη καραδοκεί [γράφημα]

Οι υποσχέσεις για εύκολο και γρήγορο κέρδος μέσω αυτοαπασχόλησης κάνει τις νεότερες ηλικίες κυρίως να θέλουν να γίνουν influencers - Τι γίνεται όμως με την τεχνητή νοημοσύνη;