Το selloff που παρατηρείται στις πιο αδύναμες αγορές ομολόγων της Ευρώπης δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης, ενισχύοντας έτσι τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα να ανοίξει τα χαρτιά της και να καταστήσει σαφές πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το μεγάλο χάσμα που παρατηρείται στο κόστος δανεισμού.
Το χάσμα αποδόσεων μεταξύ των 10ετών ιταλικών ομολόγων και των ομολόγων τους στη Γερμανία διευρύνθηκε για τρίτη ημέρα στις 226 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάιο του 2020. Την ίδια ώρα το spread του ελληνικού ομολόγου έχει ανέλθει πάνω από τις 290 μονάδες βάσης.
Διαβάστε επίσης – Ομόλογα: Οι αγορές δεν… πίστεψαν τη Λαγκάρντ
Το επικίνδυνο spread
Το ιταλικό spread πλησιάζει τις 250 μονάδες βάσης, ένα όριο το οποίο θεωρείται ότι εισάγει στην «ζώνη κινδύνου» που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την άμεση δράση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των αξιωματούχων να σταματήσουν τον λεγόμενο κατακερματισμό εντός της ευρωζώνης την Πέμπτη, καθώς εξέθετε τα σχέδιά της για μια σειρά αυξήσεων στα επιτόκια που ξεκινούν τον Ιούλιο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν την Πέμπτη και οι δηλώσει του Γάλλου Κεντρικού Τραπεζίτη Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Κανένα νέο εργαλείο
Ωστόσο παρά τις δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, δεν προανήγγειλαν οποιοδήποτε νέο εργαλείο — όπως για παράδειγμα ένα άλλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων — το οποίο ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές θεωρούν απαραίτητο για να αποτραπεί η δυσανάλογη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών στις πιο χρεωμένες οικονομίες της Μεσογείου καθώς η ΕΚΤ αρχίζει να αυξάνει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.
«Μια τέτοια ασαφής προσέγγιση για τη δημιουργία backstop στα spread σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων πρέπει πρώτα να μεταβεί σε κατάσταση κρίσης και αδικαιολόγητη διεύρυνση των περιθωρίων προτού ενεργήσει η ΕΚΤ», έγραψε ο Jorge Garayo, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Societe Generale SA.
Το ελληνικό χρέος
Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε 13 μονάδες βάσης στο 2,73%, οδεύοντας προς το υψηλότερο κλείσιμό τους από το 2014. Και όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η «καταστροφή» επεκτάθηκε και στο ελληνικό χρέος, το οποίο θεωρείται ακόμη πιο ευαίσθητο στην πολιτική της ΕΚΤ. Η απόδοση του δείκτη αναφοράς 10 ετών αυξήθηκε έως και 29 μονάδες βάσης στο 4,41%, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2019.
Διαβάστε επίσης – Πελαγίδης στον OT: Οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο
Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται, ότι για ορισμένους στρατηγικούς αναλυτές, υπάρχει ο κίνδυνος ότι τα πιο χρεωμένα έθνη θα μπορούσαν να τεθούν υπό τόση πίεση από το αυξημένο κόστος δανεισμού που θα αναγκάσει την ΕΚΤ να αναθεωρήσει τη στάση της.
«Δεν έχει πολύ νόημα για την ΕΚΤ να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, να προκαλεί κατακερματισμό και μετά να εισάγει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπισή του», έγραψαν αναλυτές της Citigroup Inc.
Άνοδος σε…real time
Την ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ έδινε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημείωσε άνοδο 12 μονάδων βάσης στο 4,1%, το υψηλότερο από το 2020 και του ισπανικού 14 μονάδες στο 2,62%, σε υψηλό από το 2014, ενώ το ιταλικό 10ετός ενισχύθηκε έως και 20 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ενισχύονταν σε νέο υψηλό από τον Ιούνιο του 2014 στο 1,47%, κατά 9 μονάδες βάσης.
Η απόφαση για την Ελλάδα
Όσον αφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της πανδημίας (PEPP), το συμβούλιο διευκρινίζει πως σκοπεύει να επανεπενδύσει τις πληρωμές κεφαλαίων από τίτλους λήξεως που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος τουλάχιστον έως το τέλος του 2024. Αυτό περιλαμβάνει και την συνέχιση της αγοράς ελληνικών ομολόγων. Συνεπώς, δημιουργεί ερωτηματικά η πρώτη αντίδραση, η οποία -αν δεν αλλάξει κάτι στην πορεία- δημιουργεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία γνωρίζεται ότι ήδη έχει μπει ένα τέλος στο φθηνό δανεισμό.
To selloff στην αγορά ομολόγων
Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για ακόμα πιο επιθετική νομισματική πολιτική από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, έχουν προκαλέσει ένα γενικότερο ξεπούλημα στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Lipper οι επενδυτές έβγαλαν 9,46 δισεκατομμύρια δολάρια από τα παγκόσμια ομολογιακά κεφάλαια αυτή την εβδομάδα, μετά από αγορές 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.
Τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ομόλογα είχαν καθαρές πωλήσεις 7,61 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 2,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα, αλλά τα ασιατικά αμοιβαία κεφάλαια είχαν οριακές αγορές περίπου 90 εκατομμυρίων δολαρίων.
Latest News
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Ράλι στη Wall Street έφεραν οι τράπεζες και ο... πληθωρισμός
Οι μεγάλες τράπεζες στη Wall Street ανακοίνωσαν καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το δ' τρίμηνο του 2024
Άνοδο που ξεπερνά το 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται από από τη μεγάλη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και τις πιθανές διαταραχές της προσφοράς που προκαλούν οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία
Αμερικανική ώθηση έλαβαν και οι ευρωαγορές
Η άνοδος ενισχύθηκε μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Ράλι στη Wall Steet και στα αμερικανικά ομόλογα φέρνει ο πληθωρισμός
Ανοδικά κινούνται Wall Street και οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων, ενώ υποχωρεί το δολάριο
Πλησιάζει τα 100.000 δολάρια το bitcoin
Η τιμή του bitcoin ενισχύθηκε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Ανέκτησε τις 1.500 μονάδες, κινητικότητα και στα πακέτα
Αν και η αγορά κατάφερε να παραμείνει στο στενό εύρος των 1.490 – 1.500 μονάδων, οι κινήσεις δεν έδειξαν ότι οι αγοραστές είναι ακόμη έτοιμοι να αναλάβουν μεγάλα ρίσκα
Πληθωρισμός και αποτελέσματα απογειώνουν τη Wall Street
Τα αποτελέσματα των τραπεζών και η πορεία του δομικού πληθωρισμού έδωσαν ώθηση στη Wall Street
Βρετανία: Ανάσα σε αγορές και Εργατικούς δίνει ο πληθωρισμός
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία ώθησαν ανοδικά τη στερλίνα, τις μετοχές, ενώ αποκλιμάκωσαν τις αποδόσεις των ομολόγων
Προσεκτική άνοδος στο ΧΑ, με οδηγούς ΕΛΧΑ και Πειραιώς
Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο, ενώ και η δημόσια πρόταση στον ΟΛΘ θα συνεχίσει να τραβάει επενδυτικά βλέμματα