Απότομη ήταν η προσγείωση που έκανε σήμερα στη ζώνη των 865 μονάδων το ελληνικό χρηματιστήριο, με την απόδοση μάλιστα του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να εκτινάσσεται σε υψηλά άνω των 5 ετών, αποτυπώνοντας τη μεγάλη αποστροφή του κινδύνου από τα ελληνικά assets. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,72% στις 862,55 μονάδες, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφτασε σήμερα στο 4,3%. Ο τζίρος ανήλθε στα 83,56 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης έχασε 3,82% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 8,12%H ΕΚΤ δεν άφησε πολλά περιθώρια παρερμηνειών για τις βραχυπρόθεσμες προθέσεις της που αφορούν την παύση του προγράμματος των αγορών ομολόγων καθώς δύο αυξήσεις επιτοκίων μία τον Ιούλιο (0,25%) και μία τον Σεπτέμβριο. Αλλά αυτή η τακτική πιθανόν να επηρεάσει τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία, προκαλώντας ένα ισχυρό κύμα αποτροπής κινδύνου σε πολλά assets της περιοχής.

Ανησυχία

Η αίσθηση που επικρατεί στην αγορά είναι ότι οι αποφάσεις σύσφιξης της πολιτικής της ΕΚΤ, χωρίς να υπάρχει ένα δίκτυ προστασίας για τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, αφού πιθανόν να μην καταφέρουν να ελέγξουν τον πληθωρισμό αλλά και θα επηρεάσουν και την ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν χτες κρίνονται ανεπαρκείς για τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά «επαρκείς» ώστε να πυροδοτήσουν κάποια αύξηση του κόστους δανεισμού των κυβερνήσεων.Σε αυτό το περιβάλλον η ελληνική αγορά είδε να χάνει έχει σημαντικό δείκτη προστασίας, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην απόδοση του ελληνικού ομολόγου, η οποία έφτασε στο 4,3% σήμερα,  καθώς οι αγορές στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα λήξουν από την 1η Ιουλίου. Μάλιστα, τα επίπεδα στα οποία έχει βρεθεί το ελληνικό ομόλογο είναι τα υψηλότερα από το 2017, όταν δηλαδή η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ήταν μακριά ακόμη από την επενδυτική βαθμίδα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, ο Μυτιληναίος, η Alpha Bank και η ΔΕΗ σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ σημαντικές ήταν οι πιέσεις που δέχτηκαν οι Jumbo, Quest, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Βιοχάλκο και Εθνική.

Η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΧΑ ξεπέρασε το 2%, ενώ ο Σαράντης έκλεισε με κέρδη 1,80%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών