Ξεπερνούν τα 59 δισ. δολάρια οι συνολικές απώλειες των διεθνών επιχειρήσεων από την έξοδο τους από την ρωσική αγορά, ένα ποσό που θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο εμμένουν οι κυρώσεις και η κόντρα Δύσης-Ρωσίας. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, βασιζόμενο σε στοιχεία που προκύπτουν από τα όσα έχουν δηλώσει μέχρι τώρα οι ξένες επιχειρήσεις.
Συνολικά πάνω από 1.000 ξένες επιχειρήσεις από κάθε είδους κλάδο έχουν αποχωρήσει από την ρωσική αγορά ή έχουν αναστείλει ή περιορίσει δραστικά τις δραστηριότητες τους από τα τέλη Φεβρουαρίου και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα του Yale School of Management. H έξοδος αυτή αναπόφευκτα έφερε σημαντικές ζημιές από την απώλεια περιουσιακών στοιχείων, αλλά και την στέρηση της πρόσβασης σε μια αναμφισβήτητα μεγάλη και σημαντική αγορά.
Ζημιές και απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή της McDonald’s που έχει δηλώσει πως περιμένει μια ζημιά ρεκόρ που θα κυμανθεί μεταξύ 1,2 και 1,4 δισ. δολαρίων από την αποχώρηση της από την χώρα και την πώληση των καταστημάτων της σε ένα Ρώσο επιχειρηματία που μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κάνει πρεμιέρα της νέας φίρμας. Ο πετρελαϊκός κολοσσός της Exxon Mobil υπολόγισε μια ζημιά ύψους 3,4 δισ. δολαρίων από την διακοπή των εργασιών του στα ρωσικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ η ζυθοποιία Anheuser-Busch InBev θρηνεί για την απώλεια μιας χρυσοφόρου καταναλωτικής αγοράς με το κόστος της αποχώρησης της να κοστολογείται στα 1,1 δισ. δολάρια.
Η BP έβαλε πωλητήριο στα πρατήρια της και στην κοινοπραξία που είχε με την ρωσική Rosneft, χωρίς να είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να βρει πωλητή, οπότε ουσιαστικά μετρά ήδη στα βιβλία της μια μαύρη τρύπα ύψους 25,5 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου και ενός πακέτου μετοχών στην ρωσική ενεργειακή ύψους 13,5 δισ. δολαρίων. Το ίδιο περίπου ισχύει και με την ιρλανδική αεροπορική AerCap Holdings που είδε πάνω από 100 αεροσκάφη της, που είχε δώσει μέσω leasing σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να καθηλώνονται και να εγκλωβίζονται στο ρωσικό έδαφος. Μια ζημιά ύψους 2,7 δισ. δολαρίων.
Ακόμη και εταιρείες που επέλεξαν ή προσπάθησαν τουλάχιστον να μην αποχωρήσουν πλήρως από την Ρωσία, αλλά να παγώσουν τις δραστηριότητες τους και νέες επενδύσεις, όπως η TotalEnergies, αυτό δεν σημαίνει πως γλίτωσαν τη ζημιά. Η γαλλική ενεργειακή που είχε σημαντικά συμφέροντα σε ρωσικά κοιτάσματα φυσικού αερίου ανακοίνωσε τον Απρίλιο μια επιβάρυνση ύψους 4,1 δισ. δολαρίων.
Τα απόνερα της κρίσης
Το πρόβλημα, άλλωστε, είναι πως οι απώλειες αυτές δεν θα είναι μεμονωμένες. Τα απόνερα του πολέμου και της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει έχουν πυροδοτήσει ένα ντόμινο που μόνο επιπλέον ζημιές θα επιφέρει στις ξένες επιχειρήσεις.
Σε ειδική οδηγία που εξέδωσε προς τις αμερικανικές εταιρείες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) εξήγησε προς τις εταιρείες πως θα πρέπει να δηλώσουν με σαφήνεια τις απώλειες τους από τη ρωσική αγορά και να αναπροσαρμόσουν αναλόγως τα έσοδα τους, υπολογίζοντας και δηλώνοντας συγκεκριμένα το μειωμένο κέρδος από την αποχώρηση τους από την Ρωσία. Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου η τράπεζα Bank of New York Mellon δεν ακολούθησε το guidance της SEC, προκαλώντας παρέμβαση της, καθώς απλά ανακοίνωσε συνολικά έσοδα ύψους 4 δισ. δολαρίων, τα οποία είχε αναπροσαρμόσει με βάση και τις απώλειες εσόδων από την Ρωσία.
Ο διαχωρισμός αυτός έχει τη σημασία του. Η έκθεση του Yale School of Management επισημαίνει πως οι αγορές χρήματος καταγράφουν και επιβραβεύουν τις εταιρείες που φεύγουν τελείως από τη Ρωσία. Η έκθεση υπολόγισε πως η τιμή της μετοχής των εταιρειών που γυρίζουν την πλάτη τους στη Ρωσία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή των εταιρειών που έχουν περιοριστεί να διαγράψουν την αξία των ρωσικών assets που διαθέτουν, χωρίς δηλαδή να κόψουν τελείως τις σχέσεις τους με τη χώρα.
Βέβαια η ρευστότητα που επικρατεί στη ρωσική οικονομία συνιστά επίσης ένα πρόβλημα για όσες επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν στην αποδυναμωμένη ρωσική αγορά και προσπαθούν με δυσκολία να υπολογίσουν πως θα κινηθούν οι δραστηριότητες τους και τα επίπεδα των κερδών τους. Και κανείς άλλωστε δεν ξέρει για πόσο ακόμη θα διαρκέσει ο πόλεμος…
Με στοχεία από WSJ
Latest News
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού
Οι «χρησμοί» του πανίσχυρου CEO της BofA για το 2025 - Τραμπ, τράπεζες και κλίμα
Ο CEO της BofA, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει αναδειχθεί σε μια ήρεμη δύναμη της Wall Street
Γιατί η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας γέρνει και πάλι προς τα αφεντικά
Με την αγορά εργασίας λιγότερο σφιχτή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντολές επιστροφής στο γραφείο, μικρότερα μπόνους και όχι άλλες ημέρες ασθενείας για κατοικίδια
Μια νέα Berkshire Hathaway του Warren Buffett θέλει να «χτίσει» ο Bill Ackman
Πολλοί οπαδοί του Ackman περίμεναν εδώ και καιρό ότι είτε θα συγχωνεύσει το hedge fund του με την Howard Hughes ή απλώς θα το αποκτήσει
Ο νέος πονοκέφαλος στις αεροπορικές εταιρείες - Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αεροπλάνα
Έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ξεπερνά τη δυνατότητα των αερομεταφορέων να αυξήσουν τον στόλο τους
Τραμπ: Ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τη συλλογή δασμών
Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social
Jack Daniel's: Ο λόγος που απολύει 600 εργαζόμενους
Τα σχέδια για απολύσεις του παραγωγού ουίσκι έρχονται λίγες ημέρες μετα την «σύσταση» του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ ότι τα αλκοολούχα θα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση για τους κινδύνους καρκίνου
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
ΕΚΤ προς τράπεζες: Βελτιωθείτε στην διαχείριση γεωπολιτικών κινδύνων
Η ΕΚΤ καλεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους σε γεωπολιτικά σοκ