Πρόσκαιρη ανάσα πήρε η τουρκική λίρα, καθώς οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας θέλοντας να απωθήσουν τους κλυδωνισμούς που προκάλεσαν σενάρια ξένων αναλυτών (όπως και του οίκου S&P Global) περί capital controls. Κι αυτό με δεδομένο πως ο Ερντογάν επιμένει στο ανορθόδοξο δόγμα του υπέρ των μειωμένων επιτοκίων στέλνοντας σήμα και για περαιτέρω περικοπές.
«Η καταπολέμηση του πληθωρισμού παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Στον αγώνα αυτό είναι σημαντική η συνεργασία μεταξύ των θεσμών και όλοι οι θεσμοί μας δραστηριοποιούνται αναγνωρίζοντας τον κοινό αγώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοινωθέν του υπουργείου Οικονομικών που σε συνεργασία με την κεντρική τράπεζα ανακοίνωσαν τα επιπρόσθετα μέτρα.
Λύσεις ή ημίμετρα;
Το υπουργείο, από την πλευρά του, υποσχέθηκε λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος του πληθωρισμού και της ισοτιμίας, μεταξύ άλλων με την έκδοση νέων ομολόγων τα οποία θα έχουν σαν στόχο να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά να κρατήσουν τις αποταμιεύσεις τους στο εθνικό νόμισμα.
Αντιστοίχως, η κεντρική τράπεζα υποχρεώνει τις τράπεζες να κρατούν επιπλέον ομόλογα σε λίρα για τις καταθέσεις τους σε ξένο συνάλλαγμα. Επίσης, οι τράπεζες προκειμένου να δώσουν επιχειρηματικά δάνεια, η κεντρική τράπεζα τις υποχρεώνει να αυξήσουν στο εξής τον απαιτούμενο δείκτη αποθεμάτων τους από το 10% στο 20%, ενώ η αρμόδια ρυθμιστική αρχή των τραπεζών τροποποίησε την διάρκεια αποπληρωμής των καταναλωτικών δανείων.
Το υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε πως τα νέα μέτρα έχουν σαν στόχο να καταστήσουν την χρήση της λίρας πιο ελκυστική, αλλά δίχως να πάνε κόντρα στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Η αναφορά αυτή δεν ήταν τυχαία και ερμηνεύτηκε ως απάντηση στα αυξανόμενα σενάρια που έχουν προκαλέσει ανησυχία στους ξένους επενδυτές για την επιβολή νέων περιορισμών στην έξοδο του ξένου συναλλάγματος.
Πέρα από τα μέτρα αυτά, υπάρχουν έντονα σενάρια στην αγορά πως το υπουργείο Οικονομικών μελετά την πιθανότητα κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού, το αργότερο τον ερχόμενο μήνα, καθώς τα κόστη καλπάζουν σε επίπεδα πολύ πάνω από τα προβλεπόμενα.
Η κατρακύλα της λίρας
Η λίρα, που έχει χάσει πάνω από 22% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές της χρονιάς (επιπρόσθετα των απωλειών κατά 44% πέρυσι), ενισχύθηκε γύρω στο 16,75 μετά τις ανακοινώσεις, όμως γρήγορα έχασε και πάλι έδαφος κοντά στο 17,20, καθώς πολλοί στην αγορά αμφιβάλουν για την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Στα επίπεδα αυτά η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να είναι η χειρότερη για το τουρκικό νόμισμα τους τελευταίους τρεις μήνες με απώλειες ύψους περίπου 4,6%.
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στις αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων, με την απόδοση του 2ετούς και του 10ετούς να υποχωρούν στο 25,8% και 23,5% αντιστοίχως.
Παρά τα μέτρα τα συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) κυμαίνονται στις 790 μονάδες, έχοντας σχεδόν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε δώδεκα μήνες και αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο τους εδώ και 15 χρόνια.
Βασική πηγή ανησυχίας για την αγορά και τους ξένους θεσμικούς αποτελεί η συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού και η άγνοια κινδύνου που επιδεικνύει η κεντρική τράπεζα επιμένοντας να τηρεί τις εντολές Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια. Βέβαια η κεντρική τράπεζα έχει παγώσει προσωρινά τις περικοπές των επιτοκίων, όμως στα επίπεδα του 14% που βρίσκονται θεωρούνται πολύ χαμηλά σε σχέση με τον πληθωρισμό που έχει εκτιναχθεί πάνω από το 70%, στο υψηλότερο σημείο εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια. Μάλιστα, δεδομένης της έκρηξης στο κόστος ζωής, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν πως η πραγματική ακρίβεια είναι πολύ μεγαλύτερη.
Latest News
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της