
Έναν δεκάλογο προς το δημόσιο τομέα για τον περιορισμό της κατανάλωσης και των δαπανών ενέργειας έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης «θερμοστάτης», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου περιέγραψε στη διάρκεια των χθεσινών κινήσεων μία σειρά από απλές και προσιτές δράσεις οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν από όλους και να έχουν στο τέλος της ημέρας σημαντική συμβολή στο στόχο μας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς είναι εφικτό να επιτευχθεί ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας μεταξύ 15-20%.
1. Ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου.
Αρχικά, οι δημόσιοι φορείς για το σύνολο των κτιρίων τους πρέπει να ορίσουν άμεσα, όπως οφείλουν, τον ενεργειακό υπεύθυνο, κατά προτίμηση με ειδικότητα μηχανικού – σε κάθε κτίριο με σκοπό τον ενεργειακό έλεγχο και την παρακολούθηση της λειτουργίας του συνόλου των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων.
Είναι μία υποχρέωση που προβλέπεται εδώ και χρόνια από τη σχετική νομοθεσία αλλά δεν έχει τηρηθεί.
Με εγκύκλιο που θα αποσταλεί αμέσως προς όλο το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα πρέπει να δηλωθεί ο ενεργειακός υπεύθυνος σε μία νέα πλατφόρμα που ετοιμάζεται μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται οι δράσεις του κάθε κτιρίου και φυσικά η μείωση της τελικής ετήσιας κατανάλωσης.
2. Συντήρηση κλιματιστικών, καυστήρων και κεντρικών μονάδων.
Μία καλύτερη λειτουργία των συγκεκριμένων μέσων ψύξης και θέρμανσης θα μειώσει τη ζήτηση για ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει ότι θα υπάρχουν στο χώρο εργασίας συνθήκες άνεσης, χωρίς κρύο τον χειμώνα ή ζέστη το καλοκαίρι.
3. Ρύθμιση σε σταθερούς βαθμούς της θερμοκρασίας των κλιματιστικών.
Με σωστή ρύθμιση των θερμοκρασιών σε σταθερό βαθμούς Κελσίου, π.χ. στους 26 το καλοκαίρι και στους 19 το χειμώνα επιτυγχάνεται η ορθολογική τους χρήση και ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας.
4. Μη λειτουργία του κλιματιστικού με ανοιχτά παράθυρα.
Σε χώρους όπου είναι ταυτόχρονα το κλιματιστικό και το παράθυρο ανοιχτό δεν επιτυγχάνεται η κατάλληλη ψύξη ή θέρμανση, ανάλογα. Αντίθετα σημειώνεται κατασπατάληση ενέργειας.
Είναι προτιμότερο οι εργαζόμενοι να θεσπίσουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα 2-3 ωρών διαλείμματα των 10 λεπτών στα οποία μπορούν να ανοίξουν για λίγο τα παράθυρα για αερισμο του χώρου, κλείνοντας ταυτόχρονα τον κλιματισμό.
5. Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης όπου δεν υπάρχουν εργαζόμενοι
Πρόκειται για μία πολύ απλή κίνηση χωρίς κόστος.
Σε γραφείο όπου δεν βρίσκεται κανένας το σβήσιμο της ψύξης ή της θέρμανσης συμβάλλει στη μη άσκοπη χρήση της ενέργειας.
6. Σβήσιμο φωτών, υπολογιστών και άλλων συσκευών όταν δεν χρησιμοποιούνται.
Μία επίσης απλή κίνηση είναι οι υπάλληλοι να φροντίζουν, όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας και φεύγουν από το χώρο εργασίας να κλείνουν τους προσωπικούς υπολογιστές, τα φώτα, τις συσκευών σε χώρους και ώρες που δεν χρησιμοποιούνται.
Ο ενεργειακός υπεύθυνος του κτιρίου μπορεί να ορίσει σε κάθε χώρο ένα υπάλληλο που θα φεύγει τελευταίος από το χώρο και θα ελέγχει αν όλες οι συσκευές έχουν κλείσει.
7. Φυσικός αερισμός του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αφήνοντας κάποια παράθυρα ανοικτά κατά τις νυχτερινές ώρες του καλοκαιριού μειώνεται η θερμοκρασία του κτιρίου και αναεώνεται και ο αέρας στους χώρους εργασίας.
8. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
Ανάλογης σημασίας για την βελτίωση των συνθηκών άνεσης και εργασίας και εξοικονόμηση ενέργειας είναι η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης όπου απαιτείται (π.χ. στόρια, κουρτίνες). Περιορίζουν την υπερβολική ζέστη που προκαλεί η ακτινοβολία του ήλιου το καλοκαίρι.
9. «Έξυπνη» διαχείριση οδοφωτισμού.
Μια μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% είναι εφικτή μέσα από την βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού ή τον εξορθολογισμό του καλλωπιστικού ή/και διακοσμητικού φωτισμού, χωρίς να επηρεάζεται η σκοπιμότητα ανάπτυξης αυτού. Η ενεργειακά αποδοτική αναβάθμιση του οδοφωτισμού, μπορεί να μειώσει το κόστος κατά 35 – 50%.
Η κυβέρνηση θα στηρίξει τέτοιες προσπάθειες στους δήμους.
10. Τοποθέτηση inverter στα αντλιοστάσια
Υψηλή ενεργειακή κατανάλωση καταγράφεται και στα αντλιοστάσια ύδρευσης και αποχεύτευσης στους δήμους. Με την τοποθέτηση inverter σε αυτά, περιορίζονται κατά 1/3 οι δαπάνες από τη λειτουργία αυτών των συστημάτων.


Latest News

Γαλλικό δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για κατάσχεση ρωσικών assets από την Naftogaz
Rωσικό δικαστήριο αύξησε σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο κατά της Naftogaz

«Βγάλτε τα φωτοβολταϊκά από την πρίζα…» - Ο συναγερμός ΑΔΜΗΕ για πιθανό μπλακ αουτ το Πάσχα
Σε ετοιμότητα θέτει από τις 18 έως τις 21 Απριλίου ο ΑΔΜΗΕ τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών για να βγάλουν εκτός λειτουργίας τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ώστε να αποφευχθεί μπλακ άουτ το Πάσχα

Διαγωνισμός fast track για τα blocks της Chevron
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δημοσιοποιεί τις επόμενες μέρες το κείμενο του διεθνούς διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις της Chevron

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης

Συναγερμός για αποφυγή μπλακ άουτ το Πάσχα - Τα φωτοβολταϊκά και τα πρόστιμα
Νέα συνάντηση της task force στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ρύθμιση της ενεργειακής παραγωγής εν όψει Πάσχα

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα