Ο τίτλος της νέας καμπάνιας των γερμανικών αρχών τα «λέει» όλα! «Η Γερμανία το κάνει αποτελεσματικά» (Deutschland macht’s effizient) ή τουλάχιστον έτσι θέλει να πιστεύει στο κρίσιμο μέτωπο της ενεργειακής επάρκειας.

Βλέποντας τα δύσκολα δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της από τις ρωσικές ενεργειακές ροές η Γερμανία επιλέγει να ρίξει το βάρος της στην μείωση της κατανάλωσης και στην υιοθέτηση μεθόδων για την εξοικονόμηση της ενέργειας καταρχάς από τα ίδια τα νοικοκυριά.

Ποντάροντας, λοιπόν, στην παραδοσιακά υψηλή ανταπόκριση των Γερμανών πολιτών στις οδηγίες που τους δίνει το κράτος, η καμπάνια που ξεκινά σκοπεύει να τους ενημερώσει για τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν με στόχο την αύξηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και συνάμα την μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Συστράτευση των πολιτών

Τα μέτρα που προτείνονται στους πολίτες είναι, μεταξύ άλλων:

– να κατεβάσουν τους θερμοστάτες το χειμώνα και να αποφεύγουν την χρήση A/C το καλοκαίρι. Μάλιστα για την τωρινή περίοδο προτείνεται η τοποθέτηση της θερμοκρασίας στους 26 βαθμούς Κελσίου, που θεωρείται ανεκτή για τις καιρικές συνθήκες της χώρας.

– να αντικαταστήσουν όλους τους λαμπτήρες με λαμπτήρες τύπου LED, να φροντίζουν να κλείνουν τα φώτα, όταν δεν τα χρειάζονται και κυρίως τα φώτα εξωτερικού χώρου. Να μειώσουν αισθητά τον χρόνο που τα φώτα μένουν ανοιχτά, όταν χρησιμοποιείται σύστημα αυτόματου φωτισμού.

– να κάνουν τακτικά απόψυξη στους καταψύκτες και να χρησιμοποιούν συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης

– να κλείνουν τους θερμοσίφωνες και να χρησιμοποιούν πιο χαμηλή ροή νερού στα τηλέφωνα των ντους

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από τις πηγές ενέργειας ορυκτών καυσίμων και μακριά από την εξάρτηση μας και τον εκβιασμό που δεχόμαστε από την Ρωσία και τις εισαγωγές της» σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, που είναι και μέλος των Πρασίνων. Επεσήμανε δε, πως «μόνο με την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας θα καταφέρουμε να ενδυναμώσουμε την ανεξαρτησίας μας».

Σύμφωνα με τον κύριο Χάμπεκ είναι εφικτός ένας στόχος που τοποθετεί την μείωση της ενεργειακής χρήσης σε εθνικό επίπεδο κατά 10%.

Πηγή: Twitter

Εθνικός στόχος! 

Η καμπάνια θα είναι εκτεταμένη σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, στις ηλεκτρονικές πινακίδες στους δρόμους, αλλά και στις στάσεις των μέσων μεταφοράς. Επίσης, θα δημιουργηθεί ειδική γραμμή επικοινωνίας πολιτών, ώστε ο καθένας να λαμβάνει συμπληρωματικές πληροφορίες εφόσον το χρειάζεται, ενώ περιφέρειες και δήμοι θα αναλάβουν να διοργανώσουν στοχευμένες εκδηλώσεις στις περιοχές τους για την ενημέρωση και αφύπνιση των πολιτών για τον… εθνικό αγώνα που θα διεξαχθεί για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο πως κάποιοι δήμοι έχουν ήδη πάρει την πρωτοβουλία και έχουν μειώσει αισθητά τον δημόσιο φωτισμό στους δρόμους, κατεβάζοντας τους διακόπτες, ειδικά τις εργάσιμες μέρες που η κυκλοφορία του κοινού, αργά το βράδυ, είναι μειωμένη.

«Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένας κοινός εθνικός στόχος για την επίτευξη του οποίου η πολιτική, η βιομηχανία, οι εταιρείες και οι καταναλωτές θα πρέπει όλοι να βοηθήσουν για να επιτευχθεί. Αυτοί που εξοικονομούν ενέργεια, προστατεύουν το περιβάλλον, ενδυναμώνουν τη χώρα και φροντίζουν και τον τραπεζικό τους λογαριασμό (κοινώς το πορτοφόλι τους)» επεσήμανε ο Χάμπεκ.

Υποχρεωτικά και όχι εθελοντικά μέτρα!

Πάντως, πριν καλά-καλά η καμπάνια ξεδιπλωθεί, οπότε φανούν και τα αποτελέσματα της, υπάρχουν ήδη αρκετές φωνές από ακτιβιστικές οργανώσεις και περιβαλλοντολογικούς φορείς που ζητούν παραπάνω μέτρα με δεσμευτικό χαρακτήρα.  Ζητούν συγκεκριμένα την επιβολή από την κυβέρνηση υποχρεωτικών πλαφόν στα επίπεδα κατανάλωσης!

«Μια διαφημιστική καμπάνια που στοχεύει στα ατομικά νοικοκυριά δεν μπορεί να είναι αρκετή δεδομένου του μεγέθους του στόχου που έχουμε μπροστά μας» σχολίασε, η Άντγιε βον Μπροκ, της Γερμανικής Ομοσπονδίας Περιβάλλοντος και Προστασίας της Φύσης (BUND), επισημαίνοντας πως μεγάλα βήματα μπορούν να γίνουν μόνο με δεσμευτικά μέτρα.

Προετοιμασία για το χειμώνα

Παράλληλα με την καμπάνια που στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας από τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση ανεβάζει στροφές στην δρομολόγηση μέτρων που θα αυξήσουν τα project ΑΠΕ και θα προσφέρουν κίνητρα, κυρίως σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες αλλά και νοικοκυριά, για την βελτίωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος των κτιρίων και την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το σχέδιο για την προώθηση της χρήσης αντλιών θερμότητας πριν την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Ο στόχος είναι να τοποθετηθούν πάνω από 500.000 αντλίες θερμότητας, κάθε χρόνο, μέχρι το 2024 και άλλες 800.000 σε ετήσια βάση τα αμέσως επόμενα χρόνια. Μάλιστα κερδίζει έδαφος η πρόταση να γίνει υποχρεωτική η χρήση τους, πιθανότατα από το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα