«Σε νέο επίπεδο» δεσμεύτηκαν να προάγουν τις σχέσεις τους οι ηγέτες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές ανησυχίες για την περιοχή του Ειρηνικού, την ώρα που η Κίνα προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή.

«Βαδίζουμε μαζί στο θέμα του Ειρηνικού», επεσήμανε ο Αλμπανέζι από το Σίδνεϊ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

«Η πρωθυπουργός και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να προάγουμε τις διατασμανικές σχέσεις σε νέο επίπεδο», τόνισε.

Κίνα και νησιά Σολομώντα

Πρόσφατα η Κίνα σύναψε συμφωνία ασφαλείας με τα νησιά Σολομώντα, προκαλώντας την αντίδραση των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίες επί δεκαετίες θεωρούν ότι τα νησιά του Ειρηνικού ανήκουν στη δική τους σφαίρα επιρροής.

Το Πεκίνο απέρριψε τις ανησυχίες τους και προχωρά στην ενίσχυση των σχέσεών του με τις νησιωτικές χώρες της περιοχής, τονίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί στρατιωτική απειλή για κανέναν και επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη και η ευημερία ευνοούν τους πάντες.

Ο Αλμπανέζι εξελέγη πρωθυπουργός της Αυστραλίας τον προηγούμενο μήνα και έχει υποσχεθεί στις χώρες του Ειρηνικού να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία απειλεί την ύπαρξή τους.

Νέα στάση Καμπέρας για κλιματική αλλαγή

Η Άρντερν, που είναι η πρώτη ξένη ηγέτιδα που επισκέπτεται την Αυστραλία μετά την εκλογή Αλμπανέζι, χαιρέτισε τη νέα στάση της Καμπέρας σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και πρόσθεσε ότι οι εκλογές αποτέλεσαν «μια ευκαιρία για επανεκκίνηση» των διμερών σχέσεων.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, ένα πολύ ξεκάθαρο ζήτημα για την περιοχή μας και ανυπομονούμε να εργαστούμε μαζί με τους εταίρους μας στον Ειρηνικό πάνω σε αυτή τη σημαντική απειλή», σχολίασε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός.

Η Άρντερν επεσήμανε ότι οι δύο κυβερνήσεις επιθυμούν να ακουστούν περισσότεροι οι φωνές των χωρών του Ειρηνικού, καθώς, παρά τον διάλογο, πολλές χώρες δεν έχουν καταφέρει να μιλήσουν για τους εαυτούς τους.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας αναφέρθηκε και στην αμφιλεγόμενη πολιτική απελάσεων της Αυστραλίας, με τον Αλμπανέζι να δεσμεύεται να «εργαστεί» πάνω στο θέμα.

Η Αυστραλία απελαύνει τους αλλοδαπούς που καταδικάζονται για εγκλήματα στο πλαίσιο της μεταναστευτικής της πολιτικής, ενώ μπορεί για τον ίδιο λόγο να στερεί από τους πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα την αυστραλιανή.

Λόγω της πολιτικής αυτής εκατοντάδες άνθρωποι έχουν απελαθεί στη Νέα Ζηλανδία, από την οποία κάποιοι είχαν φύγει όταν ήταν ακόμη παιδιά.

Περίπου 670.000 κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας, σχεδόν το 15% του πληθυσμού της χώρας, ζουν στην Αυστραλία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green