«Φαίνεται πώς οι αγορές έκαναν σα να μην πιστεύουν τα όσα είπε η Λαγκάρντ». Η φράση αυτή ανήκει σε άνθρωπο, ο οποίος γνωρίζει τα τεκταινόμενα γύρω από τη λειτουργία της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας, αποδίδοντας τα λόγια του στην αντίδραση των αγορών, η οποια αφορά άμεσα και την Αθήνα. Μάλιστα, ο ίδιος θύμισε τις εποχές που ο Μάριο Ντράγκι ήταν σε θέσει να στρέψει επί το θετικότερο τις αγορές με μια του φράση.
Άνοδος σε…real time
Την ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ έδινε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημείωσε άνοδο 12 μονάδων βάσης στο 4,1%, το υψηλότερο από το 2020 και του ισπανικού 14 μονάδες στο 2,62%, σε υψηλό από το 2014, ενώ το ιταλικό 10ετός ενισχύθηκε έως και 20 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ενισχύονταν σε νέο υψηλό από τον Ιούνιο του 2014 στο 1,47%, κατά 9 μονάδες βάσης.
Την ίδια ώρα, σήμερα, το ελληνικό 10ετές έφτασε ακόμη και τοι 4,17%. Παράλληλα, ο ιταλικό 10ετές σκαρφάλωσε με τη σειρά του στο 3,61%, ενώ το άλλοτε αρνητικό επιτόκιο της Γερμανίας έχει αγγίξει πια το 1,42%.
Η απόφαση για την Ελλάδα
Όσον αφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της πανδημίας (PEPP), το συμβούλιο διευκρινίζει πως σκοπεύει να επανεπενδύσει τις πληρωμές κεφαλαίων από τίτλους λήξεως που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος τουλάχιστον έως το τέλος του 2024. Αυτό περιλαμβάνει και την συνέχιση της αγοράς ελληνικών ομολόγων. Συνεπώς, δημιουργεί ερωτηματικά η πρώτη αντίδραση, η οποία -αν δεν αλλάξει κάτι στην πορεία- δημιουργεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία γνωρίζεται ότι ήδη έχει μπει ένα τέλος στο φθηνό δανεισμό.
Οι συνθήκες
Οι συνθήκες για τον δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου δυσκολεύουν, καθώς οι αποδόσεις των τίτλων μεγάλης διάρκειας έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα υπερδιπλάσια του μέσου κόστους δανεισμού του κράτους, που κάνουν πανάκριβες νέες εκδόσεις. Πρόκειται για μια δραματική αλλαγή σε σχέση με τα δεδομένα που διαμορφώνονταν μόλις το περασμένο καλοκαίρι, όταν το Δημόσιο δανειζόταν με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, κυρίως χάρη στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ για την περίοδο της πανδημίας (PEPP), στη διάρκεια του οποίου οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ξεπέρασαν αρκετά το ύψος των νέων εκδόσεων από το Δημόσιο, δημιουργώντας εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.
Οι συνθήκες που επικρατούν θυμίζουν τις αντίστοιχες του Μαρτίου 2020, όταν το ξέσπασμα της πανδημίας είχε προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης και οδηγούσε τις υπερχρεωμένες οικονομίες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, στα όριά τους, πριν παρέμβει αποφασιστικά η ΕΚΤ.
Αυξήσεις αποδόσεων
Τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ δείχνουν ότι οι αυξήσεις αποδόσεων σε όλο το φάσμα της ελληνικής καμπύλης επιτοκίων από την αρχή του έτους είναι πολύ μεγάλες, φθάνοντας για τα 10ετή ομόλογα, φτάνοντας ακόμη και στις 2,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί πως το κλείσιμο του 2022 είναι πιθανό να βρει το χρέος της γενικής κυβέρνησης σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με αυτά που προγραμματίζονταν στις αρχές της χρονιάς, ακόμη και στα 360 δισ. ευρώ.
Προσεκτικές κινήσεις
Στο ίδιο πλαίσιο, οι τελευταίες κινήσεις του ΟΔΔΗΧ, με επανέκδοση δύο παλαιών ομολόγων, από τις οποίες αντλήθηκαν μικρά ποσά, ερμηνεύθηκε από την αγορά ως μια προσπάθεια να αντληθούν κάποια ποσά από μακροπρόθεσμους τίτλους, χωρίς υπέρογκες επιβαρύνσεις από υψηλά επιτόκια. Άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος του φετινού δανεισμού έχει υλοποιηθεί, ενώ μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους αφορά διμερή δάνεια, τα οποία δεν επηρεάζονται από τις αναταράξεις.
Latest News
Στον Άρειο Πάγο ο Κυρανάκης - Μηνυτήρια αναφορά για απάτη στις κτηματογραφήσεις
Η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του θεσμού του Κτηματολογίου
«Όλα τα χαρτιά» της Ελλάδας ανοιχτά στο τραπέζι της Fitch
Τα σενάρια για την αξιολόγηση που θα δώσει σήμερα ο οίκος της Fitch για την Ελλάδα
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
ΕΤΕπ: Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Τι συζητήθηκε κατά την σημερινή επίσκεψη της Νάντια Καλβίνιο στη χώρα μας
Με την πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνιο συναντήθηκε ο Χατζηδάκης - Τι συζήτησαν
Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ακόμα την κ. Καλβίνιο για τη σύσταση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τις δυνατότητες συνεργασίας
Οι έμμεσοι φόροι γεμίζουν τα κρατικά ταμεία - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ [γράφημα]
Τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2023 αντιστοιχούσαν στο 21,9% του ΑΕΠ έναντι 20,8% στις χώρες του ΟΟΣΑ
«Πράσινο φως» Παπαθανάση σε 682 επενδυτικά σχέδια στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ
Πάνω από 18,7 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις στο εννεάμηνο - Ποιοι προτίμησαν Ελλάδα
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 16.722,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου