Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ό,τι τους αναλογεί για να διαχειριστούν τις εντάσεις με την Κίνα και να αποτρέψουν μια σύγκρουση, παρότι το Πεκίνο γίνεται πιο επιθετικό στην περιοχή της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

Οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μια σειρά ζητημάτων: από την Ταϊβάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα μέχρι τη στρατιωτική δραστηριότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Κατά τη συνάντηση που είχαν χθες Παρασκευή οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, εκφράστηκε η κοινή βούληση για καλύτερη διαχείριση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Πεκίνου, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια ένδειξη για αξιοσημείωτη πρόοδο στην επίλυση των διαφορών τους.

Απευθυνόμενος στον Διάλογο της Σάνγκρι-Λα, του μεγαλύτερου φόρουμ για την ασφάλεια στην Ασία, ο Λόιντ Όστιν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η Κίνα υιοθετεί μια πιο πιεστική και επιθετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις εδαφικές της διεκδικήσεις», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν της ανήκει και έχει δεσμευτεί να την κατακτήσει δια της βίας αν χρειαστεί.

Ο Όστιν δήλωσε ότι υπήρξε μια «ανησυχητική» αύξηση του αριθμού των επικίνδυνων και αντιεπαγγελματικών επεισοδίων μεταξύ κινεζικών αεροσκαφών ή πλοίων και άλλων από ξένες χώρες.

Ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος αναχαίτισε επικίνδυνα τον Μάιο ένα αυστραλιανό αεροσκάφος στρατιωτικής επιτήρησης πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Καναδά κατήγγειλε ότι κινεζικά μαχητικά παρενόχλησαν καναδικά αεροσκάφη που εκτελούσαν περιπολίες στο πλαίσιο της επίβλεψης για την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Διαβάστε ακόμα: «Δεν θα διστάσουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο για την Ταϊβάν»

Οι διαμαρτυρίες της Ταϊβάν

Η Ταϊβάν διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια για επανειλημμένες παραβιάσεις (από αεροσκάφη της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας) της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ADIZ). Ο Όστιν επεσήμανε ότι τέτοιου είδους πτήσεις κινεζικών αεροσκαφών έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε χθες Παρασκευή τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους και κατήγγειλε τους «παράλογους» ισχυρισμούς της Κίνας περί κυριαρχίας. «Η Ταϊβάν δεν υπήρξε ποτέ υπό τη δικαιοδοσία της κινεζικής κυβέρνησης και ο λαός της δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές βίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τζοάν Ου.

Ο Λόιντ Όστιν τόνισε ότι η αμερικανική πολιτική σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν είναι αντίθετη σε οποιεσδήποτε μονομερείς αλλαγές στο status quo. «Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Αλλά δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για την Κίνα», είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και συμπλήρωσε: «Θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να διαχειριστούμε αυτές τις εντάσεις με υπευθυνότητα, για να αποτρέψουμε τη σύγκρουση και να επιδιώξουμε την ειρήνη και την ευημερία».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει τον προηγούμενο μήνα ότι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στρατιωτικά αν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, αν και η αμερικανική κυβέρνηση έχει έκτοτε ξεκαθαρίσει ότι η πολιτική του Λευκού Οίκου δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά το ζήτημα. Η Ουάσιγκτον έχει επί σειρά ετών υιοθετήσει μια πολιτική στρατηγικής ασάφειας σχετικά με το αν θα υπερασπιζόταν με στρατιωτικά μέσα την Ταϊβάν.

Το ζήτημα της Ταϊβάν κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχαν οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας. «Η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Αποτελεί ζήτημα διεθνούς ενδιαφέροντος», δήλωσε ο Όστιν.

«Όχι» σε ένα ασιατικό ΝΑΤΟ

Σε μια ομιλία που επικεντρώθηκε στη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια στην περιοχή, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν την στρατιωτική παρουσία τους στην Ασία, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσιγκτον κατανοεί την ανάγκη αποτροπής συγκρούσεων.

«Δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση ή σύγκρουση. Και δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, ένα ασιατικό ΝΑΤΟ ή μια περιοχή χωρισμένη σε εχθρικά μπλοκ», δήλωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί προτεραιότητα του Λευκού Οίκου και άλλων κυβερνήσεων της Δύσης τους τελευταίους τρεις μήνες. «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι αυτό που συμβαίνει όταν τύραννοι καταπατούν τους κανόνες που μας προστατεύουν όλους», είπε ο Όστιν και συμπλήρωσε: «Είναι μια προεπισκόπηση ενός κόσμου όπου επικρατεί χάος και αναταραχή, στον οποίο κανείς μας δεν θα ήθελε να ζήσει».

Νωρίτερα φέτος, η αμερικανική κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι η Κίνα εμφανιζόταν έτοιμη να υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας. Έκτοτε, όμως, αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη μακροχρόνια υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία, αφού η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που προέβλεπαν δεν έχει λάβει σάρκα και οστά, τουλάχιστον προς το παρόν.

Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική επίθεση και δεν την αποκαλεί «εισβολή», αλλά έχει απευθύνει εκκλήσεις για διπλωματική επίλυση της κρίσης. Το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν αναβαθμίσει τις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια και τον Φεβρουάριο υπέγραψαν μια συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με στόχο την αντιμετώπιση της επιρροής των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα έχουν «απαγορευμένους» τομείς συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα