Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το σύνολο των υποψηφίων είναι 6.293, μοιρασμένοι σχεδόν σε άνδρες (55,8%) και γυναίκες. Βάσει του εκλογικού νόμου του 2010, οι έδρες στις εκλογικές περιφέρειες κατανέμονται κατά πληθυσμιακές ομάδες των 125.000 κατοίκων. Η Γαλλία σήμερα έχει 566 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες προστίθενται 11 επιπλέον που αντιπροσωπεύουν τα περίπου 2,5 εκατομμύρια των Γάλλων που ζουν στο εξωτερικό. Συνολικά έχουμε 577 εκλογικές περιφέρειες, από τις οποίες αναμένεται να εκλεγούν οι 577 βουλευτές στο Κοινοβούλιο, για 5 έτη.

Το εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό δύο γύρων. Η εκλογή γίνεται κατά εκλογική περιφέρεια και μετρώνται όχι μόνο οι ψήφοι αλλά και το ποσοστό των εγγεγραμμένων στις λίστες που κέρδισε ένας υποψήφιος. Για να εκλεγεί ένας βουλευτής από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων στην εκλογική του περιφέρεια, αλλά και το 25% των εγγεγραμμένων στις λίστες. Το σύστημα θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο και ελάχιστοι υπήρξαν οι εκλεγμένοι βουλευτές από τον πρώτο γύρο.

Λίστες, εγγεγραμμένοι και «τριγωνική αντιπαράθεση»

Για να περάσει ένας υποψήφιος  στο δεύτερο γύρο, (έχοντας αποτύχει στον πρώτο) θα πρέπει να συγκεντρώσει το 12,5 %  των εγγεγραμμένων στην περιφέρειά του. Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό των εγγεγραμμένων, τότε περνάνε στον δεύτερο γύρο οι δύο που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά τον πρώτο γύρο.

Οι κανόνες για τον δεύτερο γύρο δεν αποκλείουν την περίπτωση να δοθεί η μάχη από 3 διαφορετικούς υποψηφίους με «τριγωνική αντιπαράθεση», αν και σχετικά σπάνιο. Για την τελική εκλογή στο δεύτερο γύρο, δεν απαιτείται πλέον η απόλυτη πλειοψηφία, αρκεί η σχετική πλειοψηφία.

Οι Γάλλοι που ζουν στο εξωτερικό

Από τα περίπου 2,5 εκατ. Γάλλων που ζουν στο εξωτερικό, το υπουργείο Εσωτερικών δίνει ως εγγεγραμμένους 1.614.369. Μοιράζονται σε 11 εκλογικές περιφέρειες με πρώτη και πολυπληθέστερη την υπ’ αριθμόν 1 ( Ηνωμένες Πολιτείες- Καναδάς) με 231.328 εγγεγραμμένους. Η πρώτη αυτή περιφέρεια ψήφισε για τον πρώτο γύρο στις 4 Ιουνίου και οι υπόλοιπες στις 5 Ιουνίου.

Οι Γάλλοι παρακολούθησαν ιδιαίτερα τα αποτελέσματα της 5ης εκλογικής περιφέρειας, στην οποία ανήκει και η Ισπανία. Το ενδιαφέρον συγκέντρωνε η υποψηφιότητα, του Μανουέλ Βαλς, πρώην πρωθυπουργού επί Φρανσουά Ολάντ, στον οποίον είχε επενδύσει ο πρόεδρος Μακρόν, εκπροσωπώντας την παράταξή του. Αποτέλεσε είδηση για το γαλλικό κοινό, το ό,τι ο Μανουέλ Βαλς δεν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο. Ορισμένοι θεώρησαν  την αποτυχία ως δείγμα εξασθένησης της δυναμικής Μακρόν.

Οι Γάλλοι που ζουν στην Ελλάδα ανήκουν στην 8η εκλογική περιφέρεια μαζί με την Κύπρο, (+Ισραήλ, Ιταλία, Μάλτα, Τουρκία, παλαιστινιακά εδάφη). Στην περιφέρεια αυτή οι Γάλλοι εκλογείς υπολογίζονται στις 138.00. Για το δεύτερο γύρο οι Γάλλοι της 1ης περιφέρειας που ζουν στην αμερικανική ήπειρο θα ψηφίσουν το Σάββατο 18 Ιουνίου  και οι υπόλοιποι την Κυριακή 19 του μήνα.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle / Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού