
Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει δύο «διαδρόμους» μέσω της Πολωνίας και της Ρουμανίας για να εξάγει σιτηρά και να αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αν και προβλήματα (bottlenecks) στο δίκτυο της αλυσίδας εφοδιασμού προκαλούν επιβράδυνση, δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Κιέβου.
Ο Ντμίτρο Σενίκ είπε ότι η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια κινδυνεύει επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε σταματήσει τις εξαγωγές σιτηρών του Κιέβου στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας εκτεταμένες ελλείψεις και εκτίναξη των τιμών.
Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και λέει ότι υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που είναι αποθηκευμένοι σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, τα οποία προσπαθεί να εξάγει μέσω οδικών, ποταμών και σιδηροδρομικών μεταφορών.
Η Ουκρανία βρισκόταν σε συνομιλίες με τα κράτη της Βαλτικής για την προσθήκη ενός τρίτου διαδρόμου για τις εξαγωγές τροφίμων, είπε ο Σενίκ.
Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσο σιτηρά έχουν ήδη μετακινηθεί ή θα μετακινηθούν μέσω αυτών των δρομολογίων.
«Αυτές οι διαδρομές δεν είναι τέλειες γιατί δημιουργούν ορισμένα σημεία συμφόρησης, αλλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τις αναπτύξουμε», είπε στο Reuters στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής για την ασφάλεια της Ασίας στη Σιγκαπούρη.


Latest News

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»

Πωλείται το ιστορικό αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου
Το αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται στην Αθήνα, στα χέρια ενός συλλέκτη που δε θέλει να εμφανίζεται το όνομά του
![Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης [βίντεο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/54656-600x432.jpg)
Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Μόσχας [βίντεο]
Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε υπόγειο πάρκινγκ στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περισσότερες εκρήξεις

Ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Λονδίνο για το ουκρανικό - Το μήνυμα Βανς
Γιατί ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στις συζητήσεις για την τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πενθήμερο εθνικό πένθος στην Ιταλία – Eκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα
Ο Πάπας Φραγκισκος θα κηδευτεί το Σάββατο – Πόσο κόστισαν στην κυβέρνηση Μελόνι τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας

H «τελική πρόταση» Τραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία - Πού τραβά τη γραμμή των συνόρων
Η Ουκρανία αναμένεται να δώσει σήμερα την απάντησή της στην «πρόταση» των ΗΠΑ που ζητά από το Κίεβο να παραδώσει τις κατειλημμένες περιοχές στον ρωσικό έλεγχο

Παραμένουν τα 25άρια - Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Ζελένσκι: Δηλώνει έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εφόσον ισχύσει κατάπαυση του πυρός
Μετά την εκεχειρία, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε [στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων] υπό οποιοδήποτε σχήμα ώστε να μην υπάρχουν αδιέξοδα, είπε ο Ζελένσκι

Σύρος – Blue Star: Τι συνέβη με το χάος των υπεράριθμων από Ικαρία – Πώς έφτασαν στον Πειραιά
Από το αδιαχώρητο στη Σύρο, στην έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros - Τι λένε οι επιβάτες από την Ικαρία