Οι φόβοι για δύσκολο χειμώνα

Ολο και περισσότεροι παράγοντες της αγοράς, αλλά και πολιτικά στελέχη, προβλέπουν ότι έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας στην οικονομία.

Ακόμη και πολιτικοί που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα δείχνουν μουδιασμένοι για τις προβλέψεις που γίνονται σχετικά με την… τσέπη των πολιτών.

Μιλώντας με αρκετούς από αυτούς η στήλη σας ενημερώνει για τους παράγοντες που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε «μαύρο» χειμώνα.

Για παράδειγμα λένε, η εκτίμηση για τερματισμό του πολέμου μετατέθηκε πλέον για το τέλος του χρόνου.

Το είπε και ο Γιάννης Στουρνάρας στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΣΕΕ. Ότι δηλαδή θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τους σχεδιασμούς μας καθώς η ουκρανική κρίση δεν φαίνεται να τελειώνει.

Τι σημαίνει αυτό; Συνέχιση της αναταραχής στην αγορά ενέργειας, ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, η βενζίνη στα 3 ευρώ το λίτρο, το πετρέλαιο θέρμανσης στα ύψη, κι ένα σενάριο επισιτιστικής κρίσης με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Οι νέες ανατιμήσεις στα προϊόντα

Αυτό που φοβούνται στην αγορά είναι ότι το στοκ στις αποθήκες με προϊόντα σούπερ μάρκετ τα οποία είχαν τιμολογηθεί προ της κρίσης, στερεύει. Επομένως, από εδώ και πέρα θα δούμε πραγματικές ανατιμήσεις. Αλλωστε, από το Πάσχα και μετά καταγράφεται αύξηση τιμών κατά μέσο όρο 8%, με λάδια και χαρτικά να πρωταγωνιστούν στις ανατιμήσεις.

Και ήδη οι καταναλωτές κόβουν απ’ όπου μπορούν προκειμένου να πάρουν τα βασικά είδη για τη διαβίωσή τους.

Ερχονται οι φόροι

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι θα έχουμε από τους χειρότερους χειμώνες των τελευταίων ετών είναι ότι από το καλοκαίρι και μετά αρχίζουν οι πληρωμές φόρων εισοδήματος, κι όχι μόνο. Δηλαδή οι πολίτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, τα καύσιμα – φωτιά, παράλληλα με την εξόφληση των φόρων που έχουν.

Έτσι, ακόμη και η καλή τουριστική χρονιά δεν στέκεται ικανή να αντιστρέψει το κλίμα. Ο χειμώνας θα είναι βαρύς και πολλοί θα σκεφτούν τον Τάσο Λειβαδίτη περιμένοντας καλύτερες ημέρες: ’’Ήταν ένας νέος ωχρός, καθόταν στο πεζοδρόμιο, χειμώνας, κρύωνε. «Τι περιμένεις;» του λέω. «Τον άλλον αιώνα», μου λέει’’.

 Εκλογές πριν τα δύσκολα;

Με αυτές τις προβλέψεις για τον οικονομικό χειμώνα που έρχεται, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο μοναδικός ουδέτερος χρόνος για να γίνουν πρόωρες εκλογές είναι οι δύο τελευταίες Κυριακές του Σεπτέμβρη και η πρώτη του Οκτώβρη. Θα μπορούσε έτσι η κυβέρνηση να αποφύγει τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια του χειμώνα.

Οι αποφάσεις του πρωθυπουργού θα κριθούν από τα γεγονότα του καλοκαιριού. Τη διαχείριση των –σίγουρων- πυρκαγιών και το καυτό μέτωπο των ελληνοτουρκικών. Ετσι, κάθε μέρα μετά το Δεκαπενταύγουστο θα είναι κρίσιμη για πιθανή προκήρυξη εκλογών. Ιδωμεν…

 Πωλούνται αυτοκίνητα… 60 ευρώ

Πριν από 4 ημέρες έγινε δημοπρασία οχημάτων Ρεθύμνου από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΔΔΔΥ), πρώην ΟΔΔΥ. Κι έχει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς τις τιμές με τις οποίες κάποια οχήματα βγαίνουν στο σφυρί.

Για παράδειγμα, βρίσκει κανείς Mercedes 1998, 2.500 κυβικά με αρχική τιμή πώλησης.. 300 ευρώ. Μια ακόμη  Mercedes του 1991 με 3.000 κυβικά δόθηκε με τιμή εκκίνησης… 250 ευρώ.

Ένα Land Rover του 2004 με 2.460 κυβικά είχε τιμή μόλις 60 ευρώ.

Βρήκαμε και ολόκληρα λεωφορεία του 1996-1997 με τιμή… 2000 ευρώ.

Το πιο ακριβό; Ένα Seat 1.800 κ.ε. του 2002 με τιμή εκκίνησης 4.000 ευρώ.

Και αναρωτιέται κανείς πόσο μικρή αξία έχουν σε λίγα χρόνια οχήματα για τα οποία δόθηκε μια ολόκληρη περιουσία κάποτε.

Η δεξίωση, ο Παναγιώτης και η Ρωσία

Διέλαθε της προσοχής μας, αλλά την Πέμπτη ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, παρέθεσε δεξίωση για την επέτειο της ίδρυσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ποιοι προσκλήθηκαν από τα κόμματα;

Ουδείς, όπως μας πληροφορεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησε με το κεφάλι ψηλά και προσφάτως επανακάμπτει στην ενεργό πολιτική.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, κανείς από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ ή άλλα κόμμα της Βουλής, δεν πήρε προσκλητήριο για τη δεξίωση. «Αυτοκτονεί η Ελλάδα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά. Κατάφερε με τις αντιρώσικες και τυφλές αμερικανονατοϊκές πολιτικές της να τερματίσει και σχεδόν να νεκρώσει κάθε σχέση με τη Ρωσία! Μωραίνει Κύριος όν βούλεται απωλέσαι».

Αυτά είπε ο Π. Λαφαζάνης και σε μια έξαρση φιλορωσικής διάθεσης τόνισε ότι η Ρωσία έχει δίκιο στο ουκρανικό ζήτημα και ότι για όλα φταίνε οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Τώρα, άλλο είναι να έχουν διαρραγεί οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, κι άλλο να επιμένουν κάποιοι ότι η Μόσχα έχει δίκιο που εισέβαλε σε μια ξένη χώρα, και μετράμε χιλιάδες αθώες ψυχές.

Τουλάχιστον ο Λαφαζάνης είναι σταθερός στις φιλορωσικές του απόψεις. Δεν ξεχνάμε ότι περίμενε τα.. ρούβλια να σώσουν την Ελλάδα σ’ εκείνο το… λεβέντικο εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, όταν βούλιαξαν την οικονομία.

Το βραβείο στην Shopflix

10 επιχειρήσεις έλαβαν τα φετινά βραβεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), μεταξύ άλλων για την κοινωνική τους ευθύνη, τη διεθνή τους παρουσία, την τεχνολογική τους ανάπτυξη.

Το βραβείο ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας έλαβε η εταιρεία Shopflix.gr.

Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Μιλτιάδης Μαρινάκης, Founder του marketplace Shopflix.gr, μια επιχείρηση- αποκλειστικά ηλεκτρονικό κατάστημα-, που συνδέει πωλητές και πελάτες προσφέροντας ποικιλία προϊόντων, αξιοπιστία αγορών και πανελλαδική παράδοση.

«Σας ευχαριστώ θερμά για αυτό το βραβείο εκ μέρους όλων των ανθρώπων του shopflix.gr που δουλεύουν και προσπαθούν συνεχώς με αποτέλεσμα να εξελισσόμαστε με ραγδαίους ρυθμούς καθημερινά. Απευθυνόμαστε σε όλη την Ελλάδα σε κάθε έναν από εμάς ώστε να μπορέσουμε να βρούμε όποιο προϊόν έχουμε ανάγκη. Το shopflix αποτελεί μια νέα πηγή θέσεων εργασίας έχει δημιουργηθεί από την αρχή μέχρι το τέλος από ταλαντούχους νέους και νέες αξιοποιώντας χαρισματικά μυαλά αυτής της χωράς» δήλωσε ο Μιλτιάδης Μαρινάκης.

 1.000 θέσεις εργασίας στο Ηράκλειο Κρήτης

Εν τω μέσω της τουριστικής περιόδου, 36 επιχειρήσεις του Ηρακλείου Κρήτης, προσέρχονται – το Σάββατο 18 Ιουνίου – στην «Ημέρα Καριέρας» και προσφέρουν 1.000 θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων και επιπέδων εξειδίκευσης.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την εξέλιξη της συγκεκριμένης εκδήλωσης σε ιδιαίτερα εξαιρετικά επιτυχημένο θεσμό τον οποίο  διοργανώνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ)  με στόχο τη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας.

Πρόκειται για την έκτη – κατά σειρά – εκδήλωση ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως οι προηγούμενες προσέφεραν συνολικά 10.000 θέσεις εργασίας σε ανέργους που προσήλθαν αναζητώντας εργασίας.

Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν γίνει στη Λάρισα, στον Πειραιά (ΣΕΦ), στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στην Αθήνα.

Λεφτά για τους γιατρούς αλλά…

Στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο στην Πάτρα, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στο μέλλον της υγείας και των ιατρών.

Όπως είπε ο υπουργός, την ερχόμενη εβδομάδα βγαίνουν οι υπουργικές αποφάσεις για το σύστημα πληρωμών των γιατρών το οποίο θα αυξήσει το εισόδημά τους ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετούν. Όπως είπε χαρακτηριστικά “ δίνουμε την δυνατότητα κάποιος να κερδίζει από 60.000 ευρώ τον χρόνο, 5.000 ευρώ μηνιαίως. Κάποιος που θα επιλέξει να έχει λίγους ασθενείς να δεσμεύονται οι ώρες και θα είναι χρήσιμο γιατί θα μπορεί να έχει και το ιδιωτικό του έργο. Αν κάποιος φτάσει τους 2.000 ασθενείς προφανώς οι απαιτήσεις αλλά και τα χρήματα θα είναι περισσότερα».

Θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση των γιατρών στις εξαγγελίες του υπουργού. Πάντως, χθες η Ελλάδα κατέρριψε ένα δραματικό ρεκόρ. Πάνω από 30.000 νεκροί λόγω του κορωνοϊού. Και κάποιοι δεν θα πρέπει να είναι περήφανοι, ούτε για το εργασιακό burnout των υγειονομικών, ούτε για το χάλι του ΕΣΥ, ειδικά στην περιφέρεια.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories