Η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, ενισχύοντας τους φόβους για απότομη επιβράδυνση μόλις τρεις ημέρες πριν η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώσει μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων για να χαλιναγωγήσει τις τιμές που καλπάζουν.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,3% μετά από πτώση 0,1% τον Μάρτιο, την πρώτη συνεχόμενη πτώση από τον Απρίλιο και τον Μάρτιο του 2020, στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν κατά μέσο όρο αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% τον Απρίλιο από τον Μάρτιο.

Τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%, πιο αδύναμο από την πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters για 0,4% και επιβραδύνθηκε απότομα από την ανάπτυξη 0,8% τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο.

Κακή βάση εκκίνησης

Ο Μάρτιν Μπεκ, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του EY ITEM Club, μιας ομάδας προβλέψεων, είπε ότι τα δεδομένα ήταν μια κακή βάση εκκίνησης για το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο διέτρεχε αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσει μια μικρή συρρίκνωση κατά τη διάρκεια των τριών μηνών.

Η ανάπτυξη είναι πιθανό να ανακάμψει το τρίτο τρίμηνο, επομένως οι πιθανότητες μιας δεύτερης διαδοχικής τριμηνιαίας μείωσης του ΑΕΠ – ο παραδοσιακός ορισμός της τεχνικής ύφεσης μοιάζουν επί του παρόντος χαμηλές.

«Αλλά οι προοπτικές για την ανάπτυξη είναι κακές. Μια ήδη σοβαρή συμπίεση της καταναλωτικής δύναμης των νοικοκυριών θα επηρεαστεί αρνητικά από τον πληθωριστικό αντίκτυπο των τριβών της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και την πρόσφατη αδυναμία της στερλίνας», δήλωσε ο Μπεκ.

Αύξηση των επιτοκίων παρά την επιβράδυνση

Παρά την επιβράδυνση, η BoE αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πέμπτη φορά από τον Δεκέμβριο την Πέμπτη, καθώς εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 10%, πέντε φορές πάνω από τον στόχο του 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή