
Οι πληθυσμοί μεδουσών αυξάνονται σε όλη την Ελλάδα, με τις γαλάζιες παραλίες να μετατρέπονται σε… μωβ.
Αρχικά, οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν στο Ιόνιο Πέλαγος αλλά τα θαλάσσια ρεύματα τις παρέσυραν στο Αιγαίο, στον Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική, στον Παγασητικό και τις Σποράδες, νότια της Εύβοιας και στις Κυκλάδες αλλά και στον Αργοσαρωνικό.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το τσίμπημα της μωβ μέδουσας δεν αντιμετωπίζεται με αμμωνία αλλά θέλει διαφορετική προσέγγιση.
Τσούξιμο και πόνος
Το πρώτο πράγμα που αισθάνεται κάποιος είναι τσούξιμο και πόνος από το τσίμπημα της μωβ μέδουσας. Το σημείο αυτό πρέπει να πλυθεί με άφθονο θαλασσινό νερό.
«Στη συνέχεια θα πρέπει να βγει έξω από τη θάλασσα και να αφαιρέσει όχι με γυμνό χέρι αλλά είτε με κάποια πλαστική τηλεκάρτα πιστωτική κάρτα ή ακόμη καλύτερα και με γάντι πλαστικό αν υπάρχουν κάποια υπολείμματα από τα πλοκάμια» ανέφερε η δερματολόγος Πέννυ Δαλαμπούρα στην τηλεόραση του MEGA.
«Έχει μία αμυδρή κίνηση δεν μπορεί δυναμικά να μεταφερθεί από ένα μέρος σε κάποιο άλλο σε τέτοιες περιπτώσεις περιμένουμε τα ρεύματα και το θεό άνεμο» υπογράμμισε ο ωκεανολόγος Χαρίτων Χιντήρογλου.
Κλιματική αλλαγή
Οι ειδικοί συλλέγουν στοιχεία προκείμενου να ερευνήσουν τους λόγους της πληθυσμιακής έξαρσης του φαινομένου.
Κυριότερες αιτίες η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση μεγάλων ψαριών καθώς εκτός από τις χελώνες, θηρευτές των μεδουσών είναι ο ξιφίας, ο τόνος και το φεγγαρόψαρο.
Στην Αττική ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους πληθυσμοί μωβ μεδουσών σε:
- Μέγαρα
- Ελευσίνα
- Αγιο Κοσμά
- Γλυφάδα
- Ανάβυσσο
- Βάρη
- Βουλιαγμένη
- Σαρωνίδα


Latest News

Ερχεται το μεγαλύτερο δίκτυο φορτιστών στην Ευρώπη - Το σχέδιο του συνασπισμού των «Big 4»
Τέσσερις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργήσουν το μεγαλύτερο δημόσιο δίκτυο για φόρτιση EV στην Ευρώπη

«Κλειδώνουν» έξτρα μπόνους για τα έργα στην αποθήκευση ενέργειας
Αποφασίζονται την Πέμπτη 3 Απριλίου από την Ολομέλεια της Αρχής τα νέα κίνητρα για τα έργα στην αποθήκευση ενέργειας

Με δέλεαρ άτοκα δάνεια, η Tesla... σπρώχνει το Model Y στην Κίνα
Η αυτοκινητοβιομηχανία του Ιλον Μασκ, Τesla, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των οχημάτων της στην Κίνα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Δύο ταχυφορτιστές εγκατέστησε ο ΗΡΩΝ στην Νέα Οδό
Οι εγκατεστημένοι ταχυφορτιστές είναι ήδη διαθέσιμοι μέσω της εφαρμογής ΗΡΩΝ Pulse
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla