Το παγκόσμιο πυρηνικό οπλοστάσιο αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ ο κίνδυνος χρήσης τέτοιων όπλων είναι ο μεγαλύτερος εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με κορυφαίο think tank.

Σε νέα έκθεσή του Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) αναφέρει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η υποστήριξη της Δύσης προς το Κίεβο έχουν αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των εννέα πυρηνικά οπλισμένων κρατών του κόσμου.

Ενώ ο αριθμός των πυρηνικών όπλων μειώθηκε ελαφρά μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022, το SIPRI είπε ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τις πυρηνικές δυνάμεις, τα παγκόσμια αποθέματα κεφαλών θα μπορούσαν σύντομα να αρχίσουν να αυξάνονται για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

«Όλα τα κράτη με πυρηνικά όπλα αυξάνουν ή αναβαθμίζουν τα οπλοστάσια τους και τα περισσότερα οξύνουν την πυρηνική ρητορική και τον ρόλο που παίζουν τα πυρηνικά όπλα στις στρατιωτικές τους στρατηγικές», δήλωσε ο Wilfred Wan, Διευθυντής του Προγράμματος Όπλων Μαζικής Καταστροφής του SIPRI.

«Αυτή είναι μια πολύ ανησυχητική τάση».

Τρεις ημέρες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε το πυρηνικό αποτρεπτικό της Ρωσίας σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

Έχει επίσης προειδοποιήσει για συνέπειες που θα ήταν «όπως δεν έχετε δει ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία σας» για τις χώρες που στάθηκαν εμπόδιο στη Ρωσία.

Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο με συνολικά 5.977 κεφαλές, περίπου 550 περισσότερες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο χώρες διαθέτουν περισσότερο από το 90% των παγκόσμιων πυραυλικών κεφαλών.

Το SIPRI είπε ότι ο παγκόσμιος αριθμός πυρηνικών κεφαλών μειώθηκε σε 12.705 τον Ιανουάριο του 2022 από 13.080 τον Ιανουάριο του 2021. Υπολογίζεται ότι 3.732 κεφαλές αναπτύχθηκαν με πυραύλους και αεροσκάφη και περίπου 2.000 -σχεδόν όλες ανήκαν στη Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες- κρατήθηκαν σε μια κατάσταση υψηλής ετοιμότητας.

«Οι σχέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω σε μια εποχή που η ανθρωπότητα και ο πλανήτης αντιμετωπίζουν μια σειρά από βαθιές και πιεστικές κοινές προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με διεθνή συνεργασία», δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του SIPRI και πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λόφβεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού