
Το παγκόσμιο πυρηνικό οπλοστάσιο αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ ο κίνδυνος χρήσης τέτοιων όπλων είναι ο μεγαλύτερος εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με κορυφαίο think tank.
Σε νέα έκθεσή του Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) αναφέρει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η υποστήριξη της Δύσης προς το Κίεβο έχουν αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των εννέα πυρηνικά οπλισμένων κρατών του κόσμου.
Ενώ ο αριθμός των πυρηνικών όπλων μειώθηκε ελαφρά μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022, το SIPRI είπε ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τις πυρηνικές δυνάμεις, τα παγκόσμια αποθέματα κεφαλών θα μπορούσαν σύντομα να αρχίσουν να αυξάνονται για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
«Όλα τα κράτη με πυρηνικά όπλα αυξάνουν ή αναβαθμίζουν τα οπλοστάσια τους και τα περισσότερα οξύνουν την πυρηνική ρητορική και τον ρόλο που παίζουν τα πυρηνικά όπλα στις στρατιωτικές τους στρατηγικές», δήλωσε ο Wilfred Wan, Διευθυντής του Προγράμματος Όπλων Μαζικής Καταστροφής του SIPRI.
«Αυτή είναι μια πολύ ανησυχητική τάση».
Τρεις ημέρες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε το πυρηνικό αποτρεπτικό της Ρωσίας σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.
Έχει επίσης προειδοποιήσει για συνέπειες που θα ήταν «όπως δεν έχετε δει ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία σας» για τις χώρες που στάθηκαν εμπόδιο στη Ρωσία.
Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο με συνολικά 5.977 κεφαλές, περίπου 550 περισσότερες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο χώρες διαθέτουν περισσότερο από το 90% των παγκόσμιων πυραυλικών κεφαλών.
Το SIPRI είπε ότι ο παγκόσμιος αριθμός πυρηνικών κεφαλών μειώθηκε σε 12.705 τον Ιανουάριο του 2022 από 13.080 τον Ιανουάριο του 2021. Υπολογίζεται ότι 3.732 κεφαλές αναπτύχθηκαν με πυραύλους και αεροσκάφη και περίπου 2.000 -σχεδόν όλες ανήκαν στη Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες- κρατήθηκαν σε μια κατάσταση υψηλής ετοιμότητας.
«Οι σχέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω σε μια εποχή που η ανθρωπότητα και ο πλανήτης αντιμετωπίζουν μια σειρά από βαθιές και πιεστικές κοινές προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με διεθνή συνεργασία», δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του SIPRI και πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λόφβεν.


Latest News

Πάπας Φραγκίσκος: Τα πρόσωπα που προορίζονται για τη διαδοχή
Θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου σε όλο τον κόσμο, την ίδια ώρα που οι πληροφορίες για την πιθανή διαδοχή του κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Πάπας Φραγκίσκος: Από την Αργεντινή μέχρι την Αγία Έδρα
Ο Πάπας Φραγκίσκος, με τη 12ετή θητεία του, άφησε τη σφραγίδα του στην Καθολική Εκκλησία και έγινε ο πιο προσιτός Πάπας των τελευταίων δεκαετιών

Πάσχα: Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων – Παρατηρούνται μικρές καθυστερήσεις
Η κίνηση αυξάνεται σταδιακά στην Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ παρατηρούνται ουρές στην Αθηνών _ Πατρών από τα διόδια στο Βέλο μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας

Μπορεί ο Καναδάς να γίνει το 28ο μέλος της ΕΕ;
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Καναδάς έχει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τις Βρυξέλλες, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά εμπόδια

Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές – Πότε χτυπά το τελευταίο κουδούνι στα σχολεία
Πλησιάζουν οι ημερομηνίες για τη λήξη των μαθημάτων στα γυμνάσια και λύκεια της επικράτειας

Η περίοδος «sede vacante» στο Βατικανό – Από την κηδεία στο «Habemus Papam»
Ο πάπας Φραγκίσκος απλοποίησε το τελετουργικό της κηδείας για τους ποντίφικες – Θα ταφεί σε ξύλινο φέρετρο σε εκκλησία της Ρώμης

«Σίγησε η φωνή των φτωχών» – Τι γράφει ο ξένος Τύπος για τον θάνατο του Πάπα
Συγκλονισμένη είναι η διεθνής κοινότητα από την είδηση ότι ο Πάπας Φραγκίσκος, ο ταπεινός ποντόφικας που υπερασπιζόταν τους ευάλωτους και μετανάστες, έφυγε από τη ζωή στα 88 του χρόνια

Βατικανό: Πέθανε ο πάπας Φραγκίσκος
Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, ο πρώτος πάπας με καταγωγή απο τη Λατινική Αμερική

Τι ισχύει στα μέσα μεταφοράς Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα - Πότε επιστρέφει ο δακτύλιος
Σε εφαρμογή πρόγραμμα Σαββατοκύριακου και αργιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Σε κυκλοφορία στα τέλη του 2026 ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Δυτικής Αττικής
O Προαστιακός Δυτικής Αττικής εκτός απο τις περιοχές με πληθυσμό που απασχολείται σε βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής, θα εξυπηρετεί και μεγάλο αριθμό logistics centers που υπάρχουν