Αντοχές παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, καθώς όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση επιταχύνθηκε στο 2,3% ( από το 0,8%) χάρη στην ισχυρή εγχώρια κατανάλωση (+11,6%) και τις επενδύσεις (+12,7%), αν και σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε στο 7% (από το ανοδικά αναθεωρημένο 8,1%).
Κορυφαίοι οικονομολόγοι εγχώριων και διεθνών τραπεζών εκτιμούν μάλιστα πως αν και η οικονομία θα κινηθεί χαμηλότερα των εκτιμήσεων (4,5%-5%) στις αρχές του έτους, θα σημειώσει ωστόσο ικανοποιητικό ρυθμό, στην περιοχή του 3,5% το 2022, υποστηριζόμενη από ευρωπαϊκά κονδύλια, το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον και την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού με τα τουριστικά έσοδα να κινούνται στο 85% – 90% αυτών του 2019.
H ελληνική οικονομία παραμένει «εύρωστη»
Παρά τους αντίθετους ανέμους καθώς το διεθνές περιβάλλον παραμένει ασταθές, τροφοδοτούμενο και από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τη δυσλειτουργία στις αλυσίδες εφοδιασμού, οδηγώντας σε σπειροειδή αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και της ενέργειας, η ελληνική οικονομία παραμένει «εύρωστη» εφέτος, υποστηριζόμενη από τη βελτίωση της ανεργίας, μια ισχυρή ανάκαμψη στον τουρισμό αλλά και τις εισροές επενδύσεων, σημειώνουν Έλληνες τραπεζίτες.
Οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου σηματοδοτούν μία δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, είναι πιθανόν ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να ξεπεράσει το 3,5% φέτος, με τον τουρισμό να δίνει ώθηση στο δεύτερο τρίμηνο, εκτίμησε και ο Νίκος Μαγγίνας, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας.
Οι εκτιμήσεις
Οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν εκείνες της ΕΕ και της ευρωζώνης (+5,6% και +5,4% σε ετήσια βάση, +0,7% και +0,6% σε τριμηνιαία βάση, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat) επιβεβαιώνουν την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά τις δυσκολίες που σχετίζονται με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις πληθωριστικές πιέσεις, ιδίως στην ενέργεια, ανέφερε σε σημείωμά της και η AXIA Ventures Group.
Οπως εκτιμά, για το υπόλοιπο του έτους, αν και οι αντίθετοι άνεμοι θα επιμείνουν, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο «ανοδικός κίνδυνος» όσον αφορά την ανάπτυξη, αφού ο τουρισμός μπορεί να κινηθεί στα επίπεδα του 2019, ενώ η οικονομία θα μπορούσε να στηριχθεί και από την έναρξη ορισμένων μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων, αλλά και από τις ροές κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το ΔΝΤ
Σήμερα, η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων των διεθνών οργανισμών και των διεθνών οίκων (Consensus) κάνει λόγο για ανάπτυξη 3,2% το 2022 για την Ελλάδα, με την κυβέρνηση να αναμένει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,1% φέτος. Ο ΟΟΣΑ πάντως υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα προβλέποντας ανάπτυξη 2,8% το 2022 και 2,5% το 2023 με τον πληθωρισμό στο 8,8% και 3,4% αντίστοιχα. Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών, η αυξημένη αβεβαιότητα και η σύσφιγξη των νομισματικών συνθηκών που επηρεάζει περισσότερο από τις άλλες χώρες το κόστος δανεισμού για τη χώρα μας που δεν διαθέτει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα, θα αντισταθμιστούν μόνο εν μέρει από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, τη δημοσιονομική στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και την αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων.
Από τις τελευταίες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία το 2022, σημειώνουμε πως το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 3,5%, έναντι και 3,3 της UniCredit, 3,2% της Morgan Stanley, 2,9% της ING, 2,5%-3% του ΙΟΒΕ, 3% της Eurobank, 2,6% της Bankof America, 1,9% η 1,9% η DZ Bank κ.ά.
Η εκτίμηση της Κομισιόν
Έκθεση της Κομισιόν εκτιμούσε πως η Ελλάδα παραμένει εκτεθειμένη στην κληρονομιά των ανισορροπιών της, με «ανοιχτές πληγές» το υψηλό δημόσιο χρέος, το υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων, το επίμονο έλλειμμα εξωτερικού ισοζυγίου, την υψηλή ανεργία και τον χαμηλό ρυθμό δυνητικής ανάπτυξης, ενώ έκθεση της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παρατηρούσε επίσης πως το τοξικό κοκτέιλ πληθωρισμού και υψηλών τιμών ενέργειας, απόρροια και του πολέμου, και η αύξηση του κόστους δανεισμού απειλούν την ελληνική ανάπτυξη. Οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούν πάντως εύλογη ανησυχία για τις τελικές αρνητικές επιπτώσεις στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση των νοικοκυριών, ενώ δοκιμάζουν τις αντοχές των επιχειρήσεων εν μέσω πρωτοφανών αυξήσεων στο κόστος παραγωγής, εκτιμούν αναλυτές της αγοράς, σημειώνοντας ωστόσο πως οι αρνητικές επιδράσεις θα αντισταθμιστούν εν μέρει από την αυξανόμενη απασχόληση και τις μισθολογικές αυξήσεις που θα στηρίξουν μερικώς τα των νοικοκυριά.
Latest News
Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια από την αγορά εργασίας
Δεν πάμε άσχημα, μέσα σε ένα περιβάλλον αρκετά ταραγμένο, διεθνές, με μεγάλη αβεβαιότητα, με δύο πολέμους, αριστερά και δεξιά των συνόρων μας, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας
Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μέχρι τα Χριστούγεννα
Με εορταστικό ωράριο θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τις επόμενες μέρες, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να κάνουν τις αγορές τους λίγο πριν τα Χριστούγεννα
«Κληρώνει» η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Ποιοι είναι οι «τυχεροί»
Τα ποσά για το επίδομα θέρμανσης κυμαίνονται από 100 έως 1.200 ευρώ, ενώ η καταβολή ολοκληρώνεται σε δύο δόσεις
Πώς εντόπισε η ΑΑΔΕ το κύκλωμα λαθρεμπόρων αλκοολούχων ποτών
Τι αναφέρουν πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το κύκλωμα
Οι προβλέψεις 27 οίκων για την ελληνική οικονομία το 2025 και 2026
H Focus Economics παρουσιάζει τις εκτιμήσεις των οίκων που έκαναν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2024
Αρρυθμίες με επιχειρηματίες του Airbnb – O ΕΦΚΑ δεν μπορεί να τους ασφαλίσει
Τι λένε στελέχη του ΕΦΚΑ στον ΟΤ για την αδυναμία ασφάλισης των συγκεκριμένων επιχειρηματιών
Χατζηδάκης: Οι πέντε συλλογικές επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας
Ας μάθουμε να βλέπουμε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων στον τόπο μας, αναφέρει σε ανάρτησή του στο TikTok ο Κωστής Χατζηδάκης
Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης
«Έσπασαν τα κοντέρ» οι αιτήσεις στην πλατφόρμα «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης
Μητσοτάκης: «Μήνυμα δικαιοσύνης» τα μέτρα για τις τραπεζικές προμήθειες
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναδεικνύει τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του στο Facebook
Οδηγίες... επιβίωσης τα Χριστούγεννα - Πώς να γιορτάσετε χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι
Όσο η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών, ειδικοί δίνουν συμβουλές για «οικονομικά Χριστούγεννα». Οι καταναλωτικές τάσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.