Η εφαρμογή των προτύπων της ΕΕ για τα εισαγόμενα γεωργικά και αγροδιατροφικά προϊόντα, η κατάσταση των γεωργικών αγορών, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία και η εφαρμογή της κοινής αλιευτικής πολιτικής βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2022, στο Λουξεμβούργο.

Με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι υπουργοί υπενθύμισαν τη σημασία αποτελεσματικών μέτρων συντονισμού σε διεθνές επίπεδο για να εξασφαλιστεί μια παγκόσμια απάντηση στην επισιτιστική ασφάλεια. Η ικανότητα μεταφοράς αποθηκευμένων σιτηρών εκτός Ουκρανίας πριν από την επόμενη συγκομιδή είναι απαραίτητη τόσο για τους Ουκρανούς όσο και για τη διευκόλυνση των διεθνών αγορών.

Με τις τελευταίες πληροφορίες από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, και στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, οι υπουργοί συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση των γεωργικών αγορών, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ευρωπαιοι υπουργοί επιβεβαίωσαν επίσης την αυτάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα χάρη στην ΚΑΠ, σημειώνοντας ότι η ΚΑΠ  έχει την ικανότητα να συμβάλει στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Η πρόσφατα εγκριθείσα έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την εφαρμογή των υγειονομικών και περιβαλλοντικών προτύπων της ΕΕ στα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα διατροφής βρέθηκε στο επίκεντρο των ευρωπαίων υπουργών. Η έκθεση κατέδειξε την ικανότητα εφαρμογής μέτρων, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΠΟΕ , σε πολυμερή φόρουμ, σε διμερείς εμπορικές συμφωνίες ή μέσω αυτόνομων μέτρων όταν ένα πρότυπο παραγωγής εισάγεται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους