
Ο καγκελάριος Σολτς πήρε το μήνυμα… Δεν είναι μόνο ο γόρδιος δεσμός της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και ο κύκλος συμφερόντων που είχε δημιουργήσει η γερμανική οικονομική και πολιτική ελίτ με το καθεστώς Πούτιν, είναι ο πληθωρισμός αυτό που δεν γνώρισαν ποτέ οι γερμανοί πολίτες από την εποχή του μάρκου που τους έκανε να αισθάνονται οικονομικά πανίσχυροι έναντι των άλλων Ευρωπαίων.
Σήμερα όμως αισθάνονται κι αυτοί θύματα, ευτυχώς όχι του ευρώ, αλλά των επιλογών των ίδιων των γερμανών πολιτικών.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο νεοεκλεγείς σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ, έχασε 19 μονάδες στις δημοσκοπήσεις σε πέντε μήνες και στην τελευταία μέτρηση που έγινε τον Μάιο μόνο ένας στους πέντε Γερμανούς αξιολόγησε το έργο του ως «πολύ ικανοποιητικό».
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι αγωνιά, καθώς είναι προφανές σε όλους ότι δεν μπορεί να κόψει τις ενεργειακές γέφυρες με τη Ρωσία. Ετσι σταδιακά στρέφεται στο εσωτερικό της χώρας του για να σβήσει (τουλάχιστον) τη φωτιά του πληθωρισμού.
Τι έκανε λοιπόν:
πήρε στοχευμένα και άμεσης απόδοσης μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που σημειωτέον βρίσκεται στο 7,9%, μειώνοντας τη φορολογία στα καύσιμα με αποτέλεσμα η βενζίνη να φθηνύνει κατά 30 λεπτά το λίτρο, καθιέρωσε ενιαίο εισιτήριο 9 ευρώ με το οποίο μετακινείται κανείς με όλα τα μέσα και με τρένα σε όλη τη χώρα και ετοιμάζει «κοινωνικό εισόδημα» για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα εντός του καλοκαιριού.
Οπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ο Ολαφ Σολτς έχει αυξημένο το ένστικτο πολιτικής επιβίωσης.
Το ερώτημα είναι εμείς τι κάνουμε.
Η πρώτη δέσμη μέτρων – επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου (13 λεπτά στο βενζινάδικο), επίδομα 13 ευρώ για τα μηχανάκια και 40-50 ευρώ για τα ΙΧ – χάθηκε στις… πλατφόρμες και ήδη η βενζίνη κινείται κοντά στα 2,30 ευρώ το λίτρο.
Στα βασικά τρόφιμα δεν υπήρξε ποτέ η παρέμβαση για χαμηλότερο ΦΠΑ παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις ορισμένων οικονομικών υπουργών.
Μόνο στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου φάνηκε η επιδότηση – έκπτωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής (έως 50 ευρώ τον μήνα) -, αν και ακόμη και σήμερα όλοι περιμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα για να επιστραφούν έως 600 ευρώ στα φτωχά νοικοκυριά που εξαγγέλθηκε παραμονές συνεδρίου της ΝΔ.
Αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 11,2%, η επικοινωνία δεν είναι αρκετή για να θεραπεύσει τις πληγές. Χρειάζονται απλές και απτές λύσεις για να ανακουφιστούν οι… ψηφοφόροι.


Latest News

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.