Ο καγκελάριος Σολτς πήρε το μήνυμα… Δεν είναι μόνο ο γόρδιος δεσμός της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και ο κύκλος συμφερόντων που είχε δημιουργήσει η γερμανική οικονομική και πολιτική ελίτ με το καθεστώς Πούτιν, είναι ο πληθωρισμός αυτό που δεν γνώρισαν ποτέ οι γερμανοί πολίτες από την εποχή του μάρκου που τους έκανε να αισθάνονται οικονομικά πανίσχυροι έναντι των άλλων Ευρωπαίων.
Σήμερα όμως αισθάνονται κι αυτοί θύματα, ευτυχώς όχι του ευρώ, αλλά των επιλογών των ίδιων των γερμανών πολιτικών.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο νεοεκλεγείς σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ, έχασε 19 μονάδες στις δημοσκοπήσεις σε πέντε μήνες και στην τελευταία μέτρηση που έγινε τον Μάιο μόνο ένας στους πέντε Γερμανούς αξιολόγησε το έργο του ως «πολύ ικανοποιητικό».
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι αγωνιά, καθώς είναι προφανές σε όλους ότι δεν μπορεί να κόψει τις ενεργειακές γέφυρες με τη Ρωσία. Ετσι σταδιακά στρέφεται στο εσωτερικό της χώρας του για να σβήσει (τουλάχιστον) τη φωτιά του πληθωρισμού.
Τι έκανε λοιπόν:
πήρε στοχευμένα και άμεσης απόδοσης μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που σημειωτέον βρίσκεται στο 7,9%, μειώνοντας τη φορολογία στα καύσιμα με αποτέλεσμα η βενζίνη να φθηνύνει κατά 30 λεπτά το λίτρο, καθιέρωσε ενιαίο εισιτήριο 9 ευρώ με το οποίο μετακινείται κανείς με όλα τα μέσα και με τρένα σε όλη τη χώρα και ετοιμάζει «κοινωνικό εισόδημα» για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα εντός του καλοκαιριού.
Οπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ο Ολαφ Σολτς έχει αυξημένο το ένστικτο πολιτικής επιβίωσης.
Το ερώτημα είναι εμείς τι κάνουμε.
Η πρώτη δέσμη μέτρων – επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου (13 λεπτά στο βενζινάδικο), επίδομα 13 ευρώ για τα μηχανάκια και 40-50 ευρώ για τα ΙΧ – χάθηκε στις… πλατφόρμες και ήδη η βενζίνη κινείται κοντά στα 2,30 ευρώ το λίτρο.
Στα βασικά τρόφιμα δεν υπήρξε ποτέ η παρέμβαση για χαμηλότερο ΦΠΑ παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις ορισμένων οικονομικών υπουργών.
Μόνο στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου φάνηκε η επιδότηση – έκπτωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής (έως 50 ευρώ τον μήνα) -, αν και ακόμη και σήμερα όλοι περιμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα για να επιστραφούν έως 600 ευρώ στα φτωχά νοικοκυριά που εξαγγέλθηκε παραμονές συνεδρίου της ΝΔ.
Αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 11,2%, η επικοινωνία δεν είναι αρκετή για να θεραπεύσει τις πληγές. Χρειάζονται απλές και απτές λύσεις για να ανακουφιστούν οι… ψηφοφόροι.
Latest News
Μια βοήθεια από το κράτος…
Η πολιτική αδράνεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές
Παγκόσμιο χρέος: Η θύελλα που έρχεται;
Αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην πορεία του παγκόσμιου χρέους, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα...
Χωρίς κίνητρα
Στην Ελλάδα, κίνητρα για αποταμίευση, πέραν της απόδοσης σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, δεν υπάρχουν
Ξύνοντας ελβετικές πληγές
Για ένα μέσο δάνειο σε ευρώ με μια διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια καταλήγει ο δανειολήπτης να καταβάλλει περίπου 1,5 φορά το ποσό που δανείστηκε
Το ξεχασμένο ιδιωτικό χρέος
Οι οφειλές παραμένουν οφειλές και βαραίνουν μια ολόκληρη οικονομία και κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε ρεαλιστικές λύσεις
Ευκαιρία ζωής
Υπάρχει ένα Ταμείο που έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση και φέρει το όνομα ΤΕΚΑ
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους