Συνεχίζει να κινείται ανοδικά η πετρελαϊκή παραγωγή της Ρωσίας, καθώς η χώρα συνεχίζει για την ώρα να βρίσκει πρόθυμους αγοραστές για τα ορυκτά της καύσιμα, παρά τις κυρώσεις που έχει δρομολογήσει εναντίον της η Δύση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το πρακτορείο Interfax, η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας έχει αυξηθεί επιπλέον 5% μέχρι τώρα για τον Ιούνιο, σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής του περασμένου μήνα, καθώς χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία συνεχίζουν να αποτελούν τακτικούς όσο και πρόθυμους αγοραστές του ρωσικού μαύρου χρυσού, αυξάνοντας δε, και τις ποσότητες που προμηθεύονται.
Αυξημένη παραγωγή
Ο μέσος όρος ημερήσιας παραγωγής έχει «πιάσει» τα 1,46 εκατ. τόνους κατά το πρώτο μισό του Ιουνίου, ήτοι δηλαδή αύξηση κατά 68.000 βαρέλια σε σχέση με τον ημερήσιο μέσο όρο του Μάϊου.
Ειδικά οι εξαγωγές μέσω θαλάσσης έχουν αυξηθεί κατά 9,5%, με την Κίνα και την Ινδία να απορροφούν μαζί περίπου το 50% της ποσότητας αυτής. Συνολικά οι εξαγωγές της Ρωσίας προς την Ασία έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την εισβολή στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Την μεγαλύτερη αύξηση έχουν καταγράψει οι εξαγωγές προς την Ινδία. Από τον περασμένο μήνα, η Ρωσία ανέβηκε στην δεύτερη θέση στη λίστα των ενεργειακών προμηθευτών της Ινδίας, παρακάμπτοντας την Σαουδική Αραβία, που μέχρι τώρα ήταν ο κυριότερος προμηθευτής του Νέου Δελχί. Μέσα στο Μάιο, τα ινδικά διυλιστήρια παρέλαβαν κατά μέσο όρο 819.000 βαρέλια ρωσικού αργού την ημέρα, ήτοι τρεις φορές την ποσότητα που είχαν εισάγει τον Απρίλιο και θεαματικά υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
Πάντως, οι εξαγωγές μέσω αγωγών (ήτοι δηλαδή ροές που κατευθύνονται κυρίως προς την Ευρώπη) μειώθηκαν κατά 16,5% μέσα στο μήνα. Ωστόσο, οι σταθερές ροές προς την Ευρώπη, κατά το πρώτο μισό του έτους, βοήθησαν τα ρωσικά ταμεία να παραμείνουν γεμάτα, παρά τον πόλεμο και τα πρώτα πακέτα των κυρώσεων.
Τα ορυκτά καύσιμα τροφοδοτούν το πολεμικό ταμείο της Ρωσίας
Σύμφωνα με έκθεση του Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), η Ρωσία κέρδισε 93 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου (από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Ιουνίου). Το 61% των χρημάτων αυτών, ήτοι 57 δισ. προήλθαν από αγοραστές της Ευρώπης.
Τα έσοδα αυτά προς τα ρωσικά ταμεία αφορούν όλα τα ενεργειακά προϊόντα: 46 δισ. ευρώ από το αργό πετρέλαιο, 24 δισ. ευρώ από το φυσικό αέριο (μέσω αγωγών), 13 δισ. ευρώ από πετρελαϊκά προϊόντα, 5,1 δισ. ευρώ από υγροποιημένο φυσικό αέριο και 4,8 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις άνθρακα.
Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικών ορυκτών καυσίμων, κατά το διάστημα αυτό, σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν η Κίνα (12,6 δισ. ευρώ), η Γερμανία (12,1 δισ. ευρώ) η Ιταλία (7,8 δισ. ευρώ), η Ολλανδία (7,8 δισ. ευρώ), η Τουρκία (6,7 δισ. ευρώ), η Πολωνία (4,4 δισ. ευρώ), η Γαλλία (4,3 δισ. ευρώ) και η Ινδία (3,4 δισ. ευρώ).
Στην κατάταξη αυτή είναι ορατή η αλλαγή που έφερε ο πόλεμος, καθώς η Κίνα ξεπέρασε την Γερμανία ως ο νούμερο ένα αγοραστής ενεργειακών προμηθειών από τη Ρωσία. Επίσης, η Ινδία μπήκε δυναμικά στη λίστα, ανεβάζοντας κάθε μήνα σημαντικά τις ποσότητες που αγοράζει από την Ρωσία και φτάνοντας πλέον να απορροφά το 18% των ρωσικών εξαγωγών.
Βέβαια η μειωμένη ζήτηση από τις δυτικές αγορές –για παράδειγμα οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. υποχώρησαν κατά 23% τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου- σε συνδυασμό με τις σημαντικές εκπτώσεις στην τιμή που προσέφερε το Κρεμλίνο προκειμένου να διασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές επέφεραν κάποια ζημιά, με τις απώλειες να υπολογίζονται στα 200 εκατ. ευρώ την ημέρα, το Μάιο. Ωστόσο, η Ρωσία συνεχίζει να κερδίσει αρκετά από τις ενεργειακές της εξαγωγές για να καλύπτει τις ανάγκες της, παρά την πίεση των κυρώσεων στην οικονομία της.
Και κρατούν ζωντανή την οικονομία της
Πραγματικά, τα χρήματα αυτά, όχι μόνο κράτησαν ζωντανή την πολεμική μηχανή της χώρας, δεδομένου πως η εισβολή κοστίζει στη Μόσχα περίπου 840(!) εκατ. ευρώ την ημέρα, αλλά τροφοδότησαν με επιπλέον 9,5 δισ. δολάρια το έκτακτο Ταμείο που έχει σχηματίσει η Μόσχα για την θωράκιση της οικονομίας σε περίπτωση εκτάκτων κρίσεων, όπως η τωρινή. Μέσω του Ταμείου έχουν δρομολογηθεί τα έκτακτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις ανατιμήσεις που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις της Δύσης.
Πάντως, αναλυτές επισημαίνουν πως η δρομολόγηση του πετρελαϊκού εμπάργκο που αποφάσισε η Ε.Ε. σταδιακά θα κάνει τη διαφορά, καθώς οι εναλλακτικοί εισαγωγείς κυρίως από την Ασία δύσκολα θα μπορέσουν να καλύψουν την «τρύπα» που θα δημιουργήσει η απώλεια των Ευρωπαίων αγοραστών, δεδομένων και των κυρώσεων προς τον ασφαλιστικό κλάδο που αποφάσισε η Ε.Ε. και οι οποίες θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην μεταφορά του ρωσικού αργού προς τρίτες χώρες.
Το αμερικανικό waiver
Σημειωτέον πως ακόμη και οι Αμερικανοί που έχουν κρατήσει την πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία, υιοθετώντας από νωρίς πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του ρωσικού αργού, έχουν κινηθεί προσεκτικά αναφορικά με το μπλοκάρισμα συναλλαγών μέσω αμερικανικών τραπεζών που αφορούν ρωσικές συναλλαγές στον ενεργειακό κλάδο, θέλοντας να αποφύγουν να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στις αγορές και κυρίως στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω του πολέμου.
Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στο σχετικό waiver που είχε χορηγήσει στις αμερικανικές τράπεζες επιτρέποντας τους να συνεχίζουν να επεξεργάζονται συναλλαγές του ρωσικού ενεργειακού κλάδου που αφορούν τρίτες χώρες. Το waiver έληγε στις 24 Ιουνίου και παρατάθηκε μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Το υπουργείο εξήγησε ότι η παράταση δίδεται ώστε η “ευρεία συμμαχία των συνεταίρων μας να μπορέσουν να μειώσουν (σταδιακά) την εξάρτηση τους από τις ρωσικές ενεργειακές ροές”.
Latest News
Στα «σκαριά» δεύτερο καλώδιο με την Κεντρική Ευρώπη μέσω... Ουγγαρίας
Εκτός από τη διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας, μέσω Αδριατικής, ο Διαχειριστής πατάει το …κουμπί για δεύτερη εναλλακτική διαδρομή μέσω Ουγγαρίας
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πούτιν: Τέλος στη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ζελένσκι και ΕΕ εναλλακτικές λύσεις στις Βρυξέλλες - Ποιες χώρες ανησυχούν
«Έπεσαν» οι υπογραφές: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Deal ΑΔΜΗΕ με Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Επιβεβαίωση ΟΤ
Σύμφωνα με το Bloomberg, το γαλλικό fund Meridiam αποκτά το 49,9% της κοινοπραξίας Great Sea Interconnector που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ