Έξι πολύ γνωστά εμπορικά ακίνητα άλλαξαν χέρια του τελευταίους δυόμισι μήνες μέσω πλειστηριασμών και δημόσιων διαγωνισμών, με τους νέους ιδιοκτήτες τους να καταβάλλουν συνολικά περί τα 87 εκατ. ευρώ για να τα αποκτήσουν.
Για παραπάνω από τα μισά ακίνητα η διαδικασία εκποίησης είχε επαναληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, ωστόσο είχε κριθεί άγονη ελλείψει ενδιαφερόμενων αγοραστών.
Ανάμεσα στα «φιλέτα» που βγήκαν στο σφυρί – και τελικά κατακυρώθηκαν στους πλειοδότες που πρόσφεραν την υψηλότερη τιμή – περιλαμβάνονται πολυτελείς γραφειακοί χώροι, βιομηχανοστάσια και αποθήκες.
Τα διαμάντια του Αμαρουσίου
Στο Μαρούσι, στο νέο hot spot της αγοράς γραφειακών χώρων, τα τρία μεγάλα ακίνητα γραφείων που έβγαλε προς πώληση η doValue Greece έφυγαν σαν «φρέσκα κουλούρια».
Πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα την 6η Ιουνίου, κατακυρώθηκε στην Prodea Investments AEEAΠ μέσω ελεύθερης πώλησης, στο πλαίσιο διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, το κτίριο γραφείων στο Μαρούσι Αττικής, επί των οδών Χειμάρρας 8, Γραβιάς και πεζόδρομου, με μισθωτή την EY (Ernst & Young).
Το τίμημα της απόκτησης ανήλθε 35 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η ΑΕΕΑΠ στις οικονομικές της καταστάσεις για το α’ τρίμηνο του 2022, ενώ η εύλογη αξία του, σύμφωνα με σχετική εκτίμηση που πραγματοποίησαν οι ανεξάρτητοι εκτιμητές, ήταν 34,113 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο ακίνητο, επί της συμβολής των οδών Σωρού 18-20 και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, συνολικού εμβαδού 16.795 τ.μ., το οποίο στεγάζει τα γραφεία της Fourlis και της Bayer, πέρασε στην κατοχή της Trastor ΑΕΕΑΠ έναντι τιμήματος 27,05 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά το τρίτο ακίνητο, το μεγαλύτερο και ακριβότερο, στη συμβολή των οδών Χειμάρρας και Γραβιάς, επιφάνειας 30.000 τ.μ., η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 45,6 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω κτίριο μισθώνεται από την Ελληνικά Πετρέλαια και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από ενοικιάστρια η εταιρεία να γίνει ιδιοκτήτρια. Μάλιστα λέγεται ότι η προσφορά από την πλευρά των ΕΛΠΕ κινείται κάπου 15 εκατ. ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης.
Τα τρία αυτά ακίνητα είχαν αποκτηθεί με δανειακή χρηματοδότηση από τον Κύπριο επιχειρηματία Λουκά Έλληνα, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του οποίου έφθανε πριν μια δεκαετία στα 100 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια τα δάνεια τιτλοποιήθηκαν ως μη εξυπηρετούμενα και πέρασαν στον έλεγχο της doValue μέσω του ειδικού «οχήματος» Cairo.
Να σημειωθεί ότι και τα τρία ακίνητα (το καθένα ξεχωριστά) θα έβγαιναν στο σφυρί στο τέλος του μήνα. Με βάση του την ηλεκτρονική πλατφόρμα E-auction και οι τρεις πλειστηριασμοί είναι σε αναστολή.
Το «στρατηγείο» της Κάντζας
Μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες να περάσει στο Δημόσιο, ώστε να απαλλαγεί ο Mr. Lak από μέρος των χρεών του, το «πετράδι του στέμματος» των επιχειρήσεων του Λάκη Γαβαλά, το εμβληματικό κτίριο της Κάντζας, που βρίσκεται δίπλα στην Αττική Οδό, κατακυρώθηκε στον εφοπλιστή Ευάγγελο Πιστιόλη.
Ο εφοπλιστής, απέκτησε το ακίνητο κατά τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που έγινε στις 13 Μαΐου, μέσω κυπριακής εταιρείας, δίνοντας ένα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, ήτοι 9.000.001 ευρώ.
Στο εμβληματικό ακίνητο έκτασης 31 στρεμμάτων, το οποίο βαρύνεται με πολλές προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις από την Τράπεζα Πειραιώς, την εφορία και το ΙΚΑ, έχουν αναγερθεί τρία ανεξάρτητα κτίρια και συγκεκριμένα:
– Κτίριο 1 αποτελούμενο από υπόγειο 400 τ.μ., ισόγειο 400 τ.μ. και όροφο 374,67 τ.μ.
– Κτίριο 2 αποτελούμενο από υπόγειο 979,32 τ.μ., και ισόγειο 1.000,50 τ.μ.
– Κτίριο 3 αποτελούμενο από υπόγειο 539,48 τ.μ., ισόγειο 5.458 τ.μ. με ημιϋπαίθριους χώρους 315,25 τ.μ. και όροφο 4.423,44 τ.μ.
– Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν καπνιστήρια 44 τ.μ. και φυλάκιο 22,95 τ.μ.
Το φάντασμα του Λαγκαδά
Την Αγνό, την πρώτη ελληνική γαλακτοβιομηχανία που έβαλε το παστεριωμένο γάλα στα σπίτια των Ελλήνων καταναλωτών εν έτει 1955, ή πιο σωστά ότι απέμεινε από αυτή μετά το οριστικό λουκέτο το 2014, απέκτησε ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη.
Ο πλειστηριασμός αφορούσε στην εκποίηση της έκτασης 132.239 τετραγωνικών μέτρων στις περιοχές των κοινοτήτων Περιβολακίου, Λαγυνών και Καβαλλαρίου στον δήμο Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη μαζί με τα κτίρια και τον εξοπλισμό, του εμπορικού σήματος ΑΓΝΟ και των επιμέρους εμπορικών σημάτων (ΑΓΝΟ CHOCO MILK, VITALIA ΑΓΝΟ κ.α.) επί των οποίων έχει δικαίωμα η πτωχή εταιρεία.
Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία κατέβαλλε τίμημα 7,73 εκατ. ευρώ και τελικά ήρθαν στην κατοχή της οι εγκαταστάσεις και τα εμπορικά σήματα της ιστορικής βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας.
Το τίμημα θα διατεθεί για την ικανοποίηση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και εργαζόμενους, με την Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. να υπόσχεται την αναγέννηση της Αγνό και την μεταμόρφωσή της σε μια σύγχρονη επιχείρηση που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των καταναλωτών.
Είχαν προηγηθεί αρκετοί πλειστηριασμοί για το ακίνητο και τα σήματα της Αγνό στο σύνολό τους άγονοι παρότι σταδιακά μειώνονταν το τίμημα. Το 2017 το ελάχιστο τίμημα είχε οριστεί στα 18,28 εκατ. ευρώ, το 2018 στα 15 εκατ. ευρώ και το 2019 στα 10 εκατ. ευρώ.
Οι αποθήκες του Ταύρου
Την εταιρεία MRP TAVROS ΑΕ ανακήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ ως πλειοδότη για την αγορά του ακινήτου των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, καθώς η ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία ήταν η μοναδική η οποία κατέθεσε οικονομική προσφορά, συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα πραγματοποιήσει προσυμβατικό έλεγχο, ενώ η σύμβαση θα υπογραφεί μετά από την έγκρισή του.
Πρόκειται για αστικό ακίνητο που περικλείεται από τις οδούς Κορυζή, Θράκης και Τιμοθέου Ευγενικού στον Ταύρο. Εντός της έκτασης υφίστανται παλαιά κτίσματα με χρήσεις Εκθεσιακών Χώρων, Εργαστηρίων και Αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ, που χτίστηκαν από το 1940 έως το 1970. Το συνολικό εμβαδόν των κτισμάτων ανέρχεται σε 1,526.79 τ.μ. Ένα εξ’ αυτών των κτισμάτων με εμβαδό κάλυψης 583,95τμ. και συνολική δόμηση 837,22 τ.μ, έχει κηρυχθεί μνημείο.
Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου έχει επιτρεπόμενες χρήσεις γης «Πολεοδομικού Κέντρου», από τις οποίες προκύπτουν σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης, παρέχοντας στους υποψήφιους επενδυτές την ευκαιρία να επιλέξουν μέσα από μια ευρύτατη λίστα τον πιθανό τρόπο ανάπτυξής του.
Η εταιρεία ανάπτυξης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας MRP διαθέτει κτίρια συνολικής άνω των 1,5 εκατ. τμ, κατέχοντας ηγετική θέση στην ολλανδική αγορά.
Σημαντικότερα έργα της αποτελούν το «Hub Amsterdam» που περιλαμβάνει την κατασκευή συνολικά 80 κατοικιών και γραφείων στην περιοχή on Osdorpplein Nieuw-West, το «Amstel Station» που περιλαμβάνει την κατασκευή 252 κατοικιών στο κέντρο του Άμστερνταμ, το «Amsterdam New West» που περιλαμβάνει την ανάπτυξη κτιρίων μεικτών χρήσεων (κατοικίες, εμπορικές χρήσεις, parking, χώρους εστίασης και αναψυχή) κ.ά. Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιείται από το 2021.
Πάντως τις «πρώην αποθήκες ΕΟΜΜΕΧ» εξακολουθεί να διεκδικεί ο δήμος Μοσχάτου- Ταύρου.
Τα απομεινάρια της βαριάς βιομηχανίας στην Εύβοια
Χέρια άλλαξε προ ημερών και το εργοστάσιο των Ελληνικών Σωληνουργείων Χαλκίδας (πρώην Τσαούσογλου) στη θέση «Γλύφα» Δροσιάς κοντά στη Χαλκίδα. Το κλειστό από το 2014 εργοστάσιο άνηκε στη Μηχανική της οικογένειας Εμφιετζόγλου και κάποτε αποτέλεσε μία από τις βαριές βιομηχανίες της χώρας μας.
Το ακίνητο περιλαμβάνει οικόπεδο 412 στρεμμάτων καθώς και τμήματα δασικών εκτάσεων ενώ έχουν ανεγερθεί τμηματικά κτιριακές εγκαταστάσεις, η κατασκευή των οποίων ξεκίνησε το 1966 και ολοκληρώθηκε το 1983.
Ήταν ένα από τα δύο εργοστάσια που παρήγαγαν σωλήνες ειδικών προδιαγραφών, κατάλληλους για εφαρμογές υψηλής πιέσεως, όπως για πετρελαιοπηγές και μονάδες μεταφοράς φυσικού αερίου. Μέχρι και τις αρχές τις δεκαετίας του 2010, το σύνολο της παραγωγής εξαγόταν στο εξωτερικό και κυρίως στις ΗΠΑ.
Το ποσό της κατακύρωσης ανήλθε στα 5.510.001 ευρώ, ένα ευρώ πάνω από την τιμή πρώτης προσφοράς.
Latest News
Έχουν και άλλο δρόμο οι τιμές στα ενοίκια – Τι πυροδοτεί το ράλι
Τα ενοίκια των κατοικιών δεν έφτασαν ακόμη στο ανώτατο ακόμη επίπεδο σύμφωνα με την ΤτΕ – Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι 3 λόγοι που πυροδοτούν το ράλι των τιμών
Άνοιξε η πλατφόρμα σε όλη τη χώρα για την αγορά καταπατημένων
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης προκειμένου να υπάρξει αγορά για καταπατημένα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο
Πόσοι θα αγοράσουν και θα πουλήσουν ακίνητο μέσα στην επόμενη πενταετία
Τι δείχνει μελέτη που διενήργησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το ΕΕΑ - Πώς θα κινηθεί η αγορά ακινήτων
Αλλάζει ο επενδυτικός χάρτης στην Αττική - Οι 10 πρωταγωνιστές [πίνακας]
Τα τελευταία χρόνια τα ακίνητα στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει έντονα επενδυτικό προφίλ - Νέες γειτονιές της Αθήνας αναδεικνύονται ως κορυφαίες επιλογές
Καταπατημένα: Ανοίγει η πλατφόρμα για όλη την Ελλάδα - Το τίμημα και οι δόσεις
Πάνω από 1.000 αιτήσεις για καταπατημένα ακίνητα δημόσιων εκτάσεων και την εξαγορά τους στον πρώτο μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας
Στα αζήτητα το «στρατηγείο» του Κοντομηνά - Αγονος ο πλειστηριασμός
Δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον για το ακίνητο που είχε το στρατηγείο του Κοντομηνά και έτσι ο πλειστηριασμός ολοκληρώθηκε ως άγονος
Υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης της Μαρίνας Μεγάλων Σκαφών στην Κέρκυρα
Η συνολική αξία του τιμήματος που θα καταβάλλει η Lamda για τη Μαρίνα Κέρκυρας με βάση τη σύμβαση θα ξεπεράσει τα 89 εκατ. ευρώ σε βάθος 40 ετών
Νέος COO του Spitogatos ο Δημήτρης Τσατίρης
«Η προσθήκη του Δημήτρη Τσατίρη στην ομάδα αντικατοπτρίζει την προσήλωση του Spitogatos στην τεχνολογική καινοτομία και την εξαιρετική εξυπηρέτηση»
«Ξεπαγώνει» η Ψηφιακή Τράπεζα Γης - Τα οφέλη για τις επενδύσεις και τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Η Ψηφιακή Τράπεζα Γης θα αποτελέσει «εργαλείο» για στρατηγικές επενδύσεις, ιδιοκτήτες διατηρητέων, αυθαιρέτων
Παράταση στο Κτηματολόγιο και για διόρθωση στοιχείων
Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρούν σε δηλώσεις, αλλά και σε επικαιροποίηση δεδομένων, προκειμένου να μη χάσουν τις περιουσίες τους