
Παγιώνεται και βαθαίνει ακόμα πιο πολύ η διαφορά στη δυναμική ισχύος στα μουσικά πνευματικά δικαιώματα, όσον αφορά τους δύο οργανισμούς, την Αυτοδιαχείριση και την ΕΔΕΜ, μετά τις πρόσφατες ανακατατάξεις και τις μετακινήσεις σημαντικών ρεπερτορίων και μεγάλων μουσικών καταλόγων.
Η τελευταία εξέλιξη θέλει τη Universal Music Publishing να αναθέτει τη διαχείριση του καταλόγου της στην Αυτοδιαχείριση, η οποία ήδη διαχειρίζεται το ρεπερτόριο της Sony Music, ενός ακόμη κορυφαίου εκδότη.
Έτσι, η Αυτοδιαχείριση αναλαμβάνει στην Ελλάδα τη διαχείριση του ρεπερτορίου (και του αγγλοαμερικανικού) ενός ακόμη εκδότη αφήνοντας πολύ πίσω της τόσο την ΕΔΕΜ -που δεν έχει καμία σύμβαση αμοιβαιότητας με ξένο οργανισμό- όσο και την ανεξάρτητη οντότητα διαχείρισης Orfium που δραστηριοποιείται κυρίως στα online.
Η μετακίνηση του διεθνούς εκδότη με ρεπερτόριο «πολλών μεγατόνων» εδραιώνει ακόμα περισσότερο τη θέση της Αυτοδιαχείρισης στην αγορά, όσον αφορά το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο που εκπροσωπεί συνολικά.
Πιο δυνατή
Παράλληλα, σύμφωνα με στελέχη της Αυτοδιαχείρισης, φαίνεται να βγαίνει πιο δυναμωμένη τελικά από τις πρόσφατες δικαστικές διαμάχες με την ΕΔΕΜ, καθώς ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μία σημαντική διανομή προς τα μέλη της, τους Έλληνες δημιουργούς, που θα ανακοινώσει στο προσεχές διάστημα, ξεπερνώντας σταδιακά τα εμπόδια που προέκυψαν στην είσπραξη δικαιωμάτων από την πανδημία των δύο τελευταίων ετών.
Την ίδια στιγμή παρακολουθούμε γνωστούς καλλιτέχνες, με σημαντική και πολύπλευρη παρουσία και δισκογραφία, όπως ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο Νίκος Μωραΐτης, η Ρεβέκκα Ρούσση, η Ελένη Ζιώγα, ο Γιώργος Καζαντζής, ο Χρίστος Στυλιανού, ο Δημήτρης Δημητριάδης, ο Monsieur Minimal και άλλοι, να γράφονται στην Αυτοδιαχείριση. Επιπλέον, οι μετακινήσεις δημιουργών φαίνεται πως είναι μονομερείς, προς την Αυτοδιαχείριση και μόνο.
Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε η σχετική ανάρτηση στο Facebook του γνωστού στιχουργού Νίκου Μωραΐτη ότι τόσο καιρό έμενε στην ΕΔΕΜ για «συναισθηματικούς λόγους», αλλά ότι τώρα αποφάσισε να αναθέσει τα δικαιώματά του στην Αυτοδιαχείριση: “Ήρθε η ώρα λοιπόν. Καλώς ή κακώς, η ΕΔΕΜ έχασε. Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ κέρδισε. Game over – πάντα κατά την έρευνά μου, τις εκτιμήσεις μου και τη γνώμη μου. Η Αυτοδιαχείριση έφτασε να εκπροσωπεί γύρω στο 80% του ρεπερτορίου και η ΕΔΕΜ γύρω στο 20%.”


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

Νέος πρεσβευτής της Chanel ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ
Η σχέση του Κέντρικ Λαμάρ με τον οίκο ξεκίνησε το 2023, όταν παρευρέθηκε στο Met Gala το οποίο είχε ως θέμα «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty».

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.