Κατά 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως (από τα 167 στα 67 εκατ. κ.μ.) μειώθηκε μέσα σε περίπου 24 ώρες η ποσότητα φυσικού αερίου που παρέχει η ρωσική Gazprom τη Γερμανία μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 1.
Την Τρίτη η παροχή αερίου μειώθηκε από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα στα 100 εκατ., για να ακολουθήσει την Τετάρτη νέα μείωση περιορίζοντας το φυσικό αέριο που ρέει μέσω του αγωγού στα 67 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Το πρόβλημα με τους στροβίλους
Επισήμως, η Gazprom αποδίδει τις μειώσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει με εξοπλισμό της γερμανικής εταιρείας Siemens. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα που επικαλείται ο ρωσικός κολοσσός αφορά την καθυστερημένη επιστροφή συμπιεστών αερίου που είχε αναλάβει να επισκευάσει η Siemens. Οι αεριοστρόβιλοι της Siemens κατασκευάζονται στον Καναδά και πρέπει να αποστέλλονται τακτικά πίσω για συντήρηση, σύμφωνα με τη Siemens Energy, που επιβεβαιώνει ότι επί του παρόντος ένας από τους στροβίλους βρίσκεται στο Μόντρεαλ.
«Λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον Καναδά, είναι επί του παρόντος αδύνατο για τη Siemens Energy να παραδώσει τους αναβαθμισμένους αεριοστρόβιλους στον πελάτη. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ενημερώσει τις κυβερνήσεις του Καναδά και της Γερμανίας και εργαζόμαστε για μια βιώσιμη λύση», ανέφερε η εταιρεία.
Οι φόβοι για ενεργειακό εκβιασμό
Ωστόσο, στο Βερολίνο υπάρχουν φόβοι και εκτιμήσεις ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ξανά το φυσικό αέριο ως ενεργειακό όπλο για άσκηση πίεσης στη Γερμανία και την Ευρώπη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ υποστήριξε ότι η Ρωσία προσπαθεί να ταράξει τις αγορές και να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου. Οι περιορισμοί αναζωπύρωσαν τις εντάσεις με τη Μόσχα, που είχαν καταλαγιάσει αφού αρκετές ευρωπαϊκές χώρες βρήκαν τρόπους να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, ικανοποιώντας το αίτημα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Χάμπεκ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η μείωση των παραδόσεων αερίου οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Όλιβερ Κρίσχερ, υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να συνδεθούν με τη διάσωση μέσω πακέτου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ της Gazprom Γερμανίας. Ο περιορισμός των ροών φυσικού αερίου προς την Ιταλία άλλωστε, ενισχύει αυτή την εκδοχή.
- Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο – Προβληματισμός στην Ιταλία για τη μείωση των παραδόσεων από την Gazprom
«Φωτιά» στις τιμές
Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των ρωσικών προμηθειών συνέπεσαν με τη μείωση της δυνατότητας των ΗΠΑ να εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μετά την καταστροφή ενός μεγάλου τερματικού σταθμού στο Τέξας από πυρκαγιά. Οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία αυξήθηκαν στα 120,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο από τον Απρίλιο.
Latest News
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πούτιν: Τέλος στη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ζελένσκι και ΕΕ εναλλακτικές λύσεις στις Βρυξέλλες - Ποιες χώρες ανησυχούν
«Έπεσαν» οι υπογραφές: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Deal ΑΔΜΗΕ με Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Επιβεβαίωση ΟΤ
Σύμφωνα με το Bloomberg, το γαλλικό fund Meridiam αποκτά το 49,9% της κοινοπραξίας Great Sea Interconnector που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ξεκίνησε η δημόσια πρόταση της Masdar για το 29,57% των μετοχών
Η Masdar προχωρά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση με τιμή στα 20 ευρώ ανά μετοχή – Η επιβράβευση για τους μετόχους