Το οικοσύστημα καινοτομίας του Εθνικού Μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων – Elevate Greece περιλαμβάνει 618 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 5.900 εργαζόμενους και κατά κύριο λόγο έχουν νομική μορφή ΙΚΕ (84%).

Κατά τον 1ο ετήσιο απολογισμό του Elevate Greece, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία και δεδομένα για το οικοσύστημα καινοτομίας και τις εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021, πρώτη χρονιά λειτουργίας του νέου θεσμού.

Όπως τονίστηκε, η Πολιτεία διαθέτει, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, σαφή και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και για πρώτη φορά σχεδιάζει πολιτικές προσαρμοσμένες στις ειδικότερες ανάγκες του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων. Το Elevate Greece αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο συνδέει τα κομμάτια του οικοσυστήματος, όπως είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές, οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων κ.ά. Παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα, όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο για απόκτηση μετοχών προαίρεσης (stock options), ακόμα και δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους.

Επίσης, δόθηκε έμφαση στην πλαισίωση του Elevate Greece από δίκτυο Επίσημων Υποστηρικτών, που δραστηριοποιείται στο χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές. Οι παροχές που προσφέρονται από τους Επίσημους Υποστηρικτές στις νεοφυείς επιχειρήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χρηματικά έπαθλα, πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο καινοτομίας που διαθέτουν, υπηρεσίες νέφους, συμβουλευτικές υπηρεσίες ακόμα και εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα.

Στην Ελλάδα το 91% των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων

Σε ό,τι αφορά τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του Elevate Greece, το 91% των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων έχουν την έδρα τους στην ελληνική επικράτεια, ενώ το 5% διατηρεί ένα κατάστημα σε κάποια χώρα της αλλοδαπής και ένα 4% μια θυγατρική στην χώρα μας.

Δείτε εδώ τον 1ο απολογισμό του Elevate Greece

Αδ. Γεωργιάδης: Χρειαζόμαστε μέθοδο και σύστημα

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, «το Elevate Greece γεννήθηκε από την ανάγκη να ορίσουμε την περίμετρο των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων ώστε η Πολιτεία να μπορεί να τις στηρίξει. Αυτό και κάναμε ως αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Χρίστο Δήμα να έχει την επιστασία όλου του εγχειρήματος, τη δική μου υποστήριξη και πάντοτε υπό την ενθάρρυνση και στήριξη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Το Elevate Greece έχει κάνει εξαιρετικά καλή δουλειά. Όπως γενικότερα έχει γίνει αυτά τα τρία χρόνια εξαιρετική δουλειά στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, στον οποίο η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε δαπάνες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκινήσαμε μεν από χαμηλή βάση, έχουμε όμως ανεβεί αρκετές θέσεις και αν συνεχίσουμε, όπως μπορούμε, με τον ίδιο ρυθμό θα είμαστε στις πρώτες θέσεις την επόμενη δεκαετία».

«Η Ελλάδα δεν είναι χώρα με πληθυσμό πολλών εκατομμυρίων ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί άλλα κράτη με τεράστιο εργατικό δυναμικό. Η Ελλάδα έχει σπουδαίους επιστήμονες, ικανούς ανθρώπους και μπορεί να διαπρέψει με όρους καινοτομίας, ευφυίας και ποιότητας. Τι χρειαζόμαστε για να ευθυγραμμισθούμε με τις προηγμένες τεχνολογικά χώρες του πλανήτη; Μέθοδο και σύστημα. Αυτό προσπαθεί να κάνει το Elevate Greece και πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου θα προσφέρει ακόμη περισσότερα. Ως Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων το πιστεύουμε, εξετάζουμε πως θα το στηρίξουμε και θα το αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο και το θεωρούμε πρότυπο πολιτικής και για άλλα πεδία εφαρμοσμένης πολιτικής», επεσήμανε.

Χρ. Δήμας: Το Elevate Greece έδωσε απαντήσεις

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής: «Το Elevate Greece αποτελεί τον σύμμαχο της Πολιτείας, που παρέχει σημαντικά κίνητρα και ευκαιρίες σε Έλληνες επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες του οικοσυστήματος καινοτομίας, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί διεθνώς από την Ελλάδα. Μέχρι και πριν από 1,5 χρόνο, η Ελληνική πολιτεία δεν είχε ορισμό για το ποιες επιχειρήσεις λογίζονται ως νεοφυείς. Δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, που βρίσκονται, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν. Συνεπώς, όταν η Πολιτεία δεν έχει όλα αυτά τα δεδομένα, αδυνατεί στην πραγματικότητα να σχεδιάσει αλλά και να εφαρμόσει αποτελεσματική πολιτική. Σήμερα, για όλα τα παραπάνω ερωτήματα υπάρχουν απαντήσεις, χαρτογραφημένα στοιχεία, δεδομένα και στοχευμένες πολιτικές που ενισχύουν στην πράξη το οικοσύστημα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News