
Ο κόσμος επενδύει ολοένα και περισσότερο σε υποδομές για μια μελλοντική «οικονομία υδρογόνου», η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να πάρει ένα κομμάτι από την πίτα.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από ένα ερευνητικό ινστιτούτο του Ριάντ, την οποία δημοσιεύει το Oilprice.com, το πράσινο υδρογόνο που παράγεται από ηλεκτρόλυση θα μπορούσε να αρχίσει να αποστέλλεται στο λιμάνι του Ρότερνταμ το 2030 σε τιμές αρκετά ανταγωνιστικές με το ευρωπαϊκό υδρογόνο.
Οι ερευνητές βλέπουν επίσης σημαντικές δυνατότητες για υδρογόνο στην εγχώρια βιομηχανία της KSA. Το υδρογόνο και τα καύσιμα με βάση το υδρογόνο θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το γκρίζο υδρογόνο, ενισχύοντας το δυναμικό εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας σε μια σειρά προϊόντων καθώς επιβάλλεται μεγαλύτερο κόστος στις εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως.
Και βλέπουν μεγάλες δυνατότητες τόσο για το μπλε (με δέσμευση άνθρακα) όσο και για το πράσινο (με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) υδρογόνο, με το κόστος τεχνολογίας και παραγωγής να μειώνεται σταδιακά και για τους δύο τύπους. Οι προοπτικές τους για το μπλε είναι πιο θετικές από αυτές ορισμένων πρόσφατων αναλύσεων, οι οποίες προβλέπουν ότι το πράσινο υδρογόνο θα ξεπεράσει την τιμή του μπλε σε πολλές περιοχές του κόσμου έως το 2030.
Αλλά τα προφανή πλεονεκτήματα της Σαουδικής Αραβίας στην παραγωγή υδρογόνου χαμηλού κόστους και των δύο τύπων μπορεί να της επιτρέψουν να αναπτύξει τον καθένα ξεχωριστά μακροπρόθεσμα. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές υποστηρίζουν μια ισορροπημένη προσέγγιση, προβλέποντας την περιφερειακή εξειδίκευση εντός της χώρας.
Ρεαλιστικές υποθέσεις
Η έκθεση, «The Economics and Resource Potential of Hydrogen Production in Saudi Arabia» από το King Abdullah Petroleum Studies and Research Center (KAPSARC), εξετάζει ρεαλιστικά σενάρια κόστους με βάση ρεαλιστικές υποθέσεις σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου στη Σαουδική Αραβία και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Η Σαουδική Αραβία είναι ήδη μεγάλος καταναλωτής υδρογόνου για τις βιομηχανίες διυλιστηρίων και χημικών. Πρόκειται για κυρίως «γκρίζο» υδρογόνο που παράγεται με υψηλές εκπομπές άνθρακα. Είναι μακράν ο φθηνότερος τρόπος παραγωγής του αερίου με περίπου 0,90 $/kg. Αλλά το κόστος του μπλε και ιδιαίτερα του πράσινου υδρογόνου αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Περιοχές πράσινο και μπλε
Η τεράστια επικράτεια της Σαουδικής Αραβίας υποδηλώνει ότι η περιφερειακή εξειδίκευση για την παραγωγή υδρογόνου είναι εφικτή. Η έκθεση KAPSARC βλέπει δύο γενικές περιοχές όπου μοναδικοί συνδυασμοί υποδομών και φυσικών χαρακτηριστικών θα μπορούσαν να κάνουν το κόστος παραγωγής υδρογόνου μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο, τόσο για το πράσινο όσο και για το μπλε υδρογόνο.
Πρόσφατη ανάλυση του BloombergNEF, η οποία εξετάζει το κόστος σε 28 χώρες, δείχνει ότι το μπλε υδρογόνο δεν θα είναι βιώσιμο σε πολλά μέρη του κόσμου το 2030. Ακόμη και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, με σχετικά φθηνό φυσικό αέριο, το πράσινο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα κοστίσει λιγότερο από το μπλε υδρογόνο το 2030.
«Η ανταγωνιστικότητα του μπλε υδρογόνου θα εξαρτηθεί από την τιμή στην οποία αποκτάται το φυσικό αέριο από την Aramco», λέει ο Antoine Vagneur-Jones, επικεφαλής Εμπορίου και Εφοδιαστικών Αλυσίδων στο BloombergNEF.


Latest News

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030