Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει αύριο, Πέμπτη και μεθαύριο, Παρασκευή στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, καθώς και στις ετήσιες συνόδους των Συμβουλίων Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Ειδικότερα, αύριο το μεσημέρι ο κ. Σταϊκούρας θα λάβει μέρος στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Διοικητών του ESM, στην οποία θα εγκριθεί η ετήσια έκθεση του Μηχανισμού για το οικονομικό έτος 2021. Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει επίσης την ανάδειξη νέου Εκτελεστικού Διευθυντή του ESM. Ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας
Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τη 14η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα. Έκθεση που ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από λίγες εβδομάδες και – όπως αναμένεται να επιβεβαιώσει το Eurogroup – ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας μας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο είχε εισέλθει το 2018.
Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει, επίσης, συζητήσεις σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρωζώνης, και ειδικότερα τις εκθέσεις σύγκλισης και το σχέδιο σύστασης για την εισαγωγή του ευρώ από την Κροατία.
Στο επίκεντρο οι αποφάσεις της ΕΚΤ
Θα συζητηθούν ακόμη οι εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το Β΄ εξάμηνο του 2022, ενώ οι Υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με τις προτεραιότητες της νέας σλοβενικής Κυβέρνησης, καθώς και τις τελευταίες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το Eurogroup θα συνεδριάσει επίσης αύριο σε διευρυμένη σύνθεση, με βασικά θέματα την τραπεζική ένωση και την προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.
Μηχανισμός Ανάκαμψης και Σταθερότητας
Μεθαύριο, Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Διοικητών της ΕΤΕπ, καθώς και στη συνεδρίαση του Ecofin, όπου, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ολοκληρώσουν διάφορα στάδια της διαδικασίας, προκειμένου να μπορέσει η Κροατία να προσχωρήσει στην Ευρωζώνη.
Θα εξετάσουν την έκθεση σύγκλισης για την Κροατία και θα εγκρίνουν τη σύσταση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης προς το Συμβούλιο σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία την 1η Ιανουαρίου 2023. Θα προσυπογράψουν, επίσης, επιστολή της Προεδρίας του Συμβουλίου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το ζήτημα της διεύρυνσης της Ευρωζώνης.
Επιπροσθέτως, το Ecofin θα συζητήσει για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2022 και θα εγκρίνει τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις, θα προβεί σε απολογισμό της εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ενδέχεται να εκδώσει εκτελεστική απόφαση σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Πολωνίας.
Ενιαίος φορολογικός συντελεστής
Ακόμη, θα συζητήσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές πτυχές του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ενδέχεται να επιδιώξει να καθορίσει τη θέση του σχετικά με την οδηγία για τον πυλώνα 2, με την οποία θα μεταφερθεί στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η παγκόσμια συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο χωρίς αποκλεισμούς του ΟΟΣΑ και σύμφωνα με την οποία οι πολυεθνικές εταιρείες δεν θα πρέπει σε καμία χώρα διεθνώς να καταβάλλουν φόρο κάτω του 15%.
Η ατζέντα της συνεδρίασης προβλέπει, εξάλλου, ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε γενική προσέγγιση όσον αφορά την τροποποιητική οδηγία «Φερεγγυότητα ΙΙ» (“Solvency II”) και την αναθεώρηση της οδηγίας σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων.
Τέλος, αναμένεται να συζητηθούν οι νέοι ίδιοι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να γίνει απολογισμός της προόδου σχετικά με τη νομοθετική δέσμη για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ