
Συνάντηση με αφορμή τη μελλοντική καθιέρωση στην Ευρώπη, του προωθούμενου συστήματος επισήμανσης τροφίμων «Nutri –score» έγινε μεταξύ αντιπροσωπείας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας και της Χαράς Καφαντάρη, βουλευτή Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αναπληρώτρια Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά του ΒΕΑ οι Παύλος Ραβάνης (Πρόεδρος Β.Ε.Α.), Κωνσταντίνος Δαμίγος (Α΄ Αντιπρόεδρος Β.Ε.Α.), Ιωάννης Μάνος (Γ. Γραμματέας Β.Ε.Α.) Χρήστος Αποστολόπουλος (Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) και Παρασκευή Γιοβανοπούλου (Διευθύντρια Βιοτεχνίας και Ανάπτυξης Β.Ε.Α.).
Επιπτώσεις στους μικρομεσαίους
Από την πλευρά του ΒΕΑ έγινε λόγος για σοβαρές επιπτώσεις λόγω του προτεινόμενου συστήματος σήμανσης, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κλάδων διατροφής και ιδιαιτέρως της μεσογειακής διατροφής. Παρά τη σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής από το αρμόδιο υπουργείο, τον Απρίλιο του 2021 και τη δέσμευση για έγκαιρη έκδοση πορίσματος, ως σήμερα δεν έχει διατυπωθεί πόρισμα, ή συγκεκριμένη ενιαία θέση για τη στρατηγική της χώρας μας.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, έχει ηγηθεί από το 2021, μιας κίνησης παραγωγικών φορέων, που έχουν ζωτικά συμφέροντα για το θέμα αυτό, η οποία ονομάστηκε “Πρωτοβουλία για ένα αποτελεσματικό σύστημα διατροφικής εκπαίδευσης” και συνυπογράφει ένα Κείμενο Θέσεων, με το Επιμελητήριο Λακωνίας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, την Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και 13 Παραγωγικούς Φορείς – Συνδέσμους και Καταναλωτικές οργανώσεις. Στόχος τους, η υιοθέτηση στρατηγικής, για την ορθή ενημέρωση των καταναλωτών, σχετικά με την υγιεινή διατροφή, αλλά, κυρίως και άμεσα, για την διαμόρφωση μιας ενιαίας εθνικής θέσης, προκειμένου να αποτραπεί η εφαρμογή ενός παραπλανητικού συστήματος αξιολόγησης των τροφίμων.
Η συνάντηση με την κα Καφαντάρη, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου, αφού επιπλέον, συζητήθηκαν και τα ιδιαίτερα προβλήματα των μικρομεσαίων, βιοτεχνικών επιχειρήσεων, όσον αφορά στο κόστος ενέργειας, στην αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, την στήριξη των τεχνικών επαγγελμάτων και στην ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης στο Πρωτογενή Τομέα και στη Μεταποίηση.


Latest News

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Το παζάρι της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τους δασμούς - Το ελληνικό στοίχημα
Η Ελλάδα στηρίζει την Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί εξαιρέσεις για εγχώρια προϊόντα, όπως οι ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο

Τι κρύβει ο χρησμός της S&P - Πώς επηρεάζουν τις αξιολογήσεις δασμοί και Τέμπη
Η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος