
Στη μέγγενη των επιθετικών συσφίξεων της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών βρέθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς μετά τη Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησαν σε αυξήσεις επιτοκίων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,3%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 4,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 3,14% στις 7.044 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 3,31% στις 13.038 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,39% στις 5.886 μονάδες.
Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική ενεργειακή εταιρεία Uniper υποχώρησε περισσότερο από 10%, εν μέσω ανησυχιών για τις περικοπές της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου.
Μάχες με τον πληθωρισμό δίνουν οι κεντρικές τράπεζες
Αν και η ΕΚΤ κατάφερε χτες να δώσει μια καλύτερη προοπτική για τις πιθανές παρεμβάσεις της στο μέτωπο της στήριξης του κόστους δανεισμού των κυβερνήσεων, η έλλειψη λεπτομερειών συντηρούν την επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές. Η ΕΚΤ δεν αποσαφήνισε τις προθέσεις της, ούτε και έδωσε χρονοδιάγραμμα στο σχέδιο που σκοπεύει να ανακοινώσει προκειμένου να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία κατά την περίοδο της σύσφιξης.
Την ίδια ώρα, η Federal Reserve προχώρησε πιο επιθετικά στον έλεγχο της προσφοράς χρήματος, με πολλά κεφάλαια να επιστρέφουν σε αμερικανικά εδάφη αναζητώντας εκεί τα assets που επωφελούνται από την πολιτική αυτή, όπως το δολάριο. Βέβαια, όλες οι κινήσεις έχουν έναν κοινό παρανομαστή, αυτόν της προστασίας από τον πληθωρισμό, αλλά και της προοπτικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Σαν να μην έφτανε αυτό η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων, για πρώτη φορά από το 2007, ανταποκρινόμενη στην αύξηση του πληθωρισμού με τους αξιωματούχους να ανησυχούν ότι μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Η SNB αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 50 μονάδες βάσης στο -0,25%, σε μια σχεδόν δραματική κίνηση που οδήγησε το φράγκο να εκτιναχθεί περίπου στο 2% έναντι του ευρώ.
Τέλος, στην πέμπτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), η οποία επιμένει στη στρατηγική σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού.
Η BoE αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 1,25%, ενώ πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα της Αγγλίας στέλνει μήνυμα ότι είναι έτοιμη να δράσει ακόμη πιο δυναμικά εάν χρειαστεί, προκειμένου να εξουδετερώσει τους κινδύνους του πληθωρισμού που ξεπερνά το 11%.


Latest News

Οι ρωγμές από την πολιτική Τραμπ χτίζουν την Ευρώπη ως ασφαλές καταφύγιο
Όλο και περισσότεροι επενδυτές εξετάζουν την Ευρώπη με τρόπο που πραγματικά δεν το είχαν κάνει στο παρελθόν

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Από το «σοκ Νίξον» στο «σοκ Τραμπ» - Οι 100 ημέρες που άλλαξαν 100 χρόνια για το δολάριο
Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, ή απλώς είναι... πολύ σκληρό για να πεθάνει;

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υποχώρησαν στο τέλος οι πιέσεις
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα μετά και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Βουτιά για τον Dow Jones - Προσπαθούν θετικά οι S&P 500 και Nasdaq
Στο επίκεντρο σήμερα είναι η UnitedHealth Group, η οποία χάνει πάνω από 17%

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια