Στη μέγγενη των επιθετικών συσφίξεων της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών βρέθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς μετά τη Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησαν σε αυξήσεις επιτοκίων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,3%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 4,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 3,14% στις 7.044 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 3,31% στις 13.038 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,39% στις 5.886 μονάδες.
Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική ενεργειακή εταιρεία Uniper υποχώρησε περισσότερο από 10%, εν μέσω ανησυχιών για τις περικοπές της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου.
Μάχες με τον πληθωρισμό δίνουν οι κεντρικές τράπεζες
Αν και η ΕΚΤ κατάφερε χτες να δώσει μια καλύτερη προοπτική για τις πιθανές παρεμβάσεις της στο μέτωπο της στήριξης του κόστους δανεισμού των κυβερνήσεων, η έλλειψη λεπτομερειών συντηρούν την επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές. Η ΕΚΤ δεν αποσαφήνισε τις προθέσεις της, ούτε και έδωσε χρονοδιάγραμμα στο σχέδιο που σκοπεύει να ανακοινώσει προκειμένου να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία κατά την περίοδο της σύσφιξης.
Την ίδια ώρα, η Federal Reserve προχώρησε πιο επιθετικά στον έλεγχο της προσφοράς χρήματος, με πολλά κεφάλαια να επιστρέφουν σε αμερικανικά εδάφη αναζητώντας εκεί τα assets που επωφελούνται από την πολιτική αυτή, όπως το δολάριο. Βέβαια, όλες οι κινήσεις έχουν έναν κοινό παρανομαστή, αυτόν της προστασίας από τον πληθωρισμό, αλλά και της προοπτικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Σαν να μην έφτανε αυτό η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων, για πρώτη φορά από το 2007, ανταποκρινόμενη στην αύξηση του πληθωρισμού με τους αξιωματούχους να ανησυχούν ότι μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Η SNB αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 50 μονάδες βάσης στο -0,25%, σε μια σχεδόν δραματική κίνηση που οδήγησε το φράγκο να εκτιναχθεί περίπου στο 2% έναντι του ευρώ.
Τέλος, στην πέμπτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), η οποία επιμένει στη στρατηγική σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού.
Η BoE αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 1,25%, ενώ πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα της Αγγλίας στέλνει μήνυμα ότι είναι έτοιμη να δράσει ακόμη πιο δυναμικά εάν χρειαστεί, προκειμένου να εξουδετερώσει τους κινδύνους του πληθωρισμού που ξεπερνά το 11%.
Latest News
Σε ύψη ρεκόρ οι εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη το 2025 - Καταλύτης η απουσία της ΕΚΤ [γράφημα]
Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα ευρωπαϊκά ομόλογα με την αβεβαιότητα σε Γερμανία και Γαλλία να κυριαρχεί
Κέρδη στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στην ΕΚΤ
Οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή της Fitch
Οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πιο ευνοϊκά σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατικών ομολόγων με αντίστοιχη διαβάθμιση ΒΒΒ
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Συντήρηση δυνάμεων στη Wall Street - Σε μίνι μετεκλογικό απολογισμό η αγορά
Οι αμερικανικοί δείκτες προσπαθούν να συντηρήσουν τα κέρδη της εβδομάδας
Σε χαμηλό διετίας κατρακυλάει το ευρώ - Τα στοιχήματα των traders
Το ευρώ δέχεται έντονες πιέσεις περιπλέκοντας τις νομισματικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Ο χρυσός λάμπει, το Bitcoin στα 100.000 δολάρια - Το «άγγιγμα» του Τραμπ
Θετικά αντιδρούν οι αγορές στις προεκλογικές εξαγγελίες Τραμπ για την κρυπτογράφηση - Σταθερό καταφύγιο ο χρυσός
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Ψυχραιμία στις ευρωαγορές, θετικά πρόσημα παρά το γεωπολιτικό ρίσκο
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία