
Νέα βουτιά κατέγραψε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας το άκρως αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, καθώς οι αλλαγές των πολιτικών από τις περισσότερες πλέον κεντρικές τράπεζες του κόσμου, προκαλούν ιστορικές μετατοπίσεις προς περισσότερο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Και ανάμεσα σε αυτά δεν είναι το ΧΑ, η οικονομία του οποίου δεν είναι καν σε επενδυτική βαθμίδα.
Κάτω από τις 820 μονάδες
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 815,27 μονάδες, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς σημείωσε απώλειες 2,82%, με την πτώση από την αρχή του μήνα να ξεπερνάει πλέον το 5%. Μάλιστα σήμερα ο τζίρος έφτασε στα 81 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι αρκετά μεγάλο μέρος της προσφοράς δεν απορροφήθηκε από τους αγοραστές, οι οποίοι παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί.
Βέβαια το κλίμα σήμερα δεν διέφερε από αυτό που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες επίσης βρίσκονται σε καθεστώς ισχυρών πιέσεων, υπό το βάρος της αβεβαιότητας της μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής των δύο μεγάλων κεντρικών τραπεζών στο πλαίσιο της καταπολέμησης, ή έστω της προσπάθειας για κάτι τέτοιο με τα αναλογικά μέσα του ασύμμετρα υψηλού πληθωρισμού.
Άλλωστε, αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα ιδιότυπο μείγμα καταλυτών παγκοσμίως, που δεν μπορεί να μην επηρεάσει και το ΧΑ. Όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της πολιτικής τους, προσπαθώντας όμως παράλληλα να μην επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη, προκαλώντας όμως μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Και μέσα σε αυτά δεν είναι οι ελληνικές μετοχές ή ομόλογα, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν καν επενδυτική αξιολόγηση.
Μεγάλες οι τεχνικές δυσκολίες
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι λογικό το ΧΑ να μην μπορεί να διαχειριστεί τις αναταράξεις των κεφαλαιακών μετατοπίσεων, ακόμη και εάν η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε καλύτερο ρυθμό από ότι σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Και αυτές οι μετατοπίσεις ενδεχομένως θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες, εάν αναλογιστεί κανείς παρόμοιες περιόδους της ιστορίας, με το ΧΑ να χρειάζεται να υψώσει άμυνες εάν δεν θέλει να ξαναβρεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
Τεχνικά, ο γενικός δείκτης οδεύει στο να δοκιμάσει και πάλι τη ζώνη των 800 μονάδων. Αν τώρα χάσει και αυτά τα επίπεδα θα δούμε και πάλι μία κίνηση σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, ενδεχομένως τα χαμηλά του Μαρτίου. Ίσως όμως στο ενδιάμεσο ενεργοποιηθεί κάποιο αγοραστικό σήμα, με πρώτο στόχο την περιοχή των 850 μονάδων.
Σε επίπεδο τίτλων
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική ηγήθηκαν των απωλειών, αφού αυτές ξεπέρασαν το 5%, ενώ ισχυρές ήταν οι πιέσεις σε Eurobank, Jumbo, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Σαράντης, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Λάμδα, Aegean, Titan και ΟΠΑΠ. Motor Oil και Ελλάκτωρ κατάφεραν να κλείνουν σε θετικά εδάφη, με την Coca Cola να κλείνει στο +1,42%.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS