Νέα βουτιά κατέγραψε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας το άκρως αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, καθώς οι αλλαγές των πολιτικών από τις περισσότερες πλέον κεντρικές τράπεζες του κόσμου, προκαλούν ιστορικές μετατοπίσεις προς περισσότερο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Και ανάμεσα σε αυτά δεν είναι το ΧΑ, η οικονομία του οποίου δεν είναι καν σε επενδυτική βαθμίδα.
Κάτω από τις 820 μονάδες
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 815,27 μονάδες, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς σημείωσε απώλειες 2,82%, με την πτώση από την αρχή του μήνα να ξεπερνάει πλέον το 5%. Μάλιστα σήμερα ο τζίρος έφτασε στα 81 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι αρκετά μεγάλο μέρος της προσφοράς δεν απορροφήθηκε από τους αγοραστές, οι οποίοι παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί.
Βέβαια το κλίμα σήμερα δεν διέφερε από αυτό που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες επίσης βρίσκονται σε καθεστώς ισχυρών πιέσεων, υπό το βάρος της αβεβαιότητας της μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής των δύο μεγάλων κεντρικών τραπεζών στο πλαίσιο της καταπολέμησης, ή έστω της προσπάθειας για κάτι τέτοιο με τα αναλογικά μέσα του ασύμμετρα υψηλού πληθωρισμού.
Άλλωστε, αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα ιδιότυπο μείγμα καταλυτών παγκοσμίως, που δεν μπορεί να μην επηρεάσει και το ΧΑ. Όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της πολιτικής τους, προσπαθώντας όμως παράλληλα να μην επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη, προκαλώντας όμως μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Και μέσα σε αυτά δεν είναι οι ελληνικές μετοχές ή ομόλογα, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν καν επενδυτική αξιολόγηση.
Μεγάλες οι τεχνικές δυσκολίες
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι λογικό το ΧΑ να μην μπορεί να διαχειριστεί τις αναταράξεις των κεφαλαιακών μετατοπίσεων, ακόμη και εάν η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε καλύτερο ρυθμό από ότι σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Και αυτές οι μετατοπίσεις ενδεχομένως θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες, εάν αναλογιστεί κανείς παρόμοιες περιόδους της ιστορίας, με το ΧΑ να χρειάζεται να υψώσει άμυνες εάν δεν θέλει να ξαναβρεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
Τεχνικά, ο γενικός δείκτης οδεύει στο να δοκιμάσει και πάλι τη ζώνη των 800 μονάδων. Αν τώρα χάσει και αυτά τα επίπεδα θα δούμε και πάλι μία κίνηση σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, ενδεχομένως τα χαμηλά του Μαρτίου. Ίσως όμως στο ενδιάμεσο ενεργοποιηθεί κάποιο αγοραστικό σήμα, με πρώτο στόχο την περιοχή των 850 μονάδων.
Σε επίπεδο τίτλων
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική ηγήθηκαν των απωλειών, αφού αυτές ξεπέρασαν το 5%, ενώ ισχυρές ήταν οι πιέσεις σε Eurobank, Jumbo, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Σαράντης, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Λάμδα, Aegean, Titan και ΟΠΑΠ. Motor Oil και Ελλάκτωρ κατάφεραν να κλείνουν σε θετικά εδάφη, με την Coca Cola να κλείνει στο +1,42%.
Latest News
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί