Στην πτωτική τροχιά επέστρεψε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο, όπως και οι υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, επηρεάζεται από την έλλειψη λεπτομερειών των τελευταίων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι, ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,43% στις 826,95 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 8 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα ιδιότυπο μείγμα καταλυτών παγκοσμίως, που δεν μπορεί να μην επηρεάσει και το ΧΑ.

Όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της πολιτικής τους, προσπαθώντας όμως παράλληλα να μην επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη, προκαλώντας όμως μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Και μέσα σε αυτά δεν είναι οι ελληνικές μετοχές ή ομόλογα, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν καν επενδυτική αξιολόγηση.

Αναταράξεις

Σε ένα τέτοιο μείγμα είναι λογικό το ΧΑ να δέχεται τις αναταράξεις των κεφαλαιακών μετατοπίσεων, ακόμη και εάν η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε καλύτερο ρυθμό από ότι σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Και αυτές οι μετατοπίσεις ενδεχομένως θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες, εάν αναλογιστεί κανείς παρόμοιες περιόδους της ιστορίας, με το ΧΑ να χρειάζεται να υψώσει άμυνες εάν δεν θέλει να ξαναβρεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, Εθνική, ΔΕΗ, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Jumbo δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ σε αρνητικά εδάφη είναι οι Λάμδα, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Μυτιληναίος. Στον αντίποδα, θετικά κινούνται οι Quest και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ο Σαράντης κερδίζει 1,83%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών