![Εργάτες γης: Σοβαρή η έλλειψη χεριών στην φράουλα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/strawberry-gd2efac500_1280.jpg)
Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού αντιστοίχισης εργατών γης και καλλιεργήσιμων εκτάσεων προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα έλλειψης χεριών για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις φράουλας στη Δυτική Ελλάδα, ζητάει με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς, ο περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.
Όπως σημειώνει στην επιστολή ο περιφερειάρχης, «το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών και θεωρούμε ότι θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον, με ό,τι αυτό σημαίνει για την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων και την αγροτική οικονομία της περιοχής μας», τονίζοντας ότι τα τελευταία έτη καλλιεργούνται περίπου 18.000 στρέμματα πρώιμης θερμοκηπιακής φράουλας, που είναι ένα κατεξοχήν εξαγωγικό προϊόν, με μεγάλη επίσης αποδοχή και στην εγχώρια αγορά.
Επίσης, ο κ. Φαρμάκης, αναφέρεται στην ιδιαιτερότητα καλλιέργειας της φράουλας, η οποία έχει μεγάλες απαιτήσεις σε εργατικό δυναμικό κατά την κορύφωση της συγκομιδής (την άνοιξη), αλλά και στις σημαντικές εργασίες που εκτελούνται κάθε φθινόπωρο για την κατασκευή, συντήρηση και επισκευή των θερμοκηπίων, τη προμήθεια και φύτευση του πολλαπλασιαστικού υλικού και άλλες καλλιεργητικές φροντίδες.
Πώς θα γίνει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού
«Λαμβάνοντας υπόψη εισηγήσεις ομάδων παραγωγών, επιχειρηματιών της περιοχής και μεμονωμένων παραγωγών αλλά και μελέτης υπολογισμού των αναγκών εργασίας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειάς μας, θα θέλαμε να εισηγηθούμε την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού αντιστοίχισης εργατών γης καικαλλιεργήσιμων εκτάσεων (στρέμματα) σύμφωνα με στοιχεία που αντλούν οι αρμόδιες υπηρεσίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά την εξέταση αιτημάτων για μετάκληση εργατών», αναφέρει ο κ. Φαρμάκης.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2022/06/fraoula-1-600x391.jpg)
Συγκεκριμένα προτείνεται οι αρμόδιες υπηρεσίες που ελέγχουν τα αιτήματα των καλλιεργητών, να μην υπολογίζουν των αριθμό εργατών ανά εκτάριο με προβλεπόμενους δείκτες Μονάδων Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορούν σε Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν λαμβάνεται υπόψη η εποχικότητα της εργασίας, που για το τρίμηνο Μαρτίου – Μάϊου, που είναι και η αιχμή της συγκομιδής, απαιτούνται περίπου 7 εργάτες ανά εκτάριο, δηλαδή 0,7 ΜΑΕ / στρέμμα.
Δεδομένης της παραπάνω αναλογίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ζήτημα της στέγασης των εργατών γης από τρίτες χώρες. «Η δυναμικότητα στέγασης των καταλυμάτων πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτούμενες ΜΑΕ» αναφέρει ο περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εύρεσης λύσης στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Σημειώνεται πως η επιστολή απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη, τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη και τον αν. υπουργό Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
![Έβρος: Ποια μέτρα ανακοίνωσε σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/rsiaras.ebros_-600x450.jpg)
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
![ΕΘΕΑΣ: Ενίσχυση της μοριοδότησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών για επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/metapoiisi_1705-600x391.jpg)
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
![Αγρότες: Παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.poreia.trakter2-1-600x400.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
![ΕΕ: Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_wines-600x352.png)
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
![Αγροτικά προϊόντα: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ladi_elies_feta_apples_kiwi-600x352.png)
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν
![Τσιάρας: Συνάντηση με τους αγρότες των μπλόκων τις επόμενες μέρες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-14-600x429.jpg)
Στην Αθήνα οι αγρότες για συναντήσεις με υπουργούς - Τι είπε ο Τσιάρας
«Θα φροντίσουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθούμε», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας
![Αγρότες: Θα αποκλείσουν συμβολικά την παλαιά Εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/agrotes.platikampos2-600x393.jpg)
Αγρότες θα αποκλείσουν συμβολικά την παλαιά Εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας
Οι αγρότες καλούν όλους τους φορείς του νομού Μαγνησίας να συστρατευτούν στο πλευρό τους – Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους
![ΥπΑΑΤ: Ψηφιακή εκτύπωση της βεβαίωσης «Επαγγελματία Αγρότη»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/e.georgia-600x391.jpg)
Ψηφιακή εκτύπωση βεβαίωσης «Επαγγελματία Αγρότη»
Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία για τη βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για το φορολογικό έτος 2023
![Αγρότες: Συνεχίζουμε και θα νικήσουμε – Τι αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes-5-1-1-600x337.jpg)
Τι αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων - «Συνεχίζουμε και θα νικήσουμε»
Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι αγρότες στην πανελλαδική συνάντηση που έγινε στην Καρδίτσα