Project Syndicate

Μόλις δύο χρόνια μετά τον Covid-19 που προκάλεσε τη βαθύτερη παγκόσμια ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η διεθνής οικονομία βρίσκεται και πάλι σε κίνδυνο. Αυτήν τη φορά αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό και αργή ανάπτυξη ταυτόχρονα. Ακόμη και αν αποφευχθεί μια παγκόσμια ύφεση, ο πόνος του στασιμοπληθωρισμού θα μπορούσε να επιμείνει για αρκετά χρόνια, με δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες για τις οικονομίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος – εκτός εάν επιτευχθούν σημαντικές αυξήσεις της προσφοράς.

Η Covid-19 είχε επιφέρει ήδη μια σημαντική οπισθοδρόμηση στην αύξηση του εισοδήματος και στη μείωση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία επιδεινώνουν τις προκλήσεις για πολλούς από αυτούς. Αναμένεται να επιτύχουν ανάπτυξη 3,4% το 2022 – μόλις το ήμισυ του ρυθμού το 2021 και πολύ κάτω από τον μέσο όρο μεταξύ 2011 και 2019. Ομοίως, η πρόβλεψη ανάπτυξης για τις χώρες μεσαίου εισοδήματος το 2022 έχει υποβαθμιστεί απότομα, χάνοντας 1,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση στις προβλέψεις Ιανουαρίου.

Η μείωση του κινδύνου στασιμοπληθωρισμού θα απαιτήσει στοχευμένα μέτρα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής παγκοσμίως. Σε μια εξαιρετική εποχή αλληλεπικαλυπτόμενων παγκόσμιων κρίσεων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παντού θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε πέντε βασικούς τομείς.

Πρώτον, πρέπει να περιορίσουν τη ζημιά στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεύτερον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί ο εφοδιασμός βασικών προϊόντων διατροφής και ενέργειας.

Τρίτον, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους. Οι ευπάθειες του χρέους ήταν έντονες για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος ακόμη και πριν από την πανδημία. Καθώς το χρέος εξαπλώνεται σε χώρες μεσαίου εισοδήματος, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία θα αυξηθούν ελλείψει ταχείας, συνολικής και σημαντικής ελάφρυνσης.

Τέταρτον, οι αξιωματούχοι πρέπει να ενισχύσουν την ετοιμότητα για την υγεία και τις προσπάθειες για τον περιορισμό του Covid-19.

Πέμπτον, η μετάβαση σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα πρέπει να επιταχυνθεί.

Η αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης ευημερίας εξαρτάται από την επανάληψη της ταχύτερης ανάπτυξης και ενός πιο σταθερού, βασισμένου σε κανόνες περιβάλλοντος πολιτικής. Υπάρχει καλός λόγος να περιμένουμε ότι, μόλις σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της ουκρανικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα διπλασιαστούν. Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να μετριάσουν τις άλλες απειλές για την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο: ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, επίμονη στασιμοπληθωριστική πίεση, ολοένα και πιο επικίνδυνες υπερβάσεις χρέους, αυξανόμενη ανισότητα και αστάθεια και τους μυριάδες κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.

Ο David Malpass είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts