
Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης κινδυνεύει να εκτροχιαστεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια και τα προβλήματα στο εμπόριο θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τις επιχειρήσεις στην ΕΕ οι οποίες έχουν ήδη αποδυναμωθεί από την πανδημία, εκτιμά μεταξύ άλλων σε έκθεσή της με τίτλο «Πόσο κακό κάνει ο πόλεμος της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη;», η Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Επιπροσθέτως, ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους Ευρωπαίους κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με τα μοντέλα της ΕΤΕπ, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση κατά 2,5 μονάδες του τμήματος του ελληνικού πληθυσμού που κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας, σε σχέση με το 2020 όταν το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 26,87%.
Πληθωρισμός και ενέργεια
«Ο πληθωρισμός και οι υψηλότερες τιμές στην ενέργεια δημιουργούν νέους κινδύνους για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ οι οποίες έχουν ήδη αποδυναμωθεί από την πανδημία. Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι σε έναν χρόνο το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα διατρέχουν κίνδυνο χρεοκοπίας θα έχει αυξηθεί από 10% σήμερα σε 17%», δήλωσε η Επικεφαλής Οικονομολόγος της ΕΤΕπ, Debora Revoltella, η ομάδα της οποίας συνέταξε την έκθεση.
Οι εταιρείες σε χώρες οι οποίες βρίσκονται πιο κοντά στην Ουκρανία και τη Ρωσία, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Λετονία και η Λιθουανία, θα υποστούν τη μεγαλύτερη πίεση. Επιπλέον, οι εταιρείες στην Ελλάδα, την Κροατία και την Ισπανία θα “υποφέρουν” περισσότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.
«Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο, θα πρέπει να εφαρμόσουμε σαφείς πολιτικές για την προστασία των επιχειρήσεων και να διασφαλίσουμε ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα αξιοποιηθούν πλήρως για να επιταχυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις», πρόσθεσε η Revoltella.
Προβλέψεις για Ελλάδα
Για την Ελλάδα, τα μοντέλα της ΕΤΕπ προβλέπουν αύξηση κατά 27,6 ποσοστιαίες μονάδες στο ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένεται να αναφέρουν ζημίες. Πρόκειται για την υψηλότερη αύξηση που προβλέπεται στην ΕΕ, η οποία θα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις υψηλότερες τιμές στην ενέργεια.
Η παραγωγή σε ορισμένες χώρες, όπως η Λιθουανία, η Ελλάδα και η Κροατία, παραμένει σχετικά ενεργοβόρα, ενώ η παραγωγή στο Λουξεμβούργο βασίζεται πολύ λίγο στην ενέργεια.
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται τώρα να υπερβεί το 6% το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,5 μονάδες σε σχέση με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν πριν από λίγους μήνες.
Πλήγμα στη ζήτηση
Οι αυξανόμενες τιμές θα μπορούσαν να πλήξουν σημαντικά τη ζήτηση. Οι αυξήσεις των τιμών κατά περίπου 2 έως 2,5 μονάδες οι οποίες οφείλονται στον πόλεμο θα μπορούσαν να μειώσουν την πραγματική ιδιωτική κατανάλωση κατά 1,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΤΕπ. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια θα πλήξει σκληρά τα φτωχότερα νοικοκυριά.
Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας πλήττουν δυσανάλογα τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα μεταξύ των μελών της ΕΕ. Τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος στις πλουσιότερες χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης είναι σε καλύτερη θέση ώστε να απορροφήσουν την αύξηση των τιμών σε σύγκριση με τα νοικοκυριά στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, κυρίως επειδή το ποσοστό αποταμίευσης και τα συνολικά εισοδήματα εκεί τείνουν να είναι υψηλότερα.


Latest News
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο «πάγος» στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου
Μέλη του δ.σ. που ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα, των γερακιών και των περιστεριών φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA
![Goldman Sachs: Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ - Η ανάλυση της Goldman Sachs [γραφήματα]
Πλέον η Goldman Sachs προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2025, με ετήσια ανάπτυξη 0,1%, 0% και 0,2% στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα