Το δρόμο για εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις βαλκανικές χώρες ανοίγει το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν στο Κάιρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις χώρες του Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Το MοU που υπεγράφη από την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, τον υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου Ταρεκ Ελ Μόλα και την υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Καρίν Ελχαράρ παρουσία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Αιγύπτιου προέδρου Ελ Σίσι, δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να συνεργαστεί με τις δύο χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για εξαγωγές ισραηλινού αερίου μέσω των τερματικών σταθμών LNG της Αιγύπτου. Σημειώνεται πως αυτά είναι το Idku της Shell δυναμικότητας 10 δισ. κ.μ. και το Damietta της ENI δυναμικότητας 7 δισ. κ.μ. ετησίως.

Η σημασία του MoU είναι μεγάλη καθώς οι 27 έχουν συμφωνήσει στο στρατηγικό σχέδιο REPowerEU για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το 2027. Συνεπώς η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών προμήθειας ποσοτήτων του συγκεκριμένου καυσίμου είναι ζωτικής σημασίας.

Τα FSRU

Η Ελλάδα με δεδομένη την άριστη συνεργασία σε ενεργειακό επίπεδο που έχει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο ανοίγει τις προοπτικές στις ελληνικές εταιρείες ενέργειας προκειμένου να συνάπτουν συμφωνίες προμήθειας LNG.

Στη χώρα μας επιχειρηματικά σχήματα αναπτύσσουν τέσσερα FSRU, δύο στην Αλεξανδρούπολη, ένα στην Κόρινθο και ένα στη Θεσσαλονίκη. Το ένα εκ των δύο της ακριτικής πόλης και εκείνο της Κορίνθου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2023 και τα άλλα δύο σταδιακά έως το 2025.

Οι συγκεκριμένες υποδομές LNG με βάση τα όσα έχουν κάνει γνωστά οι επενδυτές τους συνολικά θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς ποσοτήτων της τάξης των 22,5 δις. κυβικών μέτρων προς τις χώρες των Βαλκανίων ακόμη και μέχρι την Ουκρανία. Συνεπώς τα ελληνικά FSRU θα διψούν… για την υποδοχή ποσοτήτων LNG προκειμένου να καλύπτονται τόσο οι ανάγκες των αγορών της προαναφερόμενης περιοχής όσο και να αποσβεστούν οι συγκεκριμένες επενδύσεις.

Η Energean

Η συμφωνία, όμως, Ε.Ε. – Ισραήλ – Αιγύπτου έχει κι ένα ακόμη ελληνικό ενδιαφέρον.

Εκ των εταιρειών παραγωγών φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στις θαλάσσιες παραχωρήσεις του Ισραήλ είναι και η Energean.

Η ελληνική εταιρεία που είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Τελ Αβίβ και του Λονδίνου έχει υπογράψει MoU με την αιγυπτιακή EGAS για προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου έως δις. κ.μ. ετησίως από τα ισραηλινά κοιτάσματα που διαθέτει η εταιρεία. Έχει σε εξέλιξη και ένα μεγάλο γεωτρητικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου ανακάλυψε πρόσφατα το κοίτασμα “Αθηνά”¨και εντόπισε την “Περιοχή Ολύμπου” που εκτιμάται ότι φιλοξενεί περίπου 58 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου.

Η “Περιοχή Ολύμπου” αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία του κόμβου φυσικού αερίου που η εταιρεία ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει στην Κύπρο, δημιουργώντας μία πρόσθετη όδευση του αερίου της Ανατ. Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Η Energean, υπενθυμίζεται ότι έχει προτείνει στην κυπριακή κυβέρνηση την ανάπτυξη υποδομής FLNG για την μεταφορά ποσοτήτων αερίου από τα κοιτάσματα της στο νησί της Αφροδίτης. Από εκεί θα μπορούν να γίνονται εξαγωγές τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ελληνική αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Φυσικό αέριο: Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ – Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Ενέργεια |

Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]

Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία