«Κάθε κιλοβατώρα βοηθάει στην εξοικονόμηση ενέργειας». Αυτή είναι η νέα έκκληση που απευθύνει στους Γερμανούς μέσω βίντεo στο twitter o υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Τους καλεί να εξοικονομήσουν με κάθε τρόπο ενέργεια στα σπίτια τους θεωρώντας ότι δεν χωρά άλλη αναβολή.
Κι αυτό διότι ο ρωσικός πάροχος φυσικού αερίου Gazprom προχώρησε σε μείωση του όγκου φυσικού αερίου που μεταφέρεται στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος διέρχεται μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Συγκεκριμένα η Gazprom ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα διοχετεύονται στη Γερμανία μάξιμουμ 67 εκατομμύρια κ.μ. φυσικού αερίου αντί των 167 εκατομμυρίων κ.μ. που ίσχυαν βάσει συμφωνίας.
Αν και ο ρωσικός κολοσσός επικαλείται τεχνικές δυσλειτουργίες του συστήματος και λοιπές καθυστερήσεις, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ βλέπει πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση αυτή που σχετίζονται προφανώς με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.
Ο Γερμανός υπουργός ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι μεν σοβαρή, ωστόσο δεν τίθεται σε κίνδυνο η εφοδιαστική ασφάλεια στη Γερμανία. «Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Πάνω από όλα δεν πρέπει να διχαστούμε. Γιατί αυτός είναι ο σκοπός του Πούτιν» αναφέρει ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Τα καλοριφέρ στους 20 με 22 βαθμούς
Την ίδια ώρα καμπανάκι για την ενέργεια χτυπά και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Kλάους Μίλερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Rheinische Post καλεί τους ιδιοκτήτες γερμανικών ακινήτων να προσαρμόσουν το δίκτυο θέρμανσης τους κρύους μήνες σε σταθερές θερμοκρασίες 20 με 22 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα ο ίδιος προτείνει τη στήριξη εταιρειών που εξοικονομούν ενέργεια με ένα ειδικό μπόνους φυσικού αερίου.
Και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Γερμανία και την παροχή σχετικής ενημέρωσης, εκτιμά ότι οι ενέργειες της Μόσχας είναι «αδικαιολόγητες». Διαβεβαιώνει βέβαια, όπως και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ότι η ροή φυσικού αέριου στη Γερμανία παραμένει εγγυημένη.
Τέλος στην ίδια συνέντευξη ο Κλάους Μίλερ ανακοίνωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την κατασκευή και τρίτου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στο Λούμπμιν στην περιοχή της Βαλτικής. Ήδη έχουν «κλείσει» συμφωνίες για άλλους δύο τερματικούς σταθμούς LNG σε Μπρουνσμίτελ και Βίλχελμσχάφεν, μεταξύ άλλων και με κομβική ελληνική συμμετοχή.
Πηγή: DW
Latest News
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πούτιν: Τέλος στη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ζελένσκι και ΕΕ εναλλακτικές λύσεις στις Βρυξέλλες - Ποιες χώρες ανησυχούν
«Έπεσαν» οι υπογραφές: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Deal ΑΔΜΗΕ με Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Επιβεβαίωση ΟΤ
Σύμφωνα με το Bloomberg, το γαλλικό fund Meridiam αποκτά το 49,9% της κοινοπραξίας Great Sea Interconnector που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ξεκίνησε η δημόσια πρόταση της Masdar για το 29,57% των μετοχών
Η Masdar προχωρά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση με τιμή στα 20 ευρώ ανά μετοχή – Η επιβράβευση για τους μετόχους