Στρατηγικό σχέδιο για την αναβίωση του οικισμού «Χωριό» στη Χάλκη και την αύξηση του πληθυσμού του, αναλαμβάνει η Deloitte, σημειώνοντας πως αναλαμβάνει να υποστηρίξει, αφιλοκερδώς, τον δήμο Χάλκης στο μεγαλόπνοο εγχείρημα για τον ιστορικό οικισμό .

Παράλληλα, η Deloitte θα αναπτύξει και μία μελέτη σχετικά με τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που δύνανται να προκύψουν από την εφαρμογή του σχεδίου.

Το έργο εντάσσεται στις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας, σε συνέχεια αντίστοιχης pro bono μελέτης που είχε καταρτίσει για το νησί της Αστυπάλαιας με το πρόγραμμα «Αστυπάλαια 4.0» και σε συνεργασία με την Axion Hellas με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού ώστε να καταστεί ιδανικός και πράσινος προορισμός για επισκέπτες και κατοίκους.

Γιατί στη Χάλκη;

Όπως αναφέρει η Deloitte, η Χάλκη επιχειρεί να εισέλθει σε μία νέα εποχή εξωστρέφειας, βιωσιμότητας και ανάδειξης ενός νέου στρατηγικού αφηγήματος, που την επανατοποθετεί στον χάρτη ως ιδανικό τουριστικό προορισμό, αλλά και ιδανική τοποθεσία μόνιμης διαβίωσης. Η αναβίωση του ιστορικού οικισμού του Χωριού έχει τη δυναμική να σηματοδοτήσει την έναρξη αυτής της νέας αναπτυξιακής εποχής για τη Χάλκη, λειτουργώντας ως ισχυρό σύμβολο για την προβολή της Χάλκης, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Μάλιστα, από το  περασμένο φθινόπωρο, η Χάλκη έγινε το πρώτο νησί που εντάχθηκε στην εθνική πρωτοβουλία «GReco Islands», η οποία μέσω μιας σειράς δημοσίων και ιδιωτικών παρεμβάσεων στοχεύει να καταστήσει τα ελληνικά νησιά πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακής καινοτομίας. Η ένταξη της Χάλκης στην πρωτοβουλία συνοδεύθηκε, μεταξύ άλλων, από πρόβλεψη για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, τη δωρεά ηλεκτρικών οχημάτων και την ανάπτυξη υποδομών 5G και ευρυζωνικών δικτύων.

Γιατί στο «Χωριό»;

Ο ιστορικός οικισμός «Χωριό», ο οποίος βρίσκεται σε ακτίνα μόλις δυόμισι χιλιομέτρων από το λιμάνι, αποτελεί ιστορικά τον σημαντικότερο οικισμό του νησιού. Ωστόσο, από το 19ο αιώνα και έπειτα ο οικισμός παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και ερημοποίησης. Σήμερα, το «Χωριό» αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Χάλκης, λόγω των εκκλησιών, μοναστηριών, του μεσαιωνικού κάστρου και των αρχαιολογικών ευρημάτων του. Το «Χωριό» διαθέτει ένα σημαντικό κτηριακό απόθεμα, περίπου 300 κτηρίων, το οποίο, αν αξιοποιηθεί σωστά, θα έχει τη δυνατότητα να στεγάσει μόνιμους κατοίκους, εμπορικές δραστηριότητες, καθώς και βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. Συνεπώς, υπάρχουν οι βασικές υποδομές ώστε να αναπτυχθεί στο Χωριό μία ποικιλόμορφη και δυναμική κοινότητα αποτελούμενη από ανθρώπους που εργάζονται είτε σε τοπικές δραστηριότητες, είτε εξ αποστάσεως -συμπεριλαμβανομένων των «ψηφιακών νομάδων», καθώς και από ανθρώπους που έχουν συνταξιοδοτηθεί, δίνοντας έτσι έναυσμα για την ανάπτυξη μίας «ασημένιας οικονομίας».

Η συμβολή της Deloitte στο εγχείρημα

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, πιστεύοντας στη δυναμική του παραπάνω οράματος, ανέλαβε να υποστηρίξει το δήμο Χάλκης στο σχεδιασμό για την αναβίωση του Χωριού και μέσω αυτού, να υποστηρίξει την ανάδειξη του νησιού σε πράσινο και ψηφιακά προηγμένο προορισμό.

Για το σκοπό αυτό, η Deloitte θα εκπονήσει και θα παραδώσει στον Δήμο Χάλκης ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο που θα περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης του Χωριού, συμπεριλαμβανομένων των διασωζόμενων κτηρίων (αριθμός, κατάσταση, πιθανές χρήσεις, κ.λπ.), των δημοσίων υποδομών (οδικό δίκτυο, λιθόστρωτα, δίκτυο ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιακή κάλυψη, κλπ.) και των μνημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Θα αναλυθούν επίσης γενικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί της Χάλκης, όπως η διάρθρωση πληθυσμού και οικονομίας, καθώς και η συγκοινωνιακή διασύνδεση με άλλες περιοχές της χώρας.
  • Προσδιορισμό των  μακροπρόθεσμων  στρατηγικών  στόχων για την ανάπτυξη του Χωριού. Στο πλαίσιο αυτό, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές, θα καθορισθεί το επιθυμητό μοντέλο αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής (το οποίο ενδεικτικά θα επιδιωχθεί να βασίζεται όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και στη βιώσιμη αγροδιατροφή, μεταποίηση και υπηρεσίες), καθώς και το «κοινό-στόχος» του εγχειρήματος (π.χ. μόνιμοι ή/και εποχικοί κάτοικοι, άνθρωποι προερχόμενοι από το νησί ή/και από τρίτες περιοχές της Ελλάδας, εργαζόμενοι ή/και συνταξιούχοι – ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο κοινό-στόχο των ψηφιακών νομάδων).
  • Εντοπισμό των προαπαιτούμενων για να υλοποιηθούν οι στρατηγικοί στόχοι. Για παράδειγμα, η προσέλκυση ενός δεδομένου αριθμού οικογενειών με παιδιά, θα απαιτούσε μία ορισμένη δυναμικότητα στα σχολεία του νησιού.
  • Προτάσεις στοχευμένων δράσεων προκειμένου να επισπευσθεί η υλοποίηση των στρατηγικών στόχων. Σε άμεση συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου θα αποτυπωθούν τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τη βελτίωση υποδομών. Σημειώνεται ότι οι δράσεις θα είναι χρονικά προσδιορισμένες, ενώ θα συνοδεύονται από προτάσεις σχετικά με πιθανούς χρηματοδότες.

Επιπλέον, σημειώνεται πως με την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδίου, η Deloitte θα εκπονήσει μελέτη των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που δύναται να επιφέρει η εφαρμογή του. Ειδικότερα, η μελέτη θα ποσοτικοποιεί την προστιθέμενη αξία και τις θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργήσει το σχέδιο. Στον βαθμό που θα τεκμηριωθεί η θετική επίδραση της αναβίωσης του Χωριού για την οικονομία του νησιού, η μελέτη θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο – έναν «οδικό χάρτη» για τον δήμο Χάλκης, προκειμένου να πείσει την τοπική κοινωνία, καθώς και δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, να υποστηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση του έργου.

Πρότυπο νησιού

Ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης δήλωσε: «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι και για τον κοινωνικό και για τον οικονομικό αντίκτυπο για τους κατοίκους του νησιού μας αλλά ασφαλώς και για τον περιβαλλοντικό. Μέσα από ένα τέτοιο καινοτόμο έργο η Χάλκη όχι μόνο θα ευεργετηθεί όσον αφορά τον πληθυσμό της, αλλά θα προσελκύσει και νέο, θα αναβιώσει και θα αποτελέσει πρότυπο νησιού όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη».

Από την πλευρά της, η κ. Κυριακή (Σάντη) Koρμά, πρόεδρος της Axion Hellas, είπε σχετικά με το έργο: «Η στρατηγική συνεργασία μας με την Deloitte ενδυναμώνει τον αντίκτυπο που αφήνουμε στα ακριτικά νησιά της χώρας καθώς προσφέρουμε συνδυαστικά στους δημότες αλλά και στους φορείς διοίκησης του νησιού. Με το συγκεκριμένο έργο η Χάλκη θα αναδειχθεί σε μια βιώσιμη, κοινωνικά ισότιμη αλλά και πιο αναβαθμισμένη κοινότητα ακόμη και από τα αστικά κέντρα της χώρας».

Τέλος, αναφερόμενος στο εν λόγω έργο, ο διευθύνων σύμβουλος της Deloitte Ελλάδος, κ. Δημήτρης Κουτσόπουλος, σημείωσε: «Στο πλαίσιο της στρατηγικής που εφαρμόζει η Deloitte σε παγκόσμιο επίπεδο για την εμπέδωση των αρχών της αειφορίας και της βιωσιμότητας, η Deloitte Ελλάδος συμμετέχει με μεγάλη χαρά σε αυτή τη μοναδική πρωτοβουλία αναβίωσης του “Χωριού” της Χάλκης. Για εμάς, αποτελεί πρόκληση και προτεραιότητα να αξιοποιούμε τα μέσα και τη γνώση μας ώστε να βοηθούμε τις τοπικές κοινωνίες να χτίσουν ένα βιώσιμο μέλλον. Σε συνέχεια της εμπειρίας που συσσωρεύσαμε μέσω του προγράμματος “Αστυπάλαια 4.0”,  μέσα από αυτό το έργο φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε την παράδοση και να συμβάλλουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην ενίσχυση της τουριστικής αξίας και βιωσιμότητας των νησιωτικών περιοχών, στην προσέλκυση νέων ανθρώπων, καθώς και στην ανάπτυξη νέων έργων τα οποία θα αναδείξουν διεθνώς τη χώρα μας ως πρότυπο κέντρο πράσινης ανάπτυξης και καινοτομίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
«Μίτος»: Η πλατφόρμα που ξετυλίγει το «κουβάρι» κατά της γραφειοκρατίας
Επικαιρότητα |

Ο «Μίτος» για τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας – Ποιες δυνατότητες προσφέρει

«Μίτος» είναι ένα συνεργατικό σύστημα στο οποίο τα τελευταία χρόνια 1.200 στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης έχουν ως βασικό αντικείμενο την τυποποίηση και καταγραφή όλων των διοικητικών διαδικασιών.

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πώς και σε ποιους τροχούς τις τοποθετούμε – Βήμα βήμα η διαδικασία
Επικαιρότητα |

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πώς και σε ποιους τροχούς τις τοποθετούμε – Βήμα βήμα η διαδικασία

Η προετοιμασία για τις αλυσίδες πρέπει να γίνεται νωρίτερα καθώς η εφαρμογή στους τροχούς υπό άσχημες καιρικές συνθήκες είναι δύσκολη και απαιτεί την εξοικείωση του οδηγού