Στις προκλήσεις και στις προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε πάνελ με τίτλο: «Το ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σχέδιο στα Δυτικά Βαλκάνια», στο πλαίσιο του «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Οχρίδα.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την παρουσία τρίτων παραγόντων στην περιοχή. «Παράγοντες που προωθούν αντίπαλες πολιτικές και οικονομικές ατζέντες. Τέτοιες ατζέντες, διαφορετικές από την ευρωπαϊκή ατζέντα, έρχονται σε αντίθεση με τα συλλογικά μας συμφέροντα και επιχειρούν να υπονομεύσουν τη σχέση ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε.
Προκλήσεις
Όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, οι προκλήσεις που συνδέονται με το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων μπορούν να ξεπεραστούν συλλογικά, ενώ οι προσπάθειές πρέπει να εστιαστούν στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας σημείωσε ότι παρά το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί μερικές φορές για τα Βαλκάνια, υπάρχουν και ιστορίες επιτυχίας στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στη βελτίωση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία τα τελευταία χρόνια, όπως και στην υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις.
Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς την Ευρώπη χωρίς τη Νοτιοανατολική της περιοχή.
«Η Νοτιοανατολική Ευρώπη γενικά και τα Δυτικά Βαλκάνια ειδικότερα ανήκαν πάντα στην Ευρώπη. Όπως και άλλα μέρη της ηπείρου, τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν βιώσει ένοπλες συγκρούσεις, αυτό είναι γνωστό. Όμως, γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά ανήκουν στην Ευρώπη. Η πικρή κληρονομιά τους έχει αφήσει πίσω, ακόμη και σήμερα, μια ποσότητα δυσπιστίας, εθνικισμού και έλλειψης συμφιλίωσης» σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτά τα δυνητικά πολύ επικίνδυνα στοιχεία συμπίπτουν με ένα σύνολο κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή που συνδέονται με την οικονομία, την ενέργεια και τα τρόφιμα. Κρίσεις, που όπως είπε προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από τον παράνομο και απρόκλητο πόλεμο στην Ουκρανία.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων. «Η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος των Δυτικών Βαλκανίων. Η συνεργασία στην εξωτερική πολιτική με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων έχει ενταθεί, επίσης σε σχέση με την Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ημιτελής ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής παραμένει μια ημιτελής υπόθεση 19 χρόνια μετά την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» του 2003.
«Η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να κάνουν το δικό τους μερίδιο σε αυτό το θέμα. Οι συνεργάτες μας πρέπει να πληρούν τα σχετικά κριτήρια σύμφωνα με τις καθορισμένες προϋποθέσεις. Αλλά, επίσης, η ΕΕ πρέπει να επαναφέρει τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια σε τροχιά και πολύ γρήγορα» πρόσθεσε.
Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλει σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες επισκέψεις του σε όλες τις πρωτεύουσες της περιοχής, στις οποίες μετέφερε, όπως είπε μηνύματα υποστήριξης για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και τόνισε την ανάγκη για συμφιλίωση.
Τα εμπόδια που θέτει η Σόφια
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Αρτάν Γκρούμπι, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, αναφέρθηκε στη διαφορά της χώρας του με τη γειτονική Βουλγαρία και διαβεβαίωσε ότι τα Σκόπια κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εναρμονιστούν οι θέσεις των δύο χωρών και να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρίλιτς-Ράντμαν, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, τόνισε ότι η διεύρυνση της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένει ουσιαστική και όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό, η Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Η χειραψία με τον Τσαβούσογλου
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Οχρίδα για το «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών», ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε σύντομες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας και τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας και της Σλοβακίας, όπως και με τον ομόλογό του Βατικανού.
Στο τέλος της επίσκεψής του αυτής, ο κ. Δένδιας είχε χειραψία και σύντομη συνομιλία κοινωνικού χαρακτήρα με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Latest News
Επανεξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Μάικ Τζόνσον
Ο εκλεκτός του Τραμπ, Μάικ Τζόνσον, επανεξελέγη στο αξίωμα αφού οι δύο βουλευτές άλλαξαν γνώμη, έπειτα από μισή ώρα διαπραγματεύσεων
Στα 30 χλμ/ώρα το όριο ταχύτητας στις πόλεις με τον νέο ΚΟΚ - Τι αλλάζει με τα πρόστιμα
Ο νέος ΚΟΚ, όπως παρουσιάζεται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, προβλέπει ποινές με έμφαση κυρίως στον οδηγό και όχι στο όχημα
Συνεχίζει τη νοσηλεία του στον «Ευαγγελισμό» ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος θα συνεχίσει τη νοσηλεία του στην Αθήνα, μετά την επιδείνωση της κατάστασής του
Ανεξαρτητοποίηση από τη Δανία προτείνει ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας
Την επιθυμία για ανεξαρτητοποίηση από την Δανία διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας
Ελληνική διπλωματία: Το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι προκλήσεις για το 2025
Η ελληνική διπλωματία μπροστά σε μία νέα πρόκληση καθώς η Ελλάδα ξεκινά τη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας - Ο ρόλος της χώρας στη ΝΑ Μεσόγειο
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοινώνει την αποχώρηση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου
Ο κ. Apkarian εντάχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τον Απρίλιο του 2017
Άδωνις Γεωργιάδης: Αναγνωρίζω την ταλαιπωρία που προκαλεί ο χρόνος αναμονής στις εφημερίες
«Θα προσλάβουμε άμεσα 500 τραυματιοφορείς μέσω ΔΥΠΑ για τη μείωση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες», είπε ο κ. Γεωργιάδης – Ανακοίνωσε πως την Τρίτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό
Νότια Κορέα: Απέτυχε η προσπάθεια σύλληψης του προέδρου Γιουν
Ερευνητές στη Νότια Κορέα που προσπάθησαν να συλλάβουν τον πρόεδρο Γιουν Σουκ-Γέολ, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μονάδα του στρατού και κατόπιν με σωματοφύλακες του Γιουν.
Τοπικές βροχές την Παρασκευή, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο
Αγριεύει ο καιρός το Σαββατοκύριακο με βροχές και καταιγίδες. Η πρόγνωση μέχρι και τα Θεοφάνεια
Αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές ψάχνουν στην κυβέρνηση
Οι απώλειες της ΝΔ, οι κοινωνικές πιέσεις, οι αναταράξεις, οι κυβερνητικές αστοχίες και μια σειρά από εξελίξεις προκάλεσαν βαθιά τραύματα στην κυβέρνηση κατά το δεύτερο μισό του 2024