«Οι συνάδελφοί μου και εγώ ήρθαμε εδώ στο Κίεβο σήμερα με ένα σαφές μήνυμα: ‘’Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια’’».

Αυτό ήταν το μήνυμα του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς από το Κίεβο, όπου βρέθηκε σήμερα από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις. «Υποστηρίζουμε και οι τέσσερις το άμεσο καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ» για την Ουκρανία, ήταν τα λόγια του Εμανουέλ Μακρόν.

Στο Κίεβο

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας συναντήθηκαν την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να στείλουν ένα μήνυμα υποστήριξης που το Κίεβο ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε περισσότερες προμήθειες όπλων και αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία. Πρόκειται για την πρώτη μαζική επίσκεψη ευρωπαίων ηγετών στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φλεβάρη.

Αφού νωρίτερα απέρριψε τις αιτιάσεις ότι ήταν ήπιος απέναντι στη Ρωσία, ο Μακρόν είπε ότι η Δύση δεν θα απαιτήσει καμία παραχώρηση από την Ουκρανία και ότι οι συνθήκες των ειρηνευτικών συνομιλιών θα είναι με τους όρους του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος δεν έχει εγκαταλείψει την Ουκρανία από την εισβολή και ήταν ντυμένος με χακί μπλουζάκι, έχει εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια της Δύσης, αν και η κυβέρνησή του επέπληξε προηγουμένως τους συμμάχους ότι «σέρνουν τα πόδια τους» όσον αναφορά τις κυρώσεις και τις προμήθειες όπλων.

Περισσότερα βαριά όπλα

Η Ουκρανία ζήτησε περισσότερα όπλα ελπίζοντας ότι θα τη βοηθήσουν να γύρει την πλάστιγγα του πολέμου αποφασιστικά υπέρ της, καθώς πλέον χάνει 100-200 στρατιώτες την ημέρα σε μια σκληρή μάχη για τον έλεγχο της ανατολικής της περιοχής του Ντονμπάς. Οι ηγέτες της ΕΕ, εν τω μεταξύ, παλεύουν να διατηρήσουν την εγχώρια κοινή γνώμη στο πλευρό του Κιέβου, καθώς το οικονομικό κόστος του πολέμου και οι αυξανόμενες τιμές πλήττουν τα νοικοκυριά.

«Εκτιμούμε την υποστήριξη που παρέχεται ήδη από τους εταίρους, αλλά αναμένουμε νέες παραδόσεις. Κυρίως βαρέα όπλα, σύγχρονο πυραυλικό πυροβολικό, συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας», είπε ο Ζελένσκι.

«Κάθε μέρα καθυστέρησης ή καθυστερημένης λήψης αποφάσεων είναι μια ευκαιρία για τον ρωσικό στρατό να σκοτώσει Ουκρανούς ή να καταστρέψει τις πόλεις μας», είπε. «Υπάρχει μια άμεση συσχέτιση: όσο πιο ισχυρά όπλα έχουμε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να απελευθερώσουμε τον λαό μας, τη γη μας».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Ζελένσκι άσκησε πίεση για ένα έβδομο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ που περιλαμβάνει εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η επίσκεψη συνέπεσε με τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream, κάτι που το Βερολίνο θεωρεί σκόπιμη ενέργεια.

Ο Σολτς είπε ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στην ΕΕ – κίνηση που κάποιες χώρες από το μπλοκ των 27 αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. Ο Γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι απαιτήσεις για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Στο Ιρπίν

Φτάνοντας με ένα νυχτερινό τρένο καθώς οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής χτυπούσαν στο Κίεβο, οι ηγέτες της ΕΕ είχαν πρώτα περπατήσει γύρω από ερειπωμένα κτίρια και κατεστραμμένα αυτοκίνητα στην κοντινή πόλη Ιρπίν, σκηνή σφοδρών μαχών στις αρχές της εισβολής.

Η περιοδεία στο Ιρπίν σχεδιάστηκε για να αναδείξει αυτό που η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της περιγράφουν ως μεγάλης κλίμακας φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα. Ο Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για σκηνές «αδιανόητης σκληρότητας» και «άλογης βίας».

Στεκόμενοι δίπλα σε κατεστραμμένα, καμένα κτίρια, οι ηγέτες έδειχναν εξαιρετικά σκεπτικοί καθώς άκουγαν έναν Ουκρανό υπουργό να εξηγεί τι είχε συμβεί εκεί.

Τους έδειξαν τα συντρίμμια ενός αυτοκινήτου το οποίο η Ουκρανία λέει ότι έγινε στόχος των ρωσικών στρατευμάτων ενώ μια μητέρα και τα παιδιά της ήταν μέσα. Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν φρικαλεότητες.

«Είναι μια ηρωική πόλη… που χαρακτηρίζεται από το στίγμα της βαρβαρότητας», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Σχολιάζοντας την επίσκεψη, το Κρεμλίνο είπε ότι οι ηγέτες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το χρόνο τους με τον Ζελένσκι για να ρίξουν μια «ρεαλιστική ματιά στην κατάσταση των πραγμάτων» αντί να συζητήσουν περισσότερες αποστολές όπλων στο Κίεβο.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, χλεύασε την επίσκεψη ως «μηδενικής χρήσης», σχολιάζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «υποσχέθηκαν ένταξη στην ΕΕ και παλιά οβιδοβόλα στην Ουκρανία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ για Αντετοκούνμπο: «Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός» είπε σε προεκλογική συγκέντρωση
Επικαιρότητα |

«Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός;» - Ρατσιστικό σχόλιο Τραμπ για τον Αντετοκούνμπο

Ο Τραμπ μιλώντας στο Μιλγουόκι δεν μπορούσε να μην κάνει αναφορά στον star του ΝΒΑ, αλλά όπως πολλοί εγχώριοι ακροδεξιοί αμφισβήτησε την ελληνική ταυτότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο