Βγήκε …λευκός καπνός από τον διεθνή διαγωνισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ο οποίος είχε προκηρυχτεί το 2019 με στόχο να βρεθεί ο μελετητής, ο οποίος θα καθορίσει τα βέλτιστα επίπεδα (από πλευράς κόστους) των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και δομικών στοιχείων και θα καταρτίσει το εθνικό σχέδιο για την αύξηση του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Με απόφασή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας ανέδειξε ως ανάδοχο μια εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών.
Από το συγκεκριμένο έργο θα προκύψουν, μεταξύ άλλων, οι ελάχιστες προδιαγραφές μελέτης, κατασκευής και ανακαίνισης των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων. Ο ανάδοχος θα πρέπει να “εγγυάται” την αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων ούτως ώστε:
α) να μην επιβαρυνθούν οι Έλληνες πολίτες κατά την κατασκευή ή ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους με επεμβάσεις που δεν επιφέρουν ουσιαστικό ενεργειακό και οικονομικό όφελος,
β) να μη δημιουργηθούν στρεβλώσεις στην αγορά όσον αφορά τις διαθέσιμες τεχνολογίες και
γ) να εξασφαλίζεται η οικονομία κατασκευής και η πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας μέσω αποδοτικών μέτρων.
Οι συγκεκριμένες επισημάνσεις είχαν γίνει ήδη από το 2019 από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΠΣΥΠΕΝΕΠ) στον τότε υπουργό Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και αργότερα, το 2020 – όταν ο πρώτος διαγωνισμός είχε κηρυχτεί άγονος – προς τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Λάσκος θέτει ερωτηματικά ως προς την ανάθεση σε ιδιώτη ενός τόσο σημαντικού έργου, εθνικής σημασίας, που θα καθορίσει με ποιο τρόπο θα κατασκευάζονται τα ελληνικά κτίρια (ή θα ανακαινίζονται ριζικά) την επόμενη δεκαετία.
«Ο καθορισμός των βέλτιστων και εν συνεχεία των υποχρεωτικών προδιαγραφών για την κατασκευή των κτιρίων, για λόγους ισορροπίας της αγοράς αλλά και την αποφυγή υπερβολικής αύξησης του κόστους κατασκευής που δεν θα αποσβένεται ποτέ και θα επιβαρύνει τους Έλληνες ιδιοκτήτες, πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα γίνει με αντικειμενικό τρόπο και θα εποπτεύεται από ένα φορέα που με το κύρος του θα εγγυάται κάτι τέτοιο», αναφέρει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι από την αρχή ο Σύλλογος είχε προτείνει την εμπλοκή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) ως εποπτική αρχή και την ανάθεση της μελέτης σε δύο, τρία δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Καθορισμός κτιρίων αναφοράς
Η υποχρέωση της Ελλάδας προκύπτει από τον Κανονισμό 244/2012 της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με τον καθορισμό συγκριτικού μεθοδολογικού πλαισίου για τον υπολογισμό των επιπέδων βέλτιστου κόστους των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και των δομικών στοιχείων.
Βάσει του κανονισμού, τα κράτη μέλη πρέπει να καθορίσουν κτίρια αναφοράς για:
1. μονοκατοικίες·
2. πολυκατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών·
3. κτίρια γραφείων.
Επίσης θα πρέπει να καθορίσουν κτίρια αναφοράς και για ορισμένες κατηγορίες κτιρίων μη οικιστικής χρήσης, για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης.
Για κάθε κατηγορία κτιρίων, καθορίζονται τουλάχιστον ένα κτίριο αναφοράς για τα νέα κτίρια και τουλάχιστον δύο κτίρια αναφοράς για τα υφιστάμενα κτίρια τα οποία υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση. Τα κτίρια αναφοράς μπορεί να καθορίζονται με βάση υποκατηγορίες (διαφοροποιημένες, για παράδειγμα, ως προς το μέγεθος, την παλαιότητα, τα υλικά κατασκευής, τους τρόπους χρήσης, την κλιματική ζώνη) στις οποίες λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά του κτιριακού δυναμικού του κράτους μέλους.
Latest News
Το «Trump Trade» του Μασκ αναδικνύει την Tesla νικητή με ράλι 570 δισ. δολαρίων
Oι επενδυτές θεωρούν ως ένα πολιτικό αριστούργημα του ηγέτη της Tesla, Ίλον Μασκ, την επιθετική στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ
Σε επίπεδα ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα [γράφημα]
Στη χρονιά που φεύγει, σε όλο τον κόσμο κάηκαν 8,77 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας... αντιγράφει τον ΟΠΕΚ - Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή
Περισσότερες από 30 από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνα που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά υπέγραψαν ένα πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τη σλοβακική InoBat - Πώς η εταιρεία μπαταριών «κέρδισε» 100 εκατ. ευρώ
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η InoBat στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή κυψελών μπαταριών ευρωπαϊκού σχεδιασμού
Νέες επιδοτήσεις 906 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»
Αύριο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 906 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 3.330.514,20 ευρώ.
Πώς απαντά η Toyota στις απειλές Τραμπ για τέλος σε επιχορηγήσεις EV
Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τις πιστώσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα - Η Toyota είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται
Τα EV ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι συζητήσεις για mega deal μεταξύ Honda-Nissan-Mitsubishi σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις σε Ασία και Ευρώπη με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Ο Καναδάς αλλάζει στόχο - Το νέο σχέδιο «δείχνει» ηλεκτρικό δίκτυο net zero το 2050
Ο Καναδάς στοχεύει σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050
ΕΥΔΑΠ: Στη μάχη για τη λειψυδρία τρία τάνκερ και μία μονάδα αφαλάτωσης στην Ιτέα
Ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης παρουσίασε εναλλακτικά σχέδια για τη θωράκιση της Αττικής από τη λειψυδρία
Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Οι Σκυλακάκης και Τσιάρας παρουσίασαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας